Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hudba čaká na digitálnu spásu

.alexander Mravčák .časopis .ostatné

Internet zasadil hudbe ranu. Teraz sa ju snaží zachrániť tak, že zabúda na albumy a začína s predplatným. Za hudbu si platia každý mesiac milióny ľudí, ale o slovenské peniaze zatiaľ veľ ké služby nestoja.

keď Google v polovici mája odhalil novú hudobnú službu, vzbudil u mnohých fanúšikov hudby veľký záujem. V Play Music All Access, ako sa nazýva, človek platí desať dolárov mesačne a na oplátku si môže vypočuť toľko piesní, koľko chce. Google označuje princíp za revolučný, recykluje však ideu, ktorá posledných pár rokov získava čoraz väčšiu obľubu.
Princíp je, že namiesto toho, aby ste si kupovali každý nový album, platíte len paušálnu mesačnú sumu. Podobných služieb exis - tuje niekoľko. Približne za päť eur máte cez internet prístup k ľubovoľnej piesni, na akú si pomyslíte. Podobne ako to pre novinové články a videá umožňuje služba Piano. Prevádzkovatelia hudobných služieb sú dohodnutí s veľkými aj malými vydavateľstvami a v katalógu majú milióny skladieb. Nemusíte mať teda halu plnú cédečiek ani disk zaplnený mp3 pesničkami. Z internetu si pustíte, čo chcete, či už sú to klasiky, najnovšie hity alebo alternatívy. Nemôžete si ich stiahnuť a ani ich technicky nevlastníte, ale môžete si ich prehrať zo všetkých miest, kde je internet, či už je to váš počítač, tablet, alebo mobil. Model predplatenej hudby je podľa mnohých to, čo bude v budúcnosti vládnuť hudobnému trhu.

.pirátsky liek
Roky bol hudobný priemysel zlatou baňou. Ale len dovtedy, kým neprišli napaľovačky a internet. Keďže sťahovanie hudby z internetu bez platenia je jednoduché, príjmy z legálneho predaja hudby klesajú. Jedným z hlavných tŕňov v oku hudobných vydavateľstiev je už dlho švédsky server The Pirate Bay. Ten patrí k najznámejším poskytovateľom podobného obsahu a s jeho zakladateľmi prebehlo niekoľko kritických súdov.
Z krajiny, z ktorej sa rozšírila skaza, prišlo neskôr aj vykúpenie. Situácia sa vyhrotila tak, že vo Švédsku si už kupoval legálnu hudbu málokto, a tak bol trh otvorený aj odvážnym experimentom. Služba Spotify, spustená pred piatimi rokmi, ponúkla neobmedzené počúvanie hudby na želanie. Funguje buď na mesačné predplatné, alebo zadarmo a s reklamou. Aj keď nebola úplne prvá, ako prvej sa jej podarilo dosiahnuť masovú popularitu. Dnes funguje vo viac než tridsiatich krajinách a podľa portálu Cnet má 24 miliónov používateľov. Z toho 6 miliónov má hudbu predplatenú za päť až desať euro mesačne.

.odrazenie z dna
Nie každý sa však na podobné služby pozerá s úsmevom. Kvôli pomerne nízkej cene sú aj často kritizované. Za päť eur, koľko stojí mesačné predplatné Spotify Unlimited, si človek nekúpi ani jeden album. Tantiémy, ktoré služba vypláca umelcom, teda nie sú vždy podľa ich predstáv. Podľa čísiel, ktoré zverejnila kanadská hudobníčka Zoë Keatingová, zinkasuje od služby za každých tisíc vypočutí svojich pesničiek asi tri eurá. Keď to hudobníci vidia, môžu škrípať zubami. Práve podobné internetové služby ich však možno zachránia pred úplnou krízou aj za tú cenu, že tovar zmenia na službu. Otázka je, či v konečnom dôsledku nie je ľahšie nájsť sto ľudí, z ktorých každý si vypočuje desať pesničiek za halier, ako nájsť jedného, čo pôjde do obchodu a kúpi si album.
Svetový trh s hudbou klesá každým rokom o niekoľko percent. Kým v roku 2005 bolo v priemysle podľa Medzinárodnej federácie fonografického priemyslu (IFPI) 20,7 miliardy dolárov, dnes je to 16,5 miliardy. Klesanie sa zastavilo len v poslednom roku, a to aj vďaka streamovacím službám.
Aj keď na globálnych číslach tvorí predplatné stále len zlomok hudobného trhu, v progresívnych regiónoch je to naopak. V Južnej Kórei alebo Škandinávii záraba podľa IFPI hudobníkom predplatné už v súčasnosti výrazne viac ako iTunes Store alebo iné formy nákupu digitálnej hudby. V krajine, odkiaľ Spotify pochádza, je služba pre mnohých hudobníkov hlavným zdrojom príjmu. „Vo Švédsku, kde má táto služba najväčší dosah, sú hlavné vydavateľstvá závislé od Spotify, aby ich zisky vyniesol na úroveň z časov dávnej slávy,“ cituje BBC Asha Pournouriho, manažéra populárneho švédskeho DJ Aviciiho.

.na Slovensku
Hudobné streamovacie služby však nelákajú len pohodlnosťou. Zaujímavé sú aj dodatočné funkcie. Napríklad objavovanie novej hudby. Navolíte si pesničky, ktoré sa vám páčia a služba vám prehrá aj ďalšie podobné. Zabúdať nemožno ani na sociálny aspekt. Človek môže vytvoriť playlist a jednoducho sa oň podeliť napríklad na Facebooku.
Pokiaľ chcete hudobné predplatné na Slovensku, Spotify zatiaľ využiť nemôžete, ale nájdete iné alternatívy. Napríklad Deezer a Grooveshark, ktoré majú rovnaký model a umožnia vám počúvať hudbu podľa vášho výberu na Slovensku. Ďalšou možnosťou je lokálny MusicJet, ktorý však nemá všetky funkcie a spustíte ho len na mobile alebo Windowse. Cez internetový prehliadač nie.
Na Spotify čakajú Slováci už päť rokov. Momentálne funguje v západnej Európe, aj v Rakúsku a Poľsku. Z Česka alebo Slovenska sa však zatiaľ nepripojíte. To, kedy sa služba otvorí aj pre nás, zatiaľ nevie povedať nikto. Môže to byť zajtra alebo aj o tri roky. Americká služba s krkolomným názvom Google Play Music All Access je zatiaľ len v USA, ale plánuje rozšírenie. Pokiaľ sa im podarí predbehnúť Švédov, možno budú prví, ktorí s hudobným paušálom dosiahnu masový úspech aj u nás.

Autor je spolupracovník .týždňa

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite