Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.do pozornosti

.vladimír Potančok .časopis .hudba

HUDBA THE CHEMICAL BROTHERS
PONDELOK 26. NOVEMBER
Londýnske duo The Chemical Brothers, ktoré tvoria Tom Rowlands a Ed Simons, sa už pätnásť rokov snaží určovať trendy v klubovej elektronickej hudbe. Chlapíci, ktorí majú na krku šesť rôzne prijímaných albumov (za niektoré z nich dostali aj cenu Grammy), patrili donedávna k prvej lige ostrovnej muziky. Či je to ešte stále tak, sa budú môcť ich slovenskí fanúšikovia presvedčiť na koncerte v bratislavskej Sibamac Aréne, ktorá netrpezlivo čaká na chemický postrek. 


HUDBA VLADIMÍR VÁCLAVEK/JAPE
UTOROK 27. NOVEMBER
Tým, ktorí viac ako na pompéznu šou ocenia kvality invenčných pesničkárov, je určený  dvojkoncert v bratislavskom kultúrnom centre A4. Moravský gitarista a skladateľ Vladimír Václavek (ex-Dunaj) s bubeníkom Milošom Dvořáčkom vydali tohto roku spoločný album dlhých a dobrých piesní. Po nich vbehne na javisko írsky životabudič Jape, kombinujúci tradičné pesničkárstvo s elektronickým drajvom. Kto z nich si viac získa srdcia poslucháčov, ukáže až koniec súboja.


HUDBA KORAI ÖROM + CHIKI LIKI TU-A
STREDA 28. NOVEMBER
Bratislavský Subclub tentoraz stavil na ostrieľané mená z prostredia undergroundu. Prešovská kapela Chiki Liki Tu-A má veľa priaznivcov aj v hlavnom meste Slovenska (a nemusia to byť len naturalizovaní východniari), zatiaľ čo meno maďarskej formácie Korai Örom je viac známe prívržencom nadžánrovo orientovanej world-music. Veľa bicích a málo slov, v rytme šamanskom sa vznášam s ňou... Ktovie, či sa všetci s toľkými nástrojmi pomestia na pódium – treba sa ísť pozrieť!


FESTIVAL PET JAZZ 2007
STREDA 28. NOVEMBER
Malým, ale významným lokálnym festivalom je už siedmy rok bratislavský Pet Jazz, zameraný na prezentáciu popredných domácich džezových formácií. V petržalskom Klube Za zrkadlom tentoraz vystúpi trnavské kvarteto Fuse Jazz bratov Bugalovcov, formácia 3+1 Band flautistky Sisi Michalidesovej, LT Quartet – nová skupina saxofonistu Ľubomíra Tamaškoviča, a kapela skladateľa a klaviristu Ľuboša Šrámka s hosťujúcou rakúskou speváčkou Verou Boehnisch.


FESTIVAL FLAMENCO FESTIVAL
STREDA – SOBOTA 28.NOVEMBER – 1. DECEMBER
Deviaty ročník medzinárodného flamencového festivalu sa bude konať v bratislavskom dome kultúry Istropolis, ale aj v niekoľkých menších sálach. Gitarové súboje, spevácke exhibície a tanečné čísla predvedú okrem iných napríklad gitaristi Peter Luha, Morenito de Triana, Flaco de Nerja, Rubén Campos, skupina Remedios, speváci a speváčky Andrea Dudášová, Gema Caballero, Ismael Fernandéz či tanečníci Juan Polvillo, Juan Trigueros, Pilar Ortega a Sandra „La Chispa“.


DIVADLO RUM A VODKA
ŠTVRTOK 29. NOVEMBER
V rámci dlhodobého cyklu Work In Progress uvedie divadelné Štúdio 12 na Jakubovom námestí v Bratislave slovenskú premiéru hry súčasného írskeho autora Conora McPhersona s názvom Rum a vodka. Príbeh mládenca, ktorý počas šialeného alkoholového víkendu klesne až na dno, kde stretáva ženu, o ktorej je presvedčený, že „uzdraví jeho život“, hrá Peter Čižmár a režíruje poľská režisérka a prekladateľka Klaudyna Rozhin, ktorá má už na konte úspešnú inscenáciu Howie a Rookie.


BESEDA ŠTVRTOK DANIELA HEVIERA
ŠTVRTOK 29. NOVEMBER
Každý štvrtok organizuje a moderuje významný slovenský básnik (a spolupracovník .týždňa) Daniel Hevier večerné stretnutia v príjemnej kaviarni Café Scherz na Palisádach (v budove bývalej Evanjelickej nemocnice) v Bratislave. Tento štvrtok bude jeho hosťom Juraj Kušnierik, ktorý bude všetkým, ktorí majú o to záujem, hovoriť o Islande, knihách a ružinovských psíčkaroch. Okrem toho zaznejú islandské ságy, hudba, čerstvé preklady textov speváčky Björk a všeličo iné.


FESTIVAL NU DANCE FEST
ŠTVRTOK – PIATOK 29. – 30. NOVEMBER
Ďalším festivalom, ktorý sa začne i skončí v novembri, bude druhý ročník festivalu súčasného tanca a pohybového divadla Nu Dance Fest. V centre Bratislavy, v kultúrnom priestore A4, uvidíte niekoľko zaujímavých predstavení z Čiech, Írska, Maďarska, Poľska a Slovenska,  videoprojekcie a výstavy fotografií, môžete sa zapojiť do diskusií a zabaviť na párty. Možno na nej stretnete aj niekoho z účinkujúcich: Szabó Réku, Annu Piotrowsku, Petru Fornayovú, Luciu Kašiarovú, či Jara Vinařského. 


FESTIVAL ZIMNÝ ŽÁKOVIC OPEN
PIATOK 30. NOVEMBER
V piatok je na programe aj obľúbené zimné vydanie festivalu Žákovic Open, ktorého letná verzia sa koná v Trenčianskych Bohuslaviciach. Všetci účinkujúci vraj ladia formu na jesenných turné – týka sa to tak českého Migu 21, ako aj hosťujúceho Hexu a pozvaného Polemicu. Nezaháľajú ani Clicháci a Vetroplachovia – obe skupiny hrajú v kluboch a na študentských beániách. Kapely a ich fanúšikovia by sa mali zísť v bratislavskom PKO, kde možno prídu aj ďalší účinkujúci z leta.
 

FESTIVAL MMF BRATISLAVA
PIATOK – PIATOK 30. NOVEMBER – 7. DECEMBER
V poradí deviaty ročník Medzinárodného filmového festivalu Bratislava sa začína koncom novembra a potrvá až do 7. decembra. V kinosálach Palace Cinemas Aupark môžete uvidieť desiatky zaujímavých filmov v súťažných i nesúťažných sekciách. Krátke i veľmi krátke filmy, videoart, prvé a druhé filmy začínajúcich režisérov, retrospektívna prehliadka filmov nemeckého režiséra Ulricha Seidla, sekcia britských filmov s queer tematikou a mnohé ďalšie prekvapenia na vás čakajú v kine.


KINO KAUZA CIA
Pohnutý príbeh Edwarda Wilsona, vysokoškolsky vzdelaného mladého muža a amerického patriota, ktorý svoju kariéru spojí v čase studenej vojny s novozaloženou organizáciou CIA. Postupne však v ňom vinou tejto práce vzrastá nedôvera ku všetkým a ku všetkému a musí sa rozhodnúť, čo je preňho dôležitejšie – či zachraňovať špiónskymi prostriedkami rodnú krajinu, alebo vlastnú rodinu.
The Good Shepherd (USA, 2006)
Réžia: Robert de Niro. Hrajú: Matt Damon, Angelina Jolie, Alec Baldwin


KINO SILA SRDCA
Tento film je na rozdiel od predchádzajúceho nakrútený podľa skutočných udalostí, ale aj tak v ňom má opäť úlohu politika a Angelina Jolie. Ide o sfilmovaný príbeh Marianne Pearlovej, tehotnej manželky v Pakistane uneseného amerického novinára Daniela Pearla, ktorá hľadá svojho muža v uliciach Karáčí. Hoci vieme, že ten príbeh nemal šťastný koniec, hrdinka prejavila naozajstnú statočnosť a odvahu.
A Mighty Heart (USA/VB, 2007)
Réžia: Michael Winterbottom. Hrajú: Dan Futterman, Angelina Jolie
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite