Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Popcorn Juraja Malíčka

.juraj Malíček .časopis .lifestyle

Nech napíše J. K. Rowlingová čokoľvek, z tieňa Harryho Pottera už sa nevymaní. Tridsať rokov predchádzajúcej literárnej kariéry spisovateľa R. R. Martina nič neznamená, dôležité sú len Piesne ľadu a ohňa. Niektorí autori sú obeťami svojich najúspešnejších kníh. Nie najdôležitejších, najzásadnejších, najlepších, ale najúspešnejších. Čitateľsky. Modelovým príkladom takéhoto autora je tohtoročný hosť festivalu Pohoda, spisovateľ C. D. Payne, autor výborných románov Holubie mambo, Americké krásky, Neviditeľný či Dedičstvo, alebo ako Helena k šťastiu prišla.

Vyšli síce v českých prekladoch, žiadny sa však ani zďaleka nepredáva tak dobre ako romány zo série, ktorá Payna „urobila“. Mládí v hajzlu. Sedem dielov? Áno, zatiaľ, kým okolnosti Payna nedonútia napísať ďalšie.
Keď v roku 1995 vyšiel prvý diel série v českom preklade, Payne ešte nebol nikto. Len dva roky predtým vyšiel von s vtedy ešte trilógiou o Nickovi Twispovi doma v Amerike a nebol to žiadny obrovský raketový nástup. To až časom sa stal z Nicka Twispa kult, umelo priživovaný ďalšími a ďalšími dielmi, čoraz neuveriteľnejšími a čoraz absurdnejšími. A čo je najhoršie, v pokračovaniach sa Payne zriekol aj autentickosti svojho sveta, prestalo mu to sedieť chronologicky a celý Nick Twisp sa stal svojou vlastnou paródiou. Škoda, lebo tie prvé tri knihy sú skutočne výnimočné, Nick Twisp sa vďaka nim stal členom vskutku elitného klubu. Vedľa Holdena Caulfielda a Adriana Mola ten tretí mladík, ktorý dospievajúcich chlapcov meniacich sa v mužov dokázal presvedčiť, že v tom nie sú sami. Ustál to len Salinger. Sue Towsendová, autorka Adriana Mola, dopadla podobne ako Payne. Nech po Molovi napísala čokoľvek, akokoľvek dobré, akoby to nič neznamenalo. A tak dala svojim čitateľom to, čo chceli, ďalšie, čoraz zbytočnejšie príbehy Adriana Mola.
Napriek tomu si C. D. Payna nenechám na Pohode ujsť. Aj knižky si nechám podpísať, tie s Nickom Twispom však len prvé tri. A potom knihy, napísané mimo twispovskej série, lebo len kvôli nim je Payne spisovateľ, ktorého si môžem vážiť. Obeť svojho vlastného úspechu.     
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite