Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Jedným dychom

.karol Voleman .časopis .ostatné

Žijeme v

Žijeme v rýchlo sa meniacom a čoraz viac prepojenom svete. V ružovej knižke štvorcového formátu s retro typografickou úpravou pražskej Academie sa dokonca môžme stretnúť so stručnými dejinami sotva začavšieho sa 21. storočia.
Napísal ich americký novinár a politológ, komentátor New York Times a trojnásobný držiteľ Pulitzerovej ceny Thomas L. Friedman a nesú mierne provokatívny titul Svět je plochý. Na viac ako päťsto stranách sa stretávame s podporou tohto svojho tvrdenia v oblastiach obchodu, vedy, politiky a vzdelania. Svet sa stáva pre Friedmana plochou /flat/, na rozdiel od predkolumbovského chápania sa skôr myslí plocha vášho počítačového monitora. „Když chcete v plochém světě růst a prospívat, bude lepší, když pochopíte, že cokoli se může stát, stane se, a mnohem rychleji než si myslíte. Otázkou pouze je, jestli se to stane vaším přičiněním, nebo vám.“ Kniha sa nesie v sympatickom duchu americkej žurnalistiky: dobre sa číta, nech ju otvoríte na akomkoľvek mieste a ešte sa z nej aj veľa dozviete o súčasných trendoch.

Majstrom písania o dejinách čohokoľvek je určite britský historik, spisovateľ a dokonca maliar Paul Johnson. Je autorom viac ako štyridsiatich, väčšinou rozsiahlych historických bestsellerov, až je podozrivé, či to dokáže skutočne jeden človek, alebo ide o firmu pod názvom Paul Johnson. Nech je ako chce, na trhu je jeho najnovší počin Tvůrci, v ktorom sa zameral na najoriginálnejších duchov od Shakespeara a Dürera k Picassovi a Tiffanimu. Ide o voľné pokračovanie jeho knihy Intelektuálové, nasledovať by mali ešte Hrdinovia.
Sebevlastným pútavým štýlom dokáže narábať aj excentrický šéfkuchár, aj televízny hrdina svojho cestopisného kulinárskeho serálu Anthony Bourdain. Ani v najnovšej, v poradí tretej /predchádzali Důvěrnosti z kuchyně a Šéfkuchař na cestách/ sa od neho nedočkáme nijakého receptu. Pod názvom Nevábné chuťovky, sebrané odřezky, upotřebitelné přílohy, zbytky a kosti nájdeme zmes kratších príhod z jeho kulinárskych výletov do vyhlásených destinácií aj skutočných zapadákov, zo zákulisia nakrúcania, a nebudú chýbať ani invektívy na adresu Bourdainových kolegov šéfkuchárov.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite