Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Stredná Európa Luboša Palatu

.luboš Palata .časopis .týždeň vo svete

Auto začalo konečne chladiť a spojka, hoci s chrčivým zvukom, vyzerala, že do Česka vydrží, a to napriek tomu, že nás za Drážďanmi čakal prejazd Krušných hôr. Okruh okolo Berlína bol ten sobotný večer poloprázdny, a tak cesta od Baltského mora do Prahy ubiehala rýchlejšie, než som čakal a zdalo sa, že ani železnú rezervu vo výške nejakých 250 eur (na odťah do servisu a vlak domov) možno potrebovať nebudeme.

Keď sa okolo diaľnice začali objavovať borovicové lesy, začal som preto vyzerať veľký hnedý pútač, jeden z tých, ktoré na nemeckých diaľniciach upozorňujú na historické pamätihodnosti, prírodné rezervácie alebo turistické atrakcie. A sú, na rozdiel od tých našich diaľnic, kde je to samá reklama, jediné, ktoré tam nájdete a môžete sa tak sústrediť na riadenie.
Potom sa uprostred jedného borovicového lesa objavil. Tropical Island. Z môjho pohľadu ten najkrajší akvapark, aký som kedy videl a ako som sa niekde dočítal, aj najväčší v Európe. Vznikol na mieste jednej z obrovských sovietskych základní, ktorých bolo po NDR mnoho, dodnes sú tam vidieť bunkre, v ktorých mali Sovieti svoje bojové vrtuľníky. Až 360 metrov dlhý, 210 metrov široký a stosedem metrov vysoký obor býval v deväťdesiatych rokoch továrňou na vzducholode. Pár sa ich tu vyrobilo, ale projekt skrachoval. A z obrej oceľovej haly vznikol akvapark. Iný ako všetky ostatné, a to nielen rozmermi, ale aj tým, že uprostred, medzi dvoma najväčšími bazénmi, nájdete na umelej skale skutočný dažďový prales. A pri väčšom z bazénov skutočný piesok a palmy, v jazierkach pri pralese sú tropické ryby a korytnačky, najnovšie aj kŕdeľ plameniakov a po pralese sa potuluje niekoľko ďalších tropických operencov. Až na nedávno dostavaný gýčovitý hrad majú úroveň i karibské domy na pláži, balijské či thajské domy ...
Multikultúrne nebolo len vybavenie akvaparku, ale aj návštevníci. Poliaci, Česi a potom kopa rôznych národností z neďalekého Berlína. Vrátane niekoľkých desiatok arabských či perzských rodín, ich ženská časť sa kúpala v bazénoch v šatách a so šatkami na hlavách. Kým ich manželia ich pozorovali odetí v normálnych európskych plavkách neveľkých rozmerov, pokúšali sa oblečené a nalíčené ženy plávať vo vodou nasiaknutých šatách. Nedospelé dcéry mali naproti tomu normálne plavky a na rozdiel od polotopiacich sa matiek obstojne plávali. Díval som sa na to a hovoril si, kedy tento svet dorazí k nám. Pretože keď sme okolo desiatej večer od multi-kulti sveta, žiariaceho do tmy, odchádzali, do Česka nám to trvalo len hodinu a pol. Hodina a pol, ktorá nás delí od sveta, v ktorom sa niektoré ženy môžu kúpať len kompletne oblečené. A to aj v akvaparkoch.

Autor je redaktor MF DNES a Lidových novín.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite