Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Saganova cesta

.peter Pašuth .časopis .téma

Na začiatku roka 2009 ešte Peter Sagan netušil, či sa bude v ďalších rokoch venovať cestnej, alebo horskej cyklistike. Úspešný bol totiž v oboch odvetviach. Napokon u neho vyhrala cesta, na ktorej svojím talentom šokuje celý svet.

Upútal hneď na prvých pretekoch v profesionálnom pelotóne – Tour Down Under v Austrálii. Získal na nich prezývku Rambo, keďže po páde mu zošívali rany osemnástimi stehmi a on v ďalšej etape finišoval štvrtý. Jeho talent si vtedy všimol aj Lance Armstrong: „Všimli ste si? Ten mladý Slovinec (Američan si pomýlil krajiny – pozn. autora) ukázal, že má veľký talent.“ V prvej profesionálnej sezóne potom prišli ďalšie úspechy, vyhral po dve etapy a bodovaciu súťaž na Paríž – Nice i na Okolo Kalifornie, raz sa presadil aj na Okolo Romandie. V nasledujúcich rokoch prišli celkové triumfy na Okolo Sardínie a Okolo Poľska, víťazstvá v etapách na pretekoch Tour de France, Vuelta a Espaňa, Okolo Švajčiarska, Okolo Kalifornie, Okolo Ománu, Tirreno – Adriatico, Gent – Wevelgem či Brabantský šíp. Celkovo už nazbieral v pelotóne vyše 50 triumfov.

.prečo práve Sagan?
Ale prečo v tomto športe tak žiari práve náš krajan? Samozrejme, aj v Saganovom prípade bola základom úspechu rodina. Je najmladší zo štyroch súrodencov, svojmu živému synovi venovali rodičia odmalička veľkú pozornosť. K cyklistike ho zlákal brat Juraj, ktorý je spoločne s ním v tíme Cannondale. Sám Peter zdôrazňuje, ako dobre bol vychovávaný, ako s ním otec cestúval na preteky a vyprevádzal syna pred štartom krížikom na čelo. Tých dôvodov jeho fenomenálnosti je, prirodzene, viac. Ťaží z veľkého talentu, pretože len tvrdý tréning v cyklistike nestačí. Na rozdiel od mnohých súperov má veľkú odvahu, nebojí sa riskovať a má chuť vyhrávať. Saganovou výhodou je, že nie je jednostranne zameraný. Možno nie je v dlhých rovinatých dojazdoch taký excelentný špurtér ako Mark Cavendish, v kopcoch mu chýba sila Christophera Frooma, Bradleyho Wigginsa či Alberta Contadora, v časovke rýchlosť Tonyho Martina alebo Fabiana Cancellaru, ale v porovnaní s nimi je oveľa všestrannejší. V ničom nemusí byť úplne najlepší, ale má zo všetkého niečo, patrí medzi špičku, a to ho robí výnimočným. V šprinte si s vrchármi hravo poradí, v kopcoch necháva za sebou šprintérov a časovku vie jazdiť solídne. V šprintérskych etapách je jeho výhodou technický dojazd, v ktorom sa cíti ako doma. Práve podobný typ koncovky nevyhovuje napríklad Cavendishovi.
    
.tourminátor
V pelotóne jazdí s prehľadom a spolieha sa najmä na vlastné sily. Nečaká, že mu budú tímoví kolegovia pripravovať pozíciu pre záverečný špurt alebo ho potiahnu na vrchol stúpania. Jednoducho ide svojím tempom a bojuje. Má nos na správnu pozíciu v pelotóne, z ktorej vie vyťažiť. Neskrýva sa za súperov, neopakuje po nich. Je sám sebou a keď cíti šancu, chce ju využiť. Navyše je typom cyklistu – predátora. Zaujíma ho víťazstvo a ide tvrdo za ním. Neúspechy veľmi rýchlo hodí za hlavu a neznepokojuje sa nimi.
Dvadsaťtriročný rodák zo Žiliny vie, že na veľkých pretekoch momentálne nemôže bojovať o celkový úspech. V súčasnosti je ideálnym typom jazdca do hromadných špurtov vďaka svojej orientácii, ale i do klasických pretekov, kde je nutné potiahnuť aj v krátkych, ale náročných stúpaniach či do kratších časoviek. „Ak by som chcel vyhrať preteky Grand Tour, musel by som byť iným typom jazdca. Dostal som do vienka iné danosti a snažím sa ich čo najlepšie využiť. Viem, že sa môžem ešte zlepšovať, ale neviem, či by som chcel byť iným typom jazdca,“ tvrdí Peter Sagan, ktorý už nemá prezývku Rambo, ale Tourminátor.

Autor pracuje v agentúre SITA
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite