Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Naša holka Lucie

.peter Bálik .časopis .hudba

Vrátili sa Sex Pistols, My Bloody Valentine alebo Velvet Underground, tak prečo by sa nemohla vrátiť slávna česká rocková kapela Lucie. Keď sa koncom roka 2004 nad ňou zavrela voda, vyzeralo to, že je po nej. No po siedmich rokoch mlčania sú štyria hudobníci, ktorí kedysi vedeli vypredať štadión, späť. A s nimi ich „holka“ Lucie.

Kapela svoj návrat oznámila koncom mája na tlačovej konferencii na žižkovskej veži v Prahe. Súčasťou comebacku je turné po českých a slovenských mestách v máji a júni budúceho roka.  Na Slovensku sa predstaví v Košiciach (26. mája v Steel Aréne a v Bratislave (29. mája v Slovnaft Aréne). Mali sme pôvodne v zámere osloviť len speváka a bubeníka Davida Kollera, aby sme sa dozvedeli viac detailov z comebacku tohto roka, no manažment kapely nám odkázal, že všetky rozhovory budú robiť spolu, na znamenie toho, že kapela drží pohromade. David Koller, Robert Kodym, P. B. CH. a Michal Dvořák toho preskákali za dvadsaťosem rokov existencie skupiny skutočne veľa. Rozpory vnútri nakoniec vyústili do rozpadu kapely, no čas ostré hrany medzi jej členami vybrúsil natoľko, že môžu konečne odložiť staré spory a na radosť ich fanúšikov sa Lucie môže vrátiť na pódiá. 
.čo bolo hlavným dôvodom obnovenia Lucie? Podarilo sa vám zažehnať staré spory alebo to bol čas, ktorý za roky pauzy vyžehlil ostré hrany?
David: Ja myslím, že sme si po pár rokoch, keď sa hrnuli ponuky na hranie, konečne povedali, že  je čas zase hrať. Je to práca, ktorá bola pre nás vždy aj zábavou.
Robert: Jednoducho sme všetci cítili, že prišiel čas Lucku po rokoch poriadne vyvenčiť. Ten veľký potenciál tam vždy bol. Pre hudobný parfum značky Lucie je potrebné spojiť iba štyri rôzne ingrediencie, pretrepať a nemiešať!

.ako prišlo k vášmu zblíženiu?
Robert: Tento rok uplynie dvadsaťosem rokov od založenia kapely Lucie. Vždy nás zbližovala naša hudba, a to je i dôvod, prečo Lucie existuje už toľko rokov. Zdá sa celkom jednoduché premeniť ponorku na poriadne nafúknutú vzducholoď značky Lucie. Teraz sa chystáme na turné, aké sme ešte nikdy nemali. Na budúci rok na jar to vypukne. Chystajú sa veľké veci, ale nemôžeme nič prezrádzať.
Michal: Ako sa hovorí v hre divadla Járy Cimrmama, my nesmieme ani naznačovať! (Smiech.)

.aké je to po rokoch, keď Lucie hrá opäť v pôvodnom zložení? Beriete to ako nový začiatok?
P.B.CH. : Áno, aj tak sa to dá povedať. Je to pre mňa naozaj príma, zahrať si znova po rokoch s takými skvelými hudobníkmi.

.je šanca, že s novým turné prídu aj nové pesničky? Aké sú vaše najbližšie spoločné plány?
Michal: S novými pesničkami je to zložité. Oproti tým „prevereným” majú veľkú nevýhodu. Single vznikajú tak, že skupina dva roky skladá, potom sa vyberie štyridsať najvydarenejších, spravia sa demo nahrávky, z ktorých sa vyberie štrnásť a nahráme ich počas pol roka v štúdiu. Ak sa všetko podarí „vypadnú z toho“ dva až tri single, z ktorých sa možno stanú aj hity (smiech). Na túto genézu teraz skutočne nemáme čas, a nechceme akúkoľvek našu novú pieseň hodiť bezhlavo do jamy levovej. Okrem toho, tento rok hráme len 29. júna na festivale ČEZ-u na MFF Karlovy Vary, a potom máme necelý rok na to, aby sme pripravili naše doposiaľ najväčšie turné. Bude to ročná každodenná práca, ale tešíme se na to.

.lucie má za sebou nesmierne bohatú históriu, čo sa týka skvelých hitov, platinových albumov, ale aj obrovských rozporov medzi členmi skupiny. Prečo to napriek úspechom nefungovalo v skupine vždy ako malo?
David: Ja si myslím, že to fungovalo vždy ako malo. Od začiatku sme boli každý svojím spôsobom vyhranený. To, čo nás spájalo, bola naša muzika. To, že se ľudia počas osemnásťročného vzťahu poznajú a niektoré veci ani nemusia vyslovovať, aby druhý pochopil, o čo ide, je jedna vec, druhá je, že si lezú občas na nervy. Boli sme taktiež dosť v centre záujmu, a to niekedy vyvolávalo chaos.
Robert: Rozpory medzi nami v skutočnosti neboli nikdy také obrovské. Možno nám len svojho času také pripadali.

.na čom ste sa vlastne v roku 2004 rozpadli?
Robert: Na jar 2004 sme  spravili mamutie turné LUCIE a FOK so stočlenným symfonickým orchestrom a na jeseň sme odohrali koncert v Londýne v Shepherds Bush Hall. Potom sme sa dohovorili na tom, že si dáme ročnú pauzu. Bolo toho na nás po tých rokoch asi  veľa, a tak sa nám ta ročná pauza pretiahla na sedem rokov. V roku 2006 sme s P.B.CH. obnovili kapelu Wanastowi Vjecy, vydali nové CD Torpédo, oslávili dvadsiate výročie v pražskej O2 Aréne a potom sme uskutočnili veľké turné. Až na jeseň roku 2011 sme odohrali s Lucií po rokoch neverejný koncert v pražskom Rudolfine. Pocit ná pódiu bol fantastický. Akoby tá pauza trvala iba sedem týždňov!

.ako späť hodnotíte to, že z kapely musel predčasne odísť Michal Dvořák? Alebo keď sa P.B.CH rozhodol si dať od Lucie na vrchole slávy pauzu. Kto vtedy najviac ťahal kapelu dopredu?
P.B.CH. : Hodnotím to tak, že pokiaľ skupina zažíva ponorkovú chorobu, majú si jej členovia radšej od seba vzájomne odpočinúť a stretnúť sa zasa až po nejakom čase. Ako vieme, čas hojí všetko a všetko je len dočasné. Hm, vlastne skoro všetko!

.nechýbalo vám hranie s Lucií v čase pauzy?
Michal: Je pravda, že ja som optimista, ktorý vždy vychádza z reálnych možností situácie. Já som vďaka tejto vynútenej pauze uskutočnil pracovnú cestu okolo sveta. Vymyslel som si a vyprodukoval projekt Expedice Pandurango – alebo cesta za bohom hudby. Dva roky sem cestoval, nahrával a hral v tých najzapadnutejších a hudobne najzaujímavejších miestach sveta. Ako turista by som sa tam nikdy nedostal. Zároveň som zložil, upravil, vyprodukoval a vo vlastnom náklade vydal dva albumy Vivaldianno. Môžem len s úsmevem na tvári skonštatovať, že skutočne platí príslovie: „Všetko zlé je na niečo dobré“. Ale Lucie je Lucie a s ňou sa mi splnili všetky pubertálne hudobné sny. Od hrania na tých najväčších štadiónoch až po koncert s Rolling Stones pred 130 000 ľuďmi. Lucie je v mojom hudobnom živote dievča, ktoré je síce najšialenejšie, ale na sto percent najlepšie!

.súčasťou návratu sú aj reedície radových albumov kapely. Ktoré  osobne považujete za zásadné alebo ktoré máte najradšej?
Robert: Podľa mňa je najlepší prvý album Lucie z roku 1990. To je fakt zúročenie piatich rokov práce začínajúcej ambicióznej kapely. Bolo to prvýkrát a rád na to spomínam. Potom by som určite odporučil Černý kočky, mokrý žáby z roku 1994. Robil ho s nami Ivánek Král, ktorý spolupracoval napríklad s Iggy Popom a bol členom Patti Smith Group. Vtedy sa nám podarilo vypustiť vtáka z klietky ako nikdy predtým. Akadémia českej populárnej hudby ho po rokoch ocenila ako český album dvadsaťročia. A do tretice sa mi páči Větší než malé množství lásky z roku 1998. Je to jasný album od kapely, ktorá vie, čo co chce a práve sa jej urodilo veľké množstvo hitov.

.na bicích bude hrať v niekoľkých pesničkách Davidov syn Adam. David, nebojíš sa, že ho hodíš do takej veľkej vody? Ako to berú ostatní členovia kapely?
David: Adam bude hrať väčšinu repertoáru Lucie. Hral s nami už pred desiatimi rokmi na koncerte Lucie v pražskej opere na fender piane v piesni Vandémiaire, ktorú mi pomohol aj zaranžovať. V mojej kapele hrá vedľa bubeníka Tomáša Marka na bicích a perkusiách, má svoje skupiny s Anetou Langerovou, s Honzou Budařem, Bug a Dub, Smashing Tomatoes a možno  aj ďalšie. Chalani z Lucie si ho sami vybrali, a potom mi oznámili, že by ho chceli. Tým pádom  je to v poriadku. To, že u nás už asi veľmi „vyššie" ísť nemôže, je zrejmé, ale s tým sa bude musieť popasovať sám.

.myslíte si, že sa bude dať nájsť balans medzi Lucií a sólovými projektmi ostatných členov kapely?
Robert: To nie je žiadny problém. Je to len otázka organizácie. Wanastowi Vjecy si predsa s Luciou nepolezú do kapusty!
Michal: Myslím, že za daných okolností áno. Pokiaľ nebudeme vzájomne kanibalizovať na repertoári Lucie, tak určite.

.ktoré z období existencie Lucie považujete za najlepšie alebo najšťastnejšie z pohľadu dobrých vzťahov v skupine a dobrej hudby?
P.B.CH.: Budem úprimný. Asi to súčasné obdobie.
Michal: Mne se najviac páčili začiatky! To nadšenie a nevybuchnutá energia je úžasná vec! Ale súčasná situácia je taktiež veľmi pekná! Všetci výborne hrajú a dohromady nám to šliape ako nikdy!

Lucie/
Česká rocková kapela, ktorá vznikla v roku 1985. Po viacerých personálnych zmenách sa koncom osemdesiatych rokov ustálila do základnej podoby: David Koller (spev a bicie), Robert Kodym, P. B. Ch. (basgitara) a Michal Dvořák (klávesy.) Svoje veľké ambície zúročili hneď debutovým rovnomenným albumom, ktorý bol jedným z najlepšie predávaných nosičov ponovembrovej éry. Po odchode P. B. CH. Lucie na jeho miesto prijala slovenského basgitaristu Mareka Minárika, s ktorým nahrali hitmi nabitý album Černý kočky, mokrý žáby (1994). Neskôr musel Marek odísť a na jeho miesto sa vrátil P. B. CH., no po slávnom hite Medvídek sa už kapele nepodarilo nadviazať na ich úspešnú éru z 90. rokov. Medzitým kapelu musel za neznámych okolností opustiť aj Michal Dvořák. V polovici minulého desaťročia sa v tichosti rozišli. Koncom mája tohto roka ohlásili návrat v pôvodnom zložení. Jeho súčasťou je koncertné turné, ako aj reedície všetkých radových albumov vrátane zavesenia všetkých piesní na i-Tunes.  

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite