Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Šikanácia pokračuje

.matej Gašparovič .časopis .týždeň doma

Jana Teleki, najdlhšie trestne stíhaná novinárka na Slovensku, sa ani po trinástich rokoch nezbavila justičnej šikanácie. Opäť čelí absurdnému trestnému stíhaniu, ktoré sa začalo jednou nevinnou básničkou.

.na posledné Vianoce vo svojom dome v Dražovciach pri Nitre rodina Telekiovcov zrejme nikdy nezabudne. Krátko na to, ako si na Štedrý deň po večernej omši ľahli do postele, ich zobudil rámus pred domom. Spoza plota šľahali plamene na ich osobnom Renaulte a šokovaní susedia zalarmovali požiarnikov. Policajná hliadka neskôr objavila odhodenú fľašu od oleja. „Chladič bol roztavený, plasty sa vyparili a konzoly boli tak vyžíhané, že sa dali ohýbať rukou," spomína manžel novinárky Gabriel Teleki. „Horelo to dlho a prudko, bol to profík." Polícia po pár mesiacoch zastavila vyšetrovanie s tým, že „išlo o úmyselné zapálenie neznámou osobou“.  
Rodina Jany Teleki – spolu s manželom a malou dcérou – sa s podobnými mafiánskymi praktikami už stretla. Nie je to ich prvé auto, ktoré zhorelo a v ich nedávnej minulosti nechýbali ani nebezpečne odmontované kolesá či rôzne vyhrážky. Ale to nie je všetko: 10. mája tohto roka vzniesla polícia proti Jane Teleki ďalšie obvinenie za ohováranie.

.najskôr básnička
Kauza má svoj začiatok ešte pred pätnástimi rokmi. Noviny Aspekt, ktorých majiteľom bol Telekin manžel a podnikateľ Gabriel Teleki, mali na mečiarovskom Považí silný vplyv a okolie vtedajšieho primátora Považskej Bystrice z HZDS Ľuboša Lackoviča ich chcelo položiť na lopatky. Žaloby síce prichádzali pravidelne, no redakcia súd nikdy neprehrala. Lackovič Janu Teleki v roku 1998 zažaloval obskúrnejším spôsobom: „našiel" sa totiž v niektorých odsekoch básničky o korupcii, ktorú Teleki uverejnila. Lackovič podal žalobu spolu so svojou sestrou Janou Loduhovou, miestnou sudkyňou.
Prokurátor rýchlo usúdil, že vyšetrovať za „anonymný veršovaný útvar“ je nezmysel a stíhanie ukončil. Proces sa však obnovil, prokurátorka prikázala založiť iný trestný spis a  druhýkrát novinárku stíhať za rovnaký čin – čo je samo osebe protizákonné. Za básničku bola Teleki súdená trinásť rokov bez výraznejšieho posunu, absurdné stíhanie sa zastavilo až predminulý rok, keď sa o kauzu začal intenzívne zaujímať .týždeň.  

.prokuratúra: mýlili sme sa
Teleki napokon dostala zrušenie obvinenia až v auguste 2011. Ako prokuratúra vysvetlila svoje dlhoročné zlyhanie? Označila ho za nesprávny právny názor: „Orgány činné v trestnom konaní i súd sa riadili nejednotnou právnou praxou, ktorá umožňovala rozdielne názory pri posudzovaní procesného postupu v predmetnej trestnej veci,“ napísala krajská prokurátorka v Trenčíne Viera Kováčiková v rozhodnutí z 8. augusta. Sudcovia a prokurátori vraj „vychádzali z nesprávneho predpokladu“. Hoci v tomto prípade k žiadnym rozdielnym právnym názorom nedochádzalo – mylne totiž rozhodovali úplne všetci, ktorí sa do prípadu za tie roky priplietli. Navyše paragraf, za ktorý Teleki súdili, bol ešte v roku 2003 zrušený.
Tým sa príbeh neskončil: v máji vzniesla polícia proti Jane Teleki ďalšie obvinenie za ohováranie, a to pre jej tvrdenia, že Loduhová sa jej mstí a ako sudkyňa robí nezákonné rozhodnutia. Teleki sa takto vyjadrila v reportážach televízie Markíza v rokoch 2008 a 2009. Nezmyselnosť tohto obvinenia zvýrazňuje jedna veta v obvinení: „Z vykonaného dokazovania vyplynulo, že v podstate si obvinená vyfabulovala predstavu, že na jej osobe v inej veci došlo k porušeniu procesnoprávnej zásady ne bis in idem a že bola dvakrát postihnutá za ten istý skutok,“ napísal vyšetrovateľ okresnej polície Bratislava IV Jan Kovarčík v obvinení z 10. mája, ktoré bolo Jane Teleki doručené až 2. júla.
Teda ešte raz: podľa polície „v podstate obvinená“ Jana Teleki, voči ktorej je už takmer dva roky zastavené trestné stíhanie, si „vyfabulovala“ výrok, ktorý potvrdila krajská prokuratúra pri zastavení jej trestného stíhania v auguste 2011.

.prehrala aj Markíza
O tom, prečo sa niekto snaží Teleki zastrašovať, sa dá iba špekulovať. Novinárka dnes pripravuje trestné oznámenie na tých sudcov, vyšetrovateľov a prokurátorov, ktorí v jej prípade konali protizákonne. Za trinásť rokov si do tohto pokusu o justičnú potupu novinárky namočila prsty široká a vplyvná sieť: obžalobu opätovne podala krajská prokuratúra v Trenčíne, hoci vyšetrovateľ upozornil, že vo veci je ukončené stíhanie a odmietol vyšetrovať. S existenciou dvoch konaní v jednej veci súhlasilo alebo voči tomu nenamietalo až osem prokurátorov z Generálnej prokuratúry. Podľa dokladov, ktoré má redakcia k dispozícii, všetci boli opakovane upozorňovaní na zrušené konanie. Vtedajší generálny prokurátor Dobroslav Trnka priznal, že konanie malo byť ukončené ešte v roku 1999 a pred kamerami sľúbil, že urobí všetko preto, aby ho zastavil. Nikdy tak neurobil. Ukončením konania by sa potvrdilo, že všetci zainteresovaní konali úplne protiprávne.  
Stíhať Janu Teleki za jej výroky v televízii Markíza môže mať aj iný zmysel. Keďže Lackovič vedie súdny spor s televíziou Markíza za šoty o prípade Teleki – a žiada odškodné – aktuálne stíhanie Teleki mu môže pomôcť. Markíza už v decembri minulého roka na krajskom súde v Žiline definitívne prehrala súdny spor za to, že "nepravdivými informáciami" zasiahla do práva Loduhovej na ochranu osobnosti. Markíza neskôr zverejnila ospravedlnenie a podľa našich informácií zaplatila Loduhovej aj nemalé odškodné. Televízia sa k sporu nechce vyjadrovať.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite