Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kreslo pre Františka Mikloška

.františek Mikloško .časopis .osobnosti

Tento mesiac uplynie 45 rokov, čo do Československa vstúpili vojská Varšavskej zmluvy. Nasledovalo 20 rokov „normalizácie“ ducha i celej krajiny. Z tých počiatočných čias mi v pamäti ostali tri svedectvá. Jednu moju známu navštívil slovenský kultúrny činiteľ a pri pohľade na budúcnosť povedal: „Budeme musieť klesnúť až na dno!“. Jeden dlhoročný politický väzeň mi zasa povedal: „Treba sa teraz zababušiť do kožucha a prezimovať.“ A Vlado Jukl nám mladým zdôraznil: „Čelom k masám! Dokiaľ nás nebudú tisíce, komunisti si s nami dajú ľahko rady!“

Ten prvý postoj zahrňoval v sebe ospravedlnenie všetkých ďalších zlyhaní a kolaborácie dotyčného. Ten druhý bol tak trochu slovenský: Prežiť! Pritom dotyčný vykonal v tichosti mnoho zaujímavého a dobrého. A ten tretí, juklovský postoj znamenal 20 rokov práce na hranici osobného rizika, z ktorej potom vyrástli generácie, ktoré boli nositeľmi slobody.
Potom prišiel rok 1989. V dobách takýchto revolučných premien sa vidia veci skôr v kontrastoch. Boli tu disidenti a tí, ktorí boli perzekvovaní, a na druhej strane boli komunisti a kolaboranti. Najväčší problém však mali sami so sebou ľudia z takzvanej šedej zóny. Nevedeli sa celkom zaradiť, pričom vo zväčša to boli slušní a statoční ľudia, ktorí pracovali a dávali svojim deťom to najlepšie, čo mohli.
Prečo to píšem?
Doba, ktorú teraz žijeme, mi v niečom pripomína atmosféru začiatku normalizácie. Je tu spoločenská únava, strata dôvery v politických i duchovných predstaviteľov, chýba optimistická perspektíva. A znovu sa mi zdá, že sú možné len tri prístupy. Neodvážim sa posudzovať okrem toho prvého. Žiť v šedej zóne a postarať sa o seba a svojich blízkych môže byť dnes omnoho ťažšie a statočnejšie, ako byť v prvej línii otvoreného zápasu o hodnoty. Človek je teda znovu odkázaný na seba a svoje osobné rozhodnutie.
Beda však krajine, ktorá nemá aj ľudí s juklovským postojom!
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite