Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Na ceste s Tomášom Bellom

.tomáš Bella .časopis .týždeň vo svete

Jedna z posledných príležitostí, kde možno vidieť dospelého muža plakať, je bezpečnostná kontrola na letisku. Stál som vo Viedni za štyridsaťročným Poliakom, ktorý držal v ruke štyri veľké fľaše whisky v nádherných drevených vyrezávaných fľašiach a preklínal potomkov neoblomnej policajtky až do štvrtého pokolenia. Cez reproduktory ho už vyvolávali po mene ako posledného chýbajúceho pasažiera a on sa, stojac pred modernou verziou Sofiinej voľby, stále nevedel rozhodnúť, či radšej opustiť fľaše, alebo zostať navždy v Rakúsku.

Tajomstvo pohodlnejšej leteckej dopravy je v poznaní, ktoré zákazy môžete porušovať. Pri bezpečnostnej kontrole na letisku treba naozaj vyložiť kľúče, počítače, iPady a opasok a veľkú fľašu nikdy neprenesiete. Ale zubnú pastu alebo malé množstvo šampónu môžete napriek striktným inštrukciám „všetko do priehľadného vrecka“ pokojne nechať v kufri, pre ne vás nikdy nezastavia.
Odolajte nutkaniu napchať všetky svoje veci na páse na jednu plastovú tácku – čím viac vecí, položených na sebe, tým dlhšie trvá prezeranie.
V lietadle nevstávajte, ak svieti nápis Pripútajte sa, vždy budete napomenutí a je to vec, ktorá letušky rozčuľuje na pasažieroch úplne najviac.
Ale ak chcete porušiť zákaz používať elektroniku, pravdepodobne môžete: zákazy budú zrejme čoskoro aj tak zrušené. Letuškám je jedno, kde sedíte, ak je voľné lepšie miesto, najlepšie je počkať na moment, keď zaznie „boarding completed“, nikto ďalší už nenastúpi. Miesto v lepšej (business) triede vám však takmer nikdy nedajú, lebo potom by ste automaticky museli dostať aj všetko lepšie jedlo.
Po pristátí tlieskajú len turisti. Sex na toalete vám pri dlhom lete bude tolerovaný, ak nebudete zbytočne pútať pozornosť. Môžete si zobrať dve žemle aj dvoje noviny. Ale nikdy, naozaj nikdy sa nevykláňajte z okien.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite