Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Angličtina s Philipom Rothom

.alexandra Užíková .časopis .téma

Rodáčka z Piešťan Viera Noy mala v čase okupácie Československa 20 rokov. Nový život začala v New Yorku u svetoznámeho fyzioterapeuta Hansa Krausa.

Začiatkom augusta 1968 nastúpila Viera Noy ako rehabilitačná sestra vo Výskumnom ústave rehabilitačnom v Piešťanoch. V novej práci sa zoznámila s kanadským lekárom, ktorý jej vnukol myšlienku odísť do zahraničia. Keď však do Československa vstúpili vojská Varšavskej zmluvy, veci sa zmenili. Kamarát Vieru v liste informoval o stretnutí s Ladislavom Mňačkom vo Viedni. Varoval ju, že hranice sa čoskoro zavrú.

.fiktívna svadba
Známi z Rakúska pozvali Vieru a jej sestru Martu na fiktívnu svadbu. Víza dostali na dva týždne. Oni však vedeli, že sa už nevrátia. „Do Viedne sme išli vlakom, ktorý bol úplne plný. Určite každý utekal, ale nikto ani nemukol,“ spomína pani Viera. Vo Viedni sa zaregistrovali v medzinárodnej organizácii HIAS (Hebrew Immigrant Aid Society), ktorá pomáha emigrantom po celom svete. Organizácia im zabezpečila bývanie aj prácu.
Po útoku bejrútskych teroristov na budovu HIAS presunuli dievčatá aj ďalších emigrantov do Talianska. Marta usilovne študovala angličtinu, kým Vierka spoznávala Rím. Ľudia v zahraničí vtedy veľmi súcitili s „Čechoslovákmi“ a všade ich uprednostňovali. Niekoľko našich emigrantov bolo preto pozvaných na audienciu k pápežovi. Medzi nimi aj Viera, ktorá považuje požehnanie od pápeža za jeden z dôvodov, prečo sa jej tak veľmi darí.
Na jar 1969 prišli mladé Slovenky do New Yorku. Organizácia HIAS im zabezpečila základné veci, Vierke našli prácu v malej továrni na výrobu bižutérie. Pracovné prostredie však bolo depresívne. Majiteľ na nich neustále dozeral, človek sa nemohol ani na desať minút natiahnuť. Zo Slovenska bola Viera zvyknutá, že v robote mohol každý aj štrikovať, keďže bol na všetko čas.
Z amerického systému bola úplne nešťastná. Rodičom sa ustavične sťažovala, že aj keď ju uväznia, ona ide domov. Zakrátko sa však dostala do kontaktu s prestížnym športovým lekárom Hansom Krausom pôvodom z Rakúska, ktorý sa v USA presadil. Kraus predstavil Američanom horolezectvo, medzi jeho pacientov patrili aj mnohé známe osobnosti. Prezidentovi Johnovi Fitzgeraldovi Kennedymu napríklad pomáhal s liečbou chrbtice.

.pomáhala emigrantom
Kraus zostavil aj program pozostávajúci z fyzioterapeutických cvikov. Ich preventívne cvičenie pomáha odstraňovať stres a bolesti chrbtice, bedier a kolien. „Bol to ozajstný génius a veľký doktor,“ hovorí dnes Viera. V Krausovej ordinácii pracovala vyše dvadsať rokov a vďaka kontaktom na vplyvných ľudí pomohla mnohým emigrantom z Československa nájsť si prácu či vybaviť si víza.
Američania už vedeli, že ľudia v našej krajine sú prenasledovaní. Väčšina emigrantov z roku 1968 boli intelektuáli, mali dobrú pracovnú morálku, takže sa im rýchlo otvárali dvere. „Ničoho sa nebála a nič pre ňu nebolo nemožné. Pomáha, lebo jej to robí radosť,“ hovorí o Viere jej dlhoročný priateľ.
Jej pacientkou bola aj oscarová herečka Katharine Hepburn alebo slávny americký spisovateľ Philip Roth. Ten rád cestoval do Československa a poznal našich avantgardných umelcov. Jeho rodičia boli emigranti z východnej Európy, a tak dobre vedel, aké je to pre cudzinca ťažké. Možno aj preto sa rozhodol, že pomôže Viere s anglickou gramatikou.
Viera Noy pokračuje aj po smrti Hansa Krausa v jeho fyzioterapeutickej metóde. Spolu s manželom bývajú na predmestí New Yorku, majú dvoch dospelých synov. Dodnes ju však neprestáva udivovať, keď ju kontaktuje aj celkom neznámy človek a žiada ju o radu alebo pomoc.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite