Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Oh My God!

.časopis .kultúra

„Oh my God!” americky si povzdychla Serrana, keď som jej prezradil, že som v New Yorku prvýkrát. A politicky pomerne nekorektne pokračovala: „To musí byť zvláštne, prísť do New Yorku prvýkrát v tvojom veku.” Serrana má (odhadujem) 25 rokov, pochádza z New Mexika, no má tu babku, a preto sem od detstva chodí každé leto. Serrana je „Venue Director” na FringeNYC, najväčšom divadelnom festivale v Severnej Amerike. Má na starosti Kraine Theater, teda scénu, na ktorej hrá svoje festivalové predstavenia Divadlo Stoka.

O tom, ako sa sem Stoka dostala a prečo som tu s hercami Braňom Mosným a Petrom Tilajčíkom a s ich režisérom a osvetľovačom Blahom Uhlárom aj ja, napíšem v rozsiahlejšej reportáži, keď (a ak) sa z Ameriky vrátime.
Teraz zostanem pri tom Serraninom údive. Sedeli sme na schodoch pred divadlom počas premiérovej „show” Stoky. Bolo okolo deviatej večer, 4th Street aj 2nd Avenue, s ktorou sa pretína, boli plné ľudí, zo schodov Kraine Theater bolo voľným okom vidieť tri ďalšie divadelné scény, pred každou väčší či menší hlúčik ľudí. Serrana má pravdu: je to skutočne zvláštne prísť v zrelom veku do mesta, ktorého obrázky ste miliónkrát videli, o ktorom ste počuli množstvo príbehov, v ktorom sa dejú mnohé filmy a knihy, čo máte radi.
Hoci som v New Yorku už skoro týždeň, to očarenie neskorého prvého príchodu stále trvá. Lebo tie mrakodrapy sú ešte vyššie a majestátnejšie, než som očakával, Central Park je skutočným lesom a nie iba trochu väčšou Medickou záhradou. A ľudia majú skutočne všetky farby a fyziognómie na svete. A baptistický kostol v Harleme má najlepší gospelový zbor, aký som doteraz počul, a výbornú kapelu, ktorá hlbokým grúvom sprevádzala tiché a rockovými rífmi extatické pasáže múdrej kázne charizmatického kazateľa. A Brooklynský most je skutočne krásny a rebierka s hranolčekmi, ktoré po úspešnej premiére – o polnoci na 2nd Avenue – jeme, sú skutočne obrovské a chutné.
Prvýkrát v New Yorku. Oh my God!

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite