Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Skutočná Angela

.mara Deliusová .časopis .klub

Podľa nedávno vydanej knihy Prvý život Angely M. od Günthera Lachmanna a Ralfa Georga Reutha nebola Angela Merkelová pred pádom Berlínskeho múru iba prírodovedkyňou na Akadémii vied vo východnom Berlíne. Bola zodpovedná aj za „agitáciu a propagandu“ v organizácii komunistickej mládeže, známej ako FDJ.

Inými slovami, bola oveľa bližšie režimu, ako doteraz napovedal jej familiárny imidž nezávisle mysliacej dcéry luteránskeho pastora.  Pani Merkelová obvinenie odmietla, ale dodala zakódovaný komentár: „Ak by to aj bolo inak, dokážem s tým žiť.“ Otázka teda znie: Je Angela Merkelová tou osobou, ktorú toľkí Nemci volili v posledných voľbách?
V Nemecku bola politika po druhej svetovej vojne vedená na istotu, riskovalo sa len zriedka.  Angela Merkelová sa nedávno pustila do feelgood kampane. Kancelárka, známa svojím kamenným výrazom, náhle umožnila médiám nazrieť do svojho súkromia, ženský časopis dokonca písal o jej stravovacích návykoch. Aj tvrdenie z novej knihy musela poprieť počas verejného premietania populárneho filmu z komunistickej éry  Legenda Pavla a Pavly, ktorý ju údajne ovplyvnil v mladosti.
Niektorí tvrdia, že Merkelovej kampaň sa zmenila na osobnú preto, aby zakryla nedostatok vízie. Jej vláda doteraz naznačila len veľmi málo z toho, čo by najbližšie štyri roky robila, keby zostala pri moci.  Zdá sa, že predpoklad znie: Nemecku sa darí dobre, prečo by ste mali niečo meniť? Alebo, ako zvykol hovorievať patriarcha kancelárkinej strany Konrad Adenauer: „Žiadne experimenty!“
V Berlíne som ju pozorovala, ako má zložené ruky do tvaru diamantu, niečo, čo sa stalo znakom jej osobnosti na verejnosti. Zatiaľ je populárnejšia  ako jej rivali. Lenže dnes vieme, že ju poznáme menej, ako sme si mysleli. Ako Merkelovej prvý život počas predchádzajúceho režimu sedí s tým, čo o nej vieme dnes? Ostávajú tri mesiace, aby sme zistili odpoveď, kým je Angela Merkelová v skutočnosti. Dvadsiateho druhého septembra sa Nemci budú musieť rozhodnúť.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite