Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Žena, ktorú si nikto nevšímal

.mária Mikušová .časopis .profil

Dve minúty po skončení baletu nemali zrejme ešte nikdy takú okamžitú a rozsiahlu svetovú publicitu. Manželský pár Putinovcov mesiac pred tridsiatym výročím svojej svadby oznámil rozvod. Rozvod po dlhotrvajúcom rozchode.

Netreba mať ani skúsenosť s rozvádzaním, aby človeku bolo jasné, že oznamovať tento fakt hoc aj pred pripraveným televíznym štábom v pripravenej scéne nie je jednoduché – najmä keď nie ste mediálny profesionál. A to prvá dáma, o ktorej sa doteraz vždy hovorilo na poslednom mieste, určite nie je. Pritom Ľudmila Putinová, súdiac podľa reči tela, bola pri oznámení rozvodu pokojnejšia a vyrovnanejšia ako Vladimír Vladimírovič.

.prekvapenie – manžel je špión
Rodáčka z Kaliningradu, niekdajšia letuška Aeroflotu a tiež vysokoškolská učiteľka nemeckého jazyka si možno okrem iného odloží niekde jednu veľkú farebnú fotografiu. V popoludňajšom slnku na nej sedia sami s Vladimírom Vladimírovičom na mramorovej lavičke a v pozadí za nimi indický Tádž Mahal, bieloskvúci hold lásky indického maharadžu svojej manželke. Ich láska zrejme nevydržala a odišla už dávno.
Po takmer tridsiatich rokoch manželstva a dvoch deťoch nazýva Ľudmila manžela Vladimír Vladimírovič. Aj Nerus z toho cíti ten odstup od človeka, ktorého zrejme jeho manželka vidí, ako je rok dlhý, takmer iba na obrazovke. Netreba zabúdať, že Ľudmila sa až po nejakých dvoch rokoch od svadby s Vladimírom Putinom dozvedela, že manžel je dôstojníkom KGB. Druhú polovicu 80. prežili Putinovci v NDR, tu sa narodila aj druhá z jej dcér, Jekaterina. Prvá Maria prišla na svet v ZSSR.
Prečo si doteraz prakticky nikto nevšímal túto ženu, ktorá hovorí viacerými svetovými jazykmi – okrem ruštiny po nemecky, španielsky a francúzsky? Ženu, ktorá iniciovala celosvetovú Nadáciu na zveľaďovanie ruského jazyka?
Ženy v úzadí, to je daň starej ruskej tradícii. Manželky prvých mužov bývali dlho len príveskom. Až v druhej polovici 80. rokov minulého storočia to prelomila Raisa Gorbačovová, žena prvého a posledného prezidenta ZSSR. Získala si uznanie všade vo svete, len nie doma. A ani po jej smrti sa s jej rolou a vplyvom na manžela, Michaila Gorbačova, široká verejnosť nezmierila.
V Európe, nehovoriac o USA, je manželka prirodzeným a nevyhnutným partnerom politika vo volebnej kampani a v úrade. Stojí vždy pri ňom, aj keď je to Bill Clinton. V Rusku sa prítomnosť prvých dám sleduje predovšetkým na pravoslávnych pobožnostiach. Vo VIP priestore moskovského Chrámu spasiteľa vidíte, kto je kto, ako kedysi na prvomájovej tribúne na Leninovom mauzóleu.
A od istého času, od roku 2009, sa na vianočnej aj veľkonočnej pobožnosti Putin objavoval už sám. Ani na takých mediálnych udalostiach, ako bolo napríklad otvorenie Veľkého divadla či prijatie v rezidencii na brehu mora v Soči, a pri desiatkach iných príležitostí, nebolo Ľudmilu  Alexandrovnu vidieť. Štátne návštevy, akou bola napríklad v júni 2003 prvá oficiálna štátna návšteva ruského prezidenta od čias cárov z Romanovovského rodu na kráľovskom dvore v Londýne, s plným protokolom a prehliadkou kráľovskej gardy, síce Ľudmila Putinová zvládala, ale médiá na nej nenechávali suchej nitky. Dávali jej pocítiť nevhodnosť každej maličkosti, nielen šatníka. Teraz zľudštela – a popri nej v tej rozvodovej scéne dokonca aj Putin.

.ktorá chce Putina?
Keď bola populárna pieseň Chcem takého ako Putin, čo nepije, nefajčí, keď sa dal fotiť vyzlečený do pol pása v tajge či na koni v horách Altaja, pani Ľudmila rečnila v jeho zastúpení na 280. výročí univerzity v Sant Peterburgu a zjavne nebola na veľkom pódiu vo svojej koži. Pritom to boli oslavy univerzity, ktorú absolvovali poslední dvaja prezidenti Ruskej federácie, Putin a Medvedev. Videla som ju aj pri 300. výročí založenia Sankt Peterburgu v roku 2006. V studenom vetre čakal ruský manželský pár hostí štátov G-8 pred Pavarottiho koncertom. Bolo to v Petrodvorci, ktorý zlatými fontánami uchváti azda každého, iba Ľudmila Putinová bola nesvoja. Už sa s Vladimírom nedržali za ruky ako na začiatku prezidentovania.
Keď pred časom nastúpil na stolec nový patriarcha moskovský a celej Rusi, Jeho Preosvietenosť Kyril, tak ten, samozrejme, prijal manželov Putinovcov. Bolo to symbolické – v Rusku je nielen celosvetovo rekordné množstvo rozvodov, ale rastie počet párov, ktoré žijú ako graždanskaja žena a graždanskij muž, ako sa povie u nás „nadivoko“. A to cirkev nepripúšťa, ale nevie si s tým rady.
Oznámenie rozvodu vyriešilo jeden viditeľný problém: Takmer všade, kde sa prezident objavil, bol bez ženy, hoci sa tam nielen podľa protokolu manželka žiadala. Keď sa verejnosť dozvedela, že manželstvo sa, podľa Putinovej, „zavŕšilo“, budú sa naďalej hrnúť otázky, ako to vlastne bolo so srdečnosťou pri stretnutí s odhalenou špiónkou Annou Chapmanovou, alebo ako je to s olympijskou gymnastkou a poslankyňou Arinou Kabajevovou. Obidve už médiá mnohokrát pasovali za Putinove milenky.
Iste toho bude veľa do ZOH 2014 a na olympiáde samotnej, stačí počkať. Vidieť tu model teatralizácia plus putinovská moc, podobný tomu dávnejšiemu, elektrifikácia plus sovietska moc. Preto sa tak zdôrazňuje civilizovanosť rozvodu. Nikto sa totiž nevyhne porovnávaniu s predchádzajúcimi vládcami Kremľa od Ivana Hrozného po Stalina.
Všetci teraz čakajú iba na jedno. Ktorá žena – ak nejaká – príde po Ľudmile?  Putin bude musieť zadať svojim mediálnym mágom úlohu, aby pripravili scénu, kde to povie na rovinu. Zatiaľ však Rusko a Rusi budú veci súdiť podľa toho, ako žijú ich rodiny, a nie tá prvá rodina v štáte.

Autorka je šéfdramaturgička Radia Slovakia International

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite