Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet Fedora Gála

.fedor Gál .časopis .klub

Čítanie diskusných fór na internete si ordinujem z akéhosi zvrhlého sklonu k sebabičovaniu. Navrávam si pritom, že poznávam svet, v ktorom žijem, a že je to užitočné. Nie je. Kráčanie záplavou negatívnych emócií škodí. Škodí duševnému zdraviu, neprospieva ani tomu fyzickému. A utvrdzovať sa napríklad v tom, že stačí zmienka o dievčatku, ktoré takmer upálili nacionálni socialisti, alebo o rómskej matke pätorčiat, aby to vyvolalo záplavu hnusu, si viem predstaviť aj bez toho, aby som sa tým brodil.

Zvláštnu kategóriu anonymných diskutérov tvoria rezidenti konkrétnych obchodných a politických záujmov. Pracujú s účelovo vyberanými citáciami, manifestujú akože znalosť veci, ukazujú prstom na „škodnú“. Sú to profesionálni fízli. Vyžaduje to od nich istú dávku vecných znalostí, systematickú prácu s archívmi a jasne definovaný účel. Pri čítaní ich príspevkov sa mi striedavo dvíha žalúdok a adrenalín. Snažia sa totiž nielen ublížiť, ale aj ponížiť, zničiť, deštruovať, demotivovať. Čo s tým?
Na tému davu existuje naozaj bohatá literatúra. Klasikmi sú Le Bon, Freud, Jung, Canetti... Naozaj niet pochýb, že v dave človek stráca sám seba. Stáva sa časťou ducha a tela davu. Okrem niekoľkých krátkych chvíľ v novembri 1989 a krátko po ňom bol na dav fanúšikov napríklad takého Mečiara alebo slovenských národovcov dosť odpudzujúci pohľad. Variantom klasického davu je e-dav. Je to zväčša virtuálna skrumáž chorých myslí, hulvátstva, zákernosti, zloby, konšpirácie, strachu...  
Píšte, hovorím si, ak si tým uvoľňujete pretlak nazbieraných emócií, riešite frustráciu z osobných zlyhaní a životných karambolov, ak sa vám uľaví. Správcovia a administrátori takýchto fór by však mali ctiť literu a ducha zákonov. Ani jedno, ani druhé nás však nezbaví rizika explózie z pretlaku. Papiňáky medzi nami sú hrozbou, odpúšťanie pary nestačí. Najmä keď ich v preľudnenom verejnom priestore rozmiestňujú blázni a profíci.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite