Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prvá encyklika

.joseph Bottum .časopis .klub

V novej pápežskej encyklike Lumen Fidei je niečo, čo sklame každého, kto túži po priamej politickej angažovanosti Vatikánu. Tí, čo napríklad dúfali, že radikálne ľavicový pápež František zavrhne niečo, čo vnímali ako radikálne pravicové dedičstvo jeho predchodcu, musia byť Lumen Fidei, sklamaní.

Jej náčrt bol pripravený ešte za Benedikta XVI. Je to starobylá tradícia, že s novým pápežom prichádza nový zoznam priorít.  Ale to sa nevylučuje s tým, že Benedikt XVI. do svojej prvej encykliky Deus Caritas Est v roku 2005 zapracoval materiál z náčrtu pripravovanej encykliky Jána Pavla II., alebo, naopak, Pius XII. odložil v roku 1939 dovtedy nepublikovanú encykliku Pia XI. Humanis Generis Unitas, hoci sa predtým sám ako štátny sekretár na jej tvorbe podieľal.
František využil príležitosť, aby sa prihlásil k Benediktovmu mysleniu, a teda aj jeho pontifikátu. Kresťanská viera musí byť podľa Lumen Fidei vyznávaná v celej svojej pravosti a integrite, pretože „všetky články viery sú navzájom prepojené a odmietnuť jeden z nich, aj ten, ktorý sa zdá najmenej dôležitý, sa rovná odchýleniu od celku.“ Toto nebude pontifikát, ktorý sa kvôli súčasným politických kampaniam vo svete vzdá čo i len čiastočiek ortodoxie.
Lumen Fidei sa odvoláva na stredovekú architektúru, Nietzscheho, Rousseaua, Dostojevského romány, Francúzsku revolúciu, poéziu T. S. Eliota či mystickú teológiu svätcov – trochu prekvapujúca zbierka odkazov na dokument, ktorý sa chce prihovoriť veriacim v Roku viery a 50. výročia Druhého vatikánskeho koncilu, ktorý František nazval „koncilom o viere“. Niektorí z prvých komentátorov tvrdia, že František chcel encyklikou osloviť neveriacich, aby videli, ako svetlo viery odkrýva väčší, či skôr menej ohraničený svet. Nie je to celkom nepravda, ale pozornejšie čítanie poukazuje na niečo delikátnejšie. Encyklika je aresovaná osobitne členom cirkvi, text odkazuje na to, ako rozumieť a prehovárať k neveriacim tým najpozitívnejším a najpresvedčivejším spôsobom.

Joseph Bottum/
Americký spisovateľ a publicista. Pracuje ako editor vo Weekly Standard, predtým bol šéfredaktorom First Things. Jeho poslednou knihou je Christmas Plains. S rodinou žije v Južnej Dakote.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite