Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vyšetrovanie sa ani nezačalo, zabudnite!

.peter Schutz .časopis

Na pozadí diania, ktoré sledujeme v Česku, zo škandálu slovenských vojenských služieb bolia oči, uši i hlava.

Neexistuje normálny štát, v ktorom by pri podozreniach takej závažnosti, ako boli vznesené proti bývalými náčelníkom VOS a VSS, títo dvaja dôstojníci naďalej zotrvávali vo svojich aktuálnych funkciách. Isteže, z informácií, ktoré sú k dispozícii, sa s absolútnou istotou nedá tvrdiť, že páni Skuhra a Šebo sa dopustili všetkých deliktov, o ktorých hovoria listinné pramene či svedok Suchodolinský. Tu však prezumpcia neviny naozaj nemá čo hľadať. Vzhľadom na pozíciu Slovenska ako členského štátu NATO je doslova devastačné, ak indície o majetkovej kriminalite v organizáciách, ktoré by – teoreticky – mali s alianciou čo najužšie spolupracovať, slovenská vládna moc zametá pod čiernu zem. A namiesto seriózneho vyšetrovania šíri nezmysly o novinárskej kačici, slohovej práci a podobne.
Glváč a spol. tak ešte utvrdzujú verejnosť v domnienke, že podozrenia sú podložené. Pokiaľ by totiž ozaj „bolo preukázateľné, že k žiadnemu tunelovaniu nedošlo“ (Glváč), tak triviálna otázka znie takto: Čo bráni ministrovi a Ficovi, aby pekne, s rukami nad stolom, a nie pod ním, umožnili a nechali plynúť transparentné a otvorené vyšetrovanie? Čo im prekáža na tom, aby parlamentnej kontrole dopriali aspoň si ku kauze pričuchnúť? Tunelovanie z roka 2009 predsa nie je žiadny živý spis. Namiesto toho, na hanbu Slovenska a celkom iste úžas v štruktúrach NATO, úplne znemožnili i tak bezzubú kontrolu z NR SR. A nechajúc Skuhru vyšetrovať samého seba – čo nemá precedens na zemeguli – sa korporatívne vysmievajú národu priamo do tváre.
Napriek skutočnosti, že údajnému tunelovaniu vojenských služieb predsedal iný minister obrany (Baška), tri týždne nečinnosti a marenia vyšetrovania volajú po najkratšom procese s Martinom Glváčom. Čiže po odvolaní predsedom vlády, respektíve po pokuse o vyslovenie nedôvery v parlamente. Aj keď politicky je samotné hlasovanie, samozrejme, prehraté, na rozdiel od desiatok odvolávaní ministrov v minulosti tentoraz existujú na symbolické pranierovanie Glváča tie najsilnejšie možné argumenty. A to nie je koniec politických konzekvencií. Skutočnosť, že Fico nielenže ministra nesťahuje z obehu, ale ešte sa zaň postavil plnou váhou premiérskej autority, presúva v tejto chvíli politickú zodpovednosť už na úplne najvyššie poschodie.
Skrátka a dobre, začína byť pomaly nejasné, či väčší škandál je samotné (údajné) tunelovanie Skuhra & Šebo, alebo obrovská energia tandemu Fico & Glváč, vložená do sabotovania vyšetrovania. Či už je to bombardovanie verejnosti zástupnými témami, odkláňanie deja do slepého ramena, ako je únik informácií a stíhanie Mikulca,  či jednoducho hry na mŕtveho chrobáka. Pod spenenou hladinou pritom zostáva zásadná otázka: Je vôbec predstaviteľné, že s tými ľudskými zdrojmi, čo škandál vyplavuje, sú slovenské špeciálne služby schopné zhromažďovať, analyzovať a syntetizovať podstatné informácie pre bezpečnosť štátu, čo je ich základné poslanie?

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite