Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Je to dobrý program

.časopis .reportáž

Rozhovor s historikom architektúry a odborníkom na hrady Michalom Šimkovicom

.ako hodnotíte program zapojenia nezamestnaných do obnovy hradov?
Podľa prebiehajúcej druhej sezóny prác veľmi dobre, na väčšine hradov obnova viditeľne napreduje. Jeho úspešnosť podľa mňa spočíva na niekoľkých pilieroch. Po prvé, celkový systém grantu je dobre nastavený a v komisii rozdeľujúcej prostriedky sú zastúpení odborníci. Zároveň občianske združenia, pracujúce na hradoch, ukázali, že to organizačne zvládajú na vysokej úrovni. A čo je veľmi dôležité, krajské pamiatkové úrady so spolupracujúcimi špecialistami zabezpečujú odbornú kontrolu.

.na začiatku ste sa obávali, že to bude neodborná práca, ktorá narobí viac škody ako úžitku?
Spočiatku som bol skeptický,  lebo som sa obával masového nasadenia nekvalifikovanej pracovnej sily, čo mohlo hrady vážne poškodiť. A tiež toho, že budú peniaze len na pracovné sily, a nie na odborné práce s tým spojené.

.a skutočnosť?
Nakoniec sa ukázalo, že zo strany Ministerstva kultúry SR bol grant koncipovaný dobre. Jeho základom sú vhodne skombinované odborné práce na obnove s menej kvalifikovanými činnosťami. Zároveň sa uskutočňujú potrebné výskumy a odborné podklady pre obnovu. Dôležité tiež bolo to, že sa nezačínalo úplne od nuly. Vďaka doteraz prebiehajúcim prácam na záchrane hradov už boli k dispozícii dôležité skúsenosti a niektoré hrady už mali pripravené odborné podklady.

.nie každý hrad však zachraňuje občianske združenie.
Áno, niektoré hrady zachraňujú obce, alebo obec v úzkej spolupráci so združením. Na hradoch Branč, Divín a Muráň vedie záchranu priamo obec, na Slanci, Jasenove, Lednici či Zborove obce so združeniami úspešne spolupracujú.

.neukázali sa nezamestnaní ako neodborníci neschopní robiť náročné práce?
Oni väčšinou ani nerobia odborné, ale skôr pomocné práce. Dôležité je, že časť ľudí sa pod vedením špecialistov v priebehu minulého roka vypracovala a už robia aj kvalifikovanejšie práce, ako je napríklad murovanie.

.na ktorých hradoch to ide správnym smerom?
Z tých hradov, kde sa už pracuje na obnove, je treba spomenúť Kapušany, Slanec, Brekov, Vinné, Hanigovce, Blatnicu či Zborov. Na ďalších hradoch ako je Lietava, Uhrovec či Lednica, kde už dlhodobejšie pôsobia občianske združenia, tento program dobre zapadol do rozbehnutého kvalitného spôsobu záchrany.

.zvláštne je, že na čele týchto združení sú často ľudia s celkom odlišným profesijným zameraním.
Máte pravdu. Viem o bankovom úradníkovi, ornitológovi, učiteľovi, expertovi na informačné technológie, zootechnikovi, elektrikárovi, stavebnom inžinierovi. Neustále ma prekvapuje, koľko sa v tejto krajine nájde ľudí, ktorým na záchrane pamiatok záleží a sú ochotní sa angažovať. Majú túžbu niečo dokázať a väčšina z nich má pre to aj cit a schopnosť spolupracovať s odborníkmi. To všetko keď sa spojí s organizačnými schopnosťami, tak vôbec nezáleží na vzdelaní v odbore. Podobné je to s murármi, ktorí sú pri obnove zrúcaním dôležití. Paradoxne, na mnohých hradoch sa najlepšie naučili murovať ľudia, ktorí vôbec nie sú vyučení murári, no majú aspoň priemerné technické zručnosti a túžbu sa to naučiť.

.čo by znamenalo pre hrady, keby sa tento program z nejakých dôvodov zastavil?
Záchrana hradov bola cez grantový systém financovaná už pred týmto programom. Jeho realizácia však záchrane hradov pomohla a bolo by veľmi dobré, keby sa pokračovalo. Po troch rokoch by však bolo vhodné vyhodnotiť skúsenosti, a tak určiť ďalšie smerovanie tohto programu.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite