Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Slovo Brata Filipa

.brat Filip .časopis .osobnosti

„Prekvapíte ma dneska, pane? Čo poviete, prekvapíte?“ takto ma oslovil pri mojej prvej prechádzke Prešovom istý chlapík, hore bez a s cigaretou, vlasy aj okuliare na spôsob hipíka zvýraznili, že má vyťatô. „Pane,“ odpovedám ja, „rozhodol som sa, že vás prekvapím tým, že vás neprekvapím.“ „To ste ma teda vôbec neprekvapili, pane,“ odpovedá. „Ale zato vy ste ma mimoriadne osviežili,“ vravím mu. Nemuseli sme ani v náznaku vypovedať, že ide o prachy, obom nám to bolo od počiatku jasné.

Sú ešte dovolenkové časy. A práve tento zhovorčivý chlapík mi pripomenul, že to môže byť skvelá príležitosť sprostredkovať si navzájom zopár prekvapení, nevšedností, pookriatia na duši, vybočenie z rutinérstva pre krásu prítomnej chvíle. Netreba na to veľa fantázie ani financií. Hlavne pri tom hovorme navzájom. Zvlášť manželia: Hovor s ňou, hovor s ním! Možno prvýkrát naozaj. Hovor o všetkom, čo ťa chladí aj rozpaľuje na duši. Lebo mimoriadne málo je takých hovorov.
Vidím to od čias, čo som začal spovedať. Ľudia, desaťročia žijúci pod jednou strechou, nevedia o sebe nič. Práve tí, čo si vravia polovičky, vedia o cudzích polovičkách podstatne viac ako o tej svojej!
Takže, aby som ponúkol aj praktický náčrt, prázdninové búranie všednosti by mohlo vyzerať takto: Hybajte na výpravu niekde na návršie za vaším mestom alebo dedinou, odkiaľ sa dá dívať na svet zhora. Vezmite polohovateľné ležadlá, bandasku s vodou, lavór, vonnú soľ, šampanské a kubánsku Havanu. Na mieste určenia všetko rozložte, do lavóra dajte vodu a vonnú soľ a umyte si nohy navzájom! Zapáľte si cigaru, zapíjajte ju šampanským a rozpovedzte, čo sa práve deje. Všetko ostatné príde samo. Možno tomu dopomôžu práve tie exteriérové kulisy.
Ale nadýchnite sa, prosím, k úprimnosti duše – a uvidíte, čo sa začne diať.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite