Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nechty a Rusko

.paweł Lisicki .časopis .klub

Majstrovstvá sveta v atletike, ktoré sa nedávno skončili v Moskve, určite vojdú do dejín. Nie kvôli rekordom, ale nechtom. Nie obyčajným nechtom, ale švédskym, ženským a ešte k tomu dúhovým. Čitatelia už určite tušia, o čom je reč. Áno, tá kombinácia Švédska a dúhy musí napovedať, že ide o niečo veľmi pokrokové, niečo progresívne, čo je absolútne top, au courant a wow. Čiže o protest proti zákonu, ktorý podpísal Vladimír Putin a ktorý podľa médií zaútočil na záujmy LGBT.

Emma Green Tregaro, jedna z protestujúcich Švédiek, nielenže s vymaľovanými nechtami skákala vyššie, než ostatní, ale – aby nikto nemal pochybnosti, že ide o slušnú, politickú, autentickú a správnu demonštráciu – zverejnila fotografiu svojej ruky na internetovom servise Instagram.
Čo také ju nahnevalo? Čo presne šokovalo jej jemné škandinávske svedomie? Uväznenie Michaila Chodorkovského? Dôkaz o zavraždení Litvinenka?  Nové stopy o zavraždení Anny Politkovskej, ktoré vedú priamo do Kremľa? Alebo iné šokujúce príklady pošliapavania ľudských práv v Rusku? Koľko krásnych dôvodov na protesty! A koľko šlachetných motívov pre niekoho, komu leží na srdci dobro ľudstva a Ruska zvlášť!
Ale nie, nič z toho nie je dôvodom švédskeho protestu. Koho by zaujímalo, čo robí Putin so súpermi, ako falšuje voľby, prenasleduje a väzní svojich oponentov, v klietke a na Sibíri. Veď je to také banálne. Progresívny svet je niekde inde a preto aj bojuje s niečím úplne iným. Vadí mu, že Putin podpísal zákon, ktorým zakazuje propagáciu homosexualizmu medzi mladistvými a hrozí finančnými saknciami aj cudzincom, ktorí „nútia ruské deti, aby sa vzdali hodnôt tradičnej rodiny“.  
Keď sa deje evidentné zlo, západný svet mlčí, keď Putin zaviedol rozumný zákon hodný nasledovania, maľujú sa nechty a volá sa po bojkote olympiády v Soči. Tomu sa hovorí paradox, otáčanie vecí hore nohami. Ničenie politických protivníkov je OK, obrana detí pred homosexuálnou propagandou znamená stigmu. Bŕŕ, naozaj, prekrásny nový svet sa nám rodí pred očami.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite