Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Lotroviny Pištu Vandala

.štefan Chrappa .časopis .osobnosti

Milí priatelia, uhorková sezóna je ohromná vec. Príležitosť zviditeľniť sa dostanú aj nevýrazné osobnosti. Ľudia, ktorí nič nevykonali a nemajú čo povedať, prehovoria. Z nudných faktov, ktoré všetci poznáme, sú v sekunde škandalózne, exkluzívne a šokujúce informácie. Keď vykukne slnko, sú tropické horúčavy, keď slnko zájde, je najstudenšie leto za ostatných dvesto rokov. Bulvárni novinári, to sú vám takí malí kúzelníci. Z ničoho robia niečo, a z ničoho si nerobia nič. Zvestovatelia prázdna.

Keď vidím tieto eskamotérske kúsky, spomeniem si na moju poslednú návštevu cirkusu. Plagáty, z ktorých vycieral zuby žralok, hlásali, že to bude zázračné. Že toľko vody v cirkuse ešte svet nevidel. Mal som to pred očami – diváci pozorujú zázraky hlbín, rast koralov v priamom prenose, húfy rýb, medzi ktorými sa preháňajú žraloky, tučniaky i tulene. Do tohto kruhu vstupuje krotiteľ, prísny i láskavý.
Za cirkusom stáli kamióny, znamenie veľkoleposti. S manželkou, svokrou a synovcom sme sa usadili do prvého radu. Trocha vody z delfinária znesieme. Amplión hlásil, že cirkus je niekoľkogeneračný podnik talianskej rodiny a takúto šou zaručene nikdy neuvidíme. Potom sa to začalo. Na pódium vybehlo dvadsať Číňanov v priesvitných overaloch. Videli sme, ako majú postáčané prirodzenia, priliehavá látka oplzlo kopírovala aj predkožky artistov. Nad hlavou niesli makety rýb, koralov a krabov. Vrteli sa na lanách, skákali cez kruhy, naťahovali stužky. Po pol hodine sa špunti pýtali, že kedy príde žralok. Po hodine čínskych kúskov prišlo jediné zviera predstavenia – domáci maznáčik vypasený tuleň. Dvakrát nosom odrazil loptu, zapotácal sa a išiel drichmať do maringotky. Potom zasa Číňania s maketami iných rýb. Do toho stekala voda z prederavených hadíc okolo pódia. Odišli sme a uľavilo sa nám. Vonku sme sa rozosmiali, až sme sa museli držať zábradlia.  
Milí priatelia, presne o tomto je uhorková sezóna. Naletieť, urobiť zo seba hlupáka a ešte za to zaplatiť. Ale keď nás to rozveselí, tak prečo nie.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite