Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Tradičný festival Grape

.renat Khallo .časopis .hudba

Piešťanské letisko otvorí návštevníkom festivalu Grape svoje brány už štvrtýkrát. Čas letí rýchlo a tento festival, od začiatku ambiciózny, svojim priaznivcom aj tentoraz ponúka kvalitný line up, zostavený zo zahraničných mien i zástupcov domácej alternatívnej scény.

Popri hudbe sa dočkáme i množstva sprievodných akcií, už neodmysliteľne patriacich k palete festivalového koloritu. Grape tak pokračuje v roku 2013 a my sa naň tešíme spolu s vami. Už v piatok otvorí program na hlavnom pódiu slovenská punk-rocková legenda, ktorú netreba zvlášť predstavovať, Zóna A a po nej domáca kapela na čele s organizátorom festivalu, Jurajom Podmanickým, Billy Barman. Po nich sa môžete tešiť na jedného z headlinerov Grape, kapelu, ktorej tento rok vyšiel skvelý album s názvom Wolf´s Law, Joy Formidable. Alternatívna rocková trojica vás isto ohúri výbornými melodickými piesňami, ktoré dávajú priestor pre úžasné gitarové kreácie a prácu s efektmi. Rhiannon Bryan alebo jednoducho Ritzy, ako prezývajú ich gitaristku, speváčku a skladateľku v jednej osobe, jednoducho na pódiu neprehliadnete a svojou unikátnou hrou zaručene strhne publikum do kolektívnej radosti z hudby a psychedelického hluku.
Ďalšou pýchou piatkového večera na Grape sú Crystal Fighters. Španielsko-britská formácia, fungujúca od roku 2007, ktorá sa môže taktiež popýšiť aktualitkou zo štúdia s názvom Cave Rave. Veselá tanečná hudba určite poteší a výborne zapadne do programu letného večera. Vystrieda ich veľké svetové meno elektro scény, Nero. Trojica sa pohybuje v žánroch dubstep, drum ´n´bass či electro house. Kapela získala dokonca tohtoročnú Grammy za kolaboráciu so slávnym Skrillexom.
Zaujímavé to bude i na ďalších troch stejdžoch, kde sa väčšinou postupne predstavia zastupitelia českej a slovenskej scény. Ak ste návštevníkmi domácich klubových podujatí, určite vás potešia koncerty kapiel ako: NVMERI, Para, Prago Union, Walter Schnitzelson alebo MC a DJ Vec, ktorý príde so živou kapelou. Zaujímavé bude i vystúpenie protinožca Benjamina Stanforda aka Dub FX. Streetový umelec a performer, ktorý si je sám vlastnou kapelou a frontmanom zároveň. Živé loopovanie nástrojov, beatbox a spev od jedného človeka, boli skvelým zážitkom už na tohtoročných Colours of Ostrava a potešia i na piešťanskom letisku.
V sobotu sa už od skorého popoludnia môžu učastníci baviť na všetkých štyroch pódiách, počnúc hlavným, kde tento deň otvorí vystúpenie SĽUK-u, čo potvrdí, že Grape je skutočne „tradičný slovenský festival“. Tomáš Sloboda a jeho retro  soundrockové kombo s názvom Sounds like this uzavrú slovenské vystúpenia na „hlavnom“ a hneď sa ozvú „osemdesiatkami“ ovplyvnené beaty mladej londýnskej päťky Citizens!. Ostrejšie gitarové riffy zaznejú v podaní švédskych Royal Republic. Indie, shoegaze, noise-pop. Zmes niečoho takého očakávajte od jedného z najväčších mien tohtoročného „hroznenia“ v podaní anglického dua (Robbie Furze, Vicky Jean Smith) The Big Pink. Po Royal Republic to bude návrat do tichších gitarových vôd, podporených elektronickými zvukmi a vlneniami. Následne si na udupanej a vyprahnutej festivalovej pôde pomyselne zasurfujeme s The Drums. Ich melodická, veľmi jednoduchá a chytľavá hudba je dieťaťom popu, postpunku a surf-rocku. Prídu z New Yorku, pre surferov takého nehostinného.
Veľmi čerstvou záležitosťou je jeden z headlinerov podujatia DJ FRESH. Chlapík, ktorý v minulosti na svojich albumoch spolupracoval s menami ako: Apolo 440, Pet Shop Boys či DJ Shadow, sa môže pochváliť aj nomináciou za najlepšiu skladbu na Brit Awards 2012. Skladba má názov Hot Right Now a pochádza z jeho posledného albumu Nextlevelism. Zahraničných headlinerov opäť doplnia kvalitné mená domácej a českej scény.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite