Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Policajti na mňa vyvíjali nátlak

.marek Vagovič .časopis .kauza

Pred dvoma týždňami strávila takmer päť hodín na polícii. Vyšetrovatelia jej odobrali vzorky DNA aj odtlačky prstov. Snažili sa ju zastrašiť, aby už nepísala o kauze tunelovanie, myslí si redaktorka Hospodárskych novín Martina Ruttkayová Tvardzíková.

.prečo si bola vypovedať na polícii?
Išla som tam dobrovoľne zaniesť dokumenty, ktoré mi prišli do redakcie. Týkali sa tunelovania vojenských tajných služieb. Keďže išlo o utajované materiály, splnila som si zákonnú povinnosť. Predtým som zavolala policajnému prezidentovi Tiborovi Gašparovi, ktorý mi zariadil stretnutie s vyšetrovateľom.

.ako prebiehal samotný výsluch?
Najskôr ma zobrali do kancelárie a pýtali sa, ako som sa dostala k spomínanému dokumentu, odkiaľ viem, že je utajovaný a podobne.

.kto to zisťoval? Vyšetrovateľ?
Nie. Najskôr so mnou hovoril šéf oddelenia, takzvaný operatívec.

.pred oficiálnym výsluchom? Nenapadlo ti, že takýto postup môže byť v rozpore so zákonom?
Myslela som si, že najskôr počkáme na vyšetrovateľa, ktorému potom odovzdám tie dokumenty. Napokon sa to však zvrhlo do série otázok a odpovedí. Asi v polovici neoficiálnej časti rozhovoru s operatívcom nabehol aj vyšetrovateľ, a tiež mi začal klásť otázky. Približne po dvoch hodinách mi povedali, že to ideme spísať. Presunuli sme sa teda do inej miestnosti, kde som už bola len s vyšetrovateľom a spísali zápisnicu. Prišiel aj kriminalista a odobral mi vzorky DNA aj odtlačky prstov.

.na výsluchu si bola sama alebo s právnikom?
Sama. Pred výsluchom mi totiž bolo povedané, že len prídem a odovzdám tie dokumenty.

.zaujímalo vyšetrovateľov aj niečo iné, ako spis o tunelovaní?
Zisťovali, či mi ten spis náhodou neposlal bývalý riaditeľ Vojenskej spravodajskej služby Roman Mikulec. Povedala som, že mi to prišlo v obálke ako iným novinárom, ktorým chodia anonymne rôzne dokumenty. Napriek tomu sa ma snažili dotlačiť k tomu, že mi to odovzdal Mikulec.

.ako na teba tlačili?
Najskôr sa pýtali, či som sa s ním stretla. Potom to na mňa skúšali spôsobom, či mám také a také auto, či som bola vtedy tam a tam a podobne. Bolo jasné, že mali zmonitorované moje stretnutia s Mikulcom. Keď som sa ich pýtala, odkiaľ majú takéto informácie, tak mi povedali, že auto si vedia vytiahnuť z oficiálnej databázy a to, že som sa s niekým niekde stretla, získali z operatívnej činnosti.

.vedeli aj to, s kým si kedy telefonovala, mailovala?
Vedeli, že som v kontakte s Mikulcom, pričom mi asi desaťkrát povedali, že oni vedia, že mi niečo dal. Napokon odo mňa žiadali našu mailovú komunikáciu. Keď som to odmietla, povedali, že ak to neurobím dobrovoľne, získajú to príkazom.

.vraj ťa aj citovo vydierali.  
Pýtali sa, či mi ako matke rodiny, ktorá má malé dieťa, stojí za to, stretávať sa s človekom ako Roman Mikulec. Keď som ich spýtala, ako to myslia, tak mi povedali, že Mikulec je obvinený z ohovárania…

.naznačili ti, aby si už o kauze nepísala?
Myslím, že nie sú radi, že sa tomu venujem. Aj pán Gašpar mi telefonicky odporučil, aby som už o kauze nepísala, keďže v nej vystupujem ako svedok.

.nie je to absurdné?
Je. To by potom ani Tom Nicholson nemohol písať o kauze Gorila.

.máš pocit, že policajti ťa chceli zastrašiť?
Keď vychádzam z toho, ako to prebiehalo pred oficiálnou časťou výsluchu, ktorá však nie je nikde zaznamenaná, tak áno. Je zrejmé, že sa tu vyvíja nátlak na ľudí, ktorí sa snažia informovať o kauze tunelovanie. Ja som mala len smolu, že som sa s nimi stretla.

.budeš sa nejako brániť?
Áno, podáme voči postupu vyšetrovateľov sťažnosť.  

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite