Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Povodeň nevzdelanosti

.csaba G. Kiss .časopis .klub

Hlavnou témou dnešného Maďarska sú povodne. Vysoká hladina Dunaja, zaplavené mestá a mestečká, prvé odhady škôd.

Aj v Budapešti narobila voda veľké škody. Nielen pre Dunaj, ale aj vinou silnej búrky, ktorá zatopila mesto. Kanalizácia nefungovala, hladina vody stúpala. A to je k nám ešte Medard veľkorysý.
Nebude na svete veľa krajín, kde je Medard tak úzko spojený s knihami ako tu, v Maďarsku. Môže za to dnes už staručká tradícia, keď sa v Budapešti vždy na začiatku júna koná takzvaný Týždeň knihy. Nevinné popoludnie, keď sa tropická horúčava náhle zmení na prudký lejak, patrí k tomuto podujatiu rovnako, ako knihy samotné. A keď na to príde, schovávať sa musia ľudia, aj knihy.
Festival sa koná na Vörösmartyho námestí, na konci Vacovskej ulice vo vnútornom meste. Pod, obrazne povedané, dohľadom z minulosti. Nemám na mysli len sochu maďarského romantického básnika, ale aj Jána Kollára. Keď sa popoludní vybral na prechádzku z neďalekého Deákovho námestia, prechádzal sa práve týmito uličkami. Ešte predtým tu stálo impozantné Nemecké divadlo, teraz jeho miesto zaujal moderný obchodný dom. Ak prídete v sobotu alebo nedeľu, nájdete tu vlniacu sa záplavu ľudí. Kniha si svoj festival naozaj zaslúži. Dnes azda viac ako pred tými vyše 80 rokmi, keď v roku 1929 toto podujatie začalo existovať. Zástupcovia maďarskej literatúry každého stavu a rangu defilujú popred stánky. Redaktori a kritici práve tak ako samotní autori. Zároveň je to príležitosť, aby sa človek mohol stretnúť s dávno nevidenými známymi z Kluže alebo z Bratislavy. Sviatočný Týždeň knihy je už roky celokrajinským podujatím. Podujatie má aj regionálny charakter. Toho roku sa celokrajinské otvorenie konalo v historickom hlavnom meste Uhorska – v Stoličnom Belehrade (Székesfehérvár).
Keď si človek prezerá staré fotografie  a staré filmové týždenníky, vidí, že aj vtedy sedeli spisovatelia za stolíkmi a podpisovali kupujúcim knihy. Teraz to bolo až 120 stolíkov. Dostavilo sa 82 domácich a 13 maďarských vydavateľstiev spoza hraníc Maďarska. K tejto príležitosti vydali 345 knižných noviniek. Pri takom počte si ťažko vybrať. V posledných rokoch je podujatie skutočne veľkorysé: dopĺňajú  ho sprievodné kultúrne programy, konajú sa koncerty, hrajú sa divadlá. Citiť v tom istú nádej, lebo tak ako všade, aj v Maďarsku  klesá počet čitateľov kníh. „Kedysi bolo vzdelanie výsadou menšiny, dnes je už nevzdelanosť všeobecná,“ napísal istý maďarský spisovateľ v 70. rokoch minulého storočia. Vtedy narážal na hranice cenzúry. Dnes tieto slová naberajú nový význam. Vysoká voda vie spôsobiť mnohé škody a ľudské tragédie, obávam sa však, že nie také, ako skaza nevzdelanosti.

Autor je maďarský kultúrny historik. Prednáša na univerzitách v Budapešti a vo Varšave.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite