Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Zmeny na prokuratúre Nový generálny prokurátor Jaroslav Čižnár urobil na prokuratúre prvé personálne zmeny. Vo funkcii námestníka skončí bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka, ktorý by sa mal stať radovým prokurátorom. Končia aj ďalší dvaja námestníci generálneho prokurátora Ladislav Tichý a Ctibor Košťáľ.

Novým námestníkom by sa mal stať René Vaňek, ktorý bol Čižnárovým podriadeným aj na bratislavskej krajskej prokuratúre. Na post trestného námestníka Čižnár dočasne dosadil riaditeľa Odboru osobitného určenia Petra Šufliarskeho. Ten musel v minulosti čeliť kritike, že neskoro informoval políciu o prepustení Karola Mella z väzby. Šufliarsky však tvrdí, že to nie je pravda. O možnosti zastávať funkciu námestníka hovoril Čižnár aj s Jozefom Čentéšom, ktorého prezident odmietol do tejto funkcie vymenovať. Čentéš sa však námestníkom stať nechce.
Za svoje priority nový generálny prokurátor označil zintenzívnenie boja proti daňovým únikom, zneužívaniu maloletých žien či domácemu násiliu.
.jm

Konferencia biskupov Slovenska zaslala ministrovi zahraničia Miroslavovi Lajčákovi list, v ktorom ho žiada, aby zo stratégie ochrany ľudských práv vypustila časť, týkajúcu sa homosexuálov. Naopak, žiada doplnenie práv nenarodených detí na život či výhradu vo svedomí.
Výroba luxusného vozidla Bentley, o ktorej sa uvažovalo v bratislavskom závode Volkswagenu, napokon zostane vo Veľkej Británii. Vytvorí tam tisíc pracovných miest. Vláda Davida Camerona silno lobovala, aby Bentley zostal doma a nepresúval sa na Slovensko.
Robert Fico vyhlásil, že po tom, ako z väzenia utiekol afganský terorista, ktorý zabil nášho vojaka a ďalších zranil, bude použitie smrtiacej sily zo strany našich vojakov v podobných situáciách viac ako adekvátne. Premiér takto reagoval na video, v ktorom sa Afganec chváli svojím činom.
Minulý týždeň sa niesol v znamení protichodných signálov o tom, či vláda Roberta Fica zníži DPH späť z 20 na 19 percent, ak sa podarí rozpočtový schodok znížiť pod 3 percentá. Automatické zníženie prijala ešte vláda Ivety Radičovej, no pre tú súčasnú môže ísť o priveľký výpadok.

Osobnosť: Titus Zeman/
Kongregácia pre kauzy svätých odobrila diecézne skúmanie života slovenského saleziána Titusa Zemana (1915 – 1969), ktorý bol mučený a väznený komunistami. Teraz bude nasledovať ďalšia fáza skúmania, ktoré by malo smerovať k jeho blahorečeniu či svätorečeniu.

Antiosobnosť: Ladislav Tichý/
Bývalý zastupujúci šéf prokuratúry nechal uplynúť lehotu, počas ktorej bolo možné disciplinárne stíhať jeho kolegu a bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku za podozrivý prevod bytovky Glance House.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite