Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Spoločná reč

.daniel Pastirčák .časopis .fototéma

„Svet je reč a Pohoda pre tú reč našla slová,“ povedal Tonko Srholec. Šoféroval svoju fabiu stotridsiatkou z pohodových bohoslužieb domov. I tento rok za okrúhlym stolom letiska slová z rôznych končín sveta vytvorili spoločnú reč. Slová hudby – populárnej i klasickej – literatúry, spoločenského diškurzu, filmu, divadla, výtvarného umenia: Rôzne slová; hravej radosti, túžby, úzkosti, odporu, paródie, lásky i hnevu, zúfalstva i nádeje: Od veľkých pódií, cez menšie stany až k celkom malým stánkom.

Keď  ste práve nepočúvali kapelu, mohli ste sa pristaviť a počúvať inú reč. Vedľa seba v jednom rade stali stánky  zástancov rodovej rovnosti, Falung gong aj Jeuzitskej misie. Putujete od javiska k javisku od stanu k stanu a stretáte ľudí. A nie iba mladých ľudí, stretnete tu takmer  všetky generácie, rodičov a ich malé deti. Zdá sa mi, že ešte nikdy na Pohode nebolo toľko detí.
Ak ste vyhladli či vysmädli, bolo sa kde pristaviť. Ako vegetarián som si prišiel na svoje. Stánky neponúkali len  kurčatá a klobásy, mohli ste sa zastaviť v Govinde, dať si „indiu“, alebo pstruha, nemuseli ste piť iba pivo, mohli ste si dať napríklad čerstvé kokosové mlieko.
Pohoda je, samozrejme, v prvom rade o hudbe. Urobil som pár malých objavov. Bonobo. Pokojné more elektroakustiky, osviežujúca oáza uprostred okolitého dunenia beatov a bicích súprav. Ochutnal som i české Zrní a chutilo mi. Zpoza rockovej clony presvitala atmosféra alternatívneho folku. V hlase speváka som občas začul naliehavosť Vaška Koubka.
Toho roku to pre mňa bolo hlavne o headlineroch. Atom for Peace naplnili, čo som očakával, Nick Cave očakávania prekročil. Za hodinu a pol nás ponoril do temnoty i vyzdvihol  do svetla. Démon i anjel, spievajúci na dlaniach publika. Jeho hlas počujem ešte i teraz: Who was it you called good shepherd? Who measured distance from the planets right down to your big blue spining world?

Autor je kazateľ a spisovateľ

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite