Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Nekonečný žúr Miňa Stocha

.peter Bálik .časopis .profil

V poslednom čase sa slovenský reprezentant Miroslav Stoch prezentoval skôr škandálmi ako svojimi výkonmi na ihrisku. Dnes hovorí, že za svojou nedávnou búrlivou minulosťou urobil hrubú čiaru. Naozaj sa mu dá veriť?

V roku 2006 vyšla v denníku SME správa, že londýnsky klub Chelsea si do svojich radov vybral mladučkého, šesťnásťročného Slováka Miroslava Stocha, odchovanca nitrianskeho futbalu. Vtedy sa táto informácia brala s rezervou. Aj keď išlo o výnimočný talent, ani jednému slovenskému futbalistovi, ktorý v takomto mladom veku odišiel do cudziny, sa vonku nepodarilo presadiť. Skôr naopak, väčšina sa vrátila bočnými cestičkami späť do slovenskej ligy alebo úplne skončila s futbalom. No Miroslav Stoch, ktorého priatelia a fanúšikovia volajú „Miňo“, toto prekliatie definitívne zlomil.

.tajná zbraň
Stoch (narodený 19. októbra 1989 v Nitre) vyrástol v športovej rodine, otec hrával futbal ako dorastenec, neskôr sa venoval motošportu, no vážne zranenie mu zamedzilo, aby pokračoval vo svojej športovej kariére. Miňo mal rád futbal odmalička. Najprv si s rovesníkmi kopal na dvore, neskôr ho prihlásili do miestneho futbalového klubu, kde bol natoľko šikovný, že vždy hrával so staršími spoluhráčmi. Postavou síce nevynikal, bol maličký, no jeho skvelá technika zatienila iné nedostatky.  Keď Stoch nakoniec prestúpil do Chelsea, mládežnícky tréner Jozef Ivan, ktorého rukami prešli tisíce detí, povedal, že takého dobrého hráča v priebehu trinástich rokov trénovania ešte nezažil. V októbri 2005 ako šesťnásťročný odohral prvý zápas za áčko Nitry. Keď sa mladučký Stoch predstavil v ligovom zápase na Petržalke, všimli si ho skauti z Chelsea a ponúkli mu zmluvu. Miňo bol jedným z piatich futbalistov z celého sveta, ktorých v roku 2006 pozvali do svojich radov.
V londýnskom klube prešiel mládežníckymi kategóriami, zahral si aj za béčko a pomaly mieril do prvého mužstva Chelsea. V tých štyroch zápasoch, v ktorých nastúpil vedľa Lamparda, Drogbu alebo Terryho, zanechal veľmi dobrý dojem, ale v tvrdej konkurencii si pevné miesto nenašiel. Niečo iné si však o jeho talente myslel tréner Vladimír Weiss, ktorý dal tomuto mladíkovi s minimálnymi skúsenosťami  šancu ukázať sa v našej reprezentácii. V kľúčovom zápase v Prahe, kde sme porazili Čechov 2:1, Weiss použil Stocha, ktorý nastúpil v druhom polčase, ako svoju tajnú zbraň. S jeho rýchlosťou a odvážnymi kľučkami si súper vôbec nevedel rady. Gól síce nedal, ale bol jedným z dôležitých strojcov Weissovho úspechu. Pevné miesto v reprezentácii mu dopomohlo k ešte väčšej sebadôvere. Vedel, že v Chelsea sa nepresadí, silou mocou chcel hrať, a tak v júli 2009 súhlasil s hosťovaním v holandskom mužstve FC Twente. V sezóne 2009/2010 vyhral s klubom titul a v sezóne z pozície krídla nastrieľal 10 gólov. V nasledujúcej sezóne sa z hosťovania vrátil do Chelsea, no tá ho predala do ambiciózneho istanbulského klubu Fenerbahce. V sezóne 2010/11 dopomohol klubu k ligovému titulu a poháru. V tej ďalšej síce Fenerbahce titul neobhájil, no Miňo nastrieľal úctyhodných 12 gólov.  

.popič v Istanbule
Vyzeralo to, že ho zaujíma len futbal. Športových fanúšikov preto nepotešilo, že v auguste 2011 policajná hliadka zastavila nadránom drahé športové auto, v ktorom sedel Stoch. Futbalistovi namerali v krvi 1,1 promile alkoholu. Stoch na verejnosti sklopil uši, Weiss ho načas vyradil z kádra, ale nepoučil sa. V poslednej sezóne odohral len štrnásť zápasov, nedal žiadny gól a väčšinou striedal. Z Turecka začali prichádzať správy, že je na lavičke preto, lebo vraj v Istanbule vymetá nočné bary. V Turecku sa k cudzím hráčom správajú občas ako k majetku, takže sa toto obvinenie bralo s rezervou. Podozrenie zosilnelo, keď sa Stoch objavil na You Tube v klipe Popič nitrianskeho rapera Kajdžasa, v ktorom si so svojimi „kamarátmi z mokrej štvrte“ užíva život v nočnom Istanbule. Keď začiatkom tohto roka dostal od FIFA cenu Ferenca Puskása za najkrajší gól roka 2012, gratuloval mu aj Messi, no Stochovi to pevné miesto v zostave neprinieslo. Namiesto toho sa zviditeľnil tým, že sa v istanbulskom bare pustil do bulvárneho fotografa. Absolútne neprijateľne pôsobila informácia Plus 7 dní, podľa ktorej mal byť Stoch v skupinke opilcov, ktorí vulgárnym správaním terorizovali lietadlo na ceste do Istanbulu. Usvedčiť ho mali známe tetovačky na jeho rukách. Aby toho nebolo málo, minulý týždeň zverejnil bulvár fotografie aj video, kde bolo zachytené, ako si Stoch na akejsi párty užíva obchytkávanie obnaženej striptérky. Tých prehreškov sa v poslednom čase nahromadilo toľko, že vládne oprávnená obava, či tento 23-ročný hráč s obrovským talentom nevymenil futbal za nekonečný žúr. Pre slovenský futbal, ktorý má takýchto talentov ako šafranu, by to bola obrovská škoda. Hráč tvrdí, že väčšina správ o jeho osobnom živote sa nezakladá na pravde. Toto tvrdenie však nechtiac poprel v polovici minulého týždňa, keď povedal, že sa z niektorých vecí poučil a urobil za nimi hrubú čiaru.
Ak futbalista zarobí toľko peňazí v mladom veku a nikto nad ním nedrží ochrannú ruku, môže to s ním pekne zamávať.
Nie je isté, či si tento hráč uvedomuje, že sa teraz nachádza v kľúčovom bode svojej hráčskej kariéry. Buď si zoberie všetky varovania k srdcu, alebo bude pokračovať v pomalom páde do futbalového priemeru. Napokon, takých hráčov, ktorí rozpustili svoj talent na párty, z ktorej nevedeli odísť, už bolo, žiaľ, mnoho.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite