Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pravicová vojna

.roman Joch .časopis .klub

V Česku sa zvolebnieva. Voľby do Poslaneckej snemovne budú presne za rok, na prelome mája a júna 2014. A tak sa začína súperenie medzi koaličnými spojencami ODS a TOP 09.

Na pražskej radnici sa rozpadla pravicová koalícia. Konkrétne, TOP vypovedala koaličnú zmluvu a spolu s opozičnou sociálnou demokraciou odvolala primátora Bohuslava Svobodu a všetkých radných za ODS.
ODS tvrdí, že TOP sa chce zbaviť populárneho primátora Svobodu, volebného súpera, a má asi pravdu. A taktiež tvrdí, že TOP chce ODS rozštiepiť, pretože pražská ODS je rozdelená na reformistov okolo Svobodu (a Nečasa, ktorý ho podporuje) a na tzv. kmotrov, teda staré štruktúry, ktoré pre seba hrabali z pražského rozpočtu (ten je 18 miliárd eur). Keď kmotri prídu o vplyv na radnici a z neho tečúce peniaze, začne sa ODS beznádejne štiepiť. Čo je asi pravda.
TOP tvrdí, že Svoboda je síce v Prahe populárny a mal kedysi reformné zámery, ale už bol slabý, na boj proti korupcii nemal silu ani odvahu a kmotrom ustupoval. A teda ak chce TOP Prahu vyčistiť, musela sa od ODS úplne odpútať a zbaviť ju vplyvu. A v tom má asi pravdu aj TOP.
Kuriózny a smutný príbeh sa v Prahe odohral 2. mája. Ruský podnikateľ Alexej Torubarov, na ktorého vydalo Rusko medzinárodný zatykač pre defraudáciu, bol od roku 2012 vo väzbe v Česku, kde požiadal o azyl. Torubarov tvrdil, že odmietol zaplatiť ruskej mafii, ktorá má ľudí aj v ruskej prokuratúre a polícii; ak bude vydaný, hrozí mu mučenie a smrť. Český minister spravodlivosti Blažek (ODS) však v apríli vydal príkaz na jeho vydanie do Ruska, aj keď o udelení či neudelení azylu sa ešte nerozhodlo. Dňa 2. mája bol o pol jedenástej ráno predaný ruským agentom, ktorí ho okamžite dopravili do lietadla Aeroflotu s odletom o 13:00. Advokát Torubarova informoval ministra zahraničných vecí Schwarzenberga (TOP) – a práve rokovala česká vláda. Ministri začali okamžite riešieť, ako vydaniu zabrániť a dostať Torubarova z lietadla. Najakčnejšie gesto učinil minister financií Kalousek (TOP): využil to, že jeho ministerstvo je väčšinovým vlastníkom pražského letiska a prikázal na štartovaciu dráhu pred lietadlo pristaviť cisternu, aby nemohlo odletieť. Minister vnútra Kubice (nestraník za ODS) medzitým poslal k lietadlu policajnú jednotku, aby Torubarova z lietadla dostala. Ruskí agenti ho odmietli vydať, rozkaz českého policajného prezidenta im nestačil, chceli vládny dokument. Takmer sa rozpútala prestrelka. Českí policajti nakoniec do lietadla násilím nevnikli a vláda ho nechala popoludní odletieť. Kde je teraz Torubarov a či ešte žije, nevie ani jeho rodina, ani právnici.
Keďže je Česko Českom, je jasné, že sa už nezistí, čo sa stalo a prečo sa to stalo.

Autor je riaditeľ Občanského institutu v Prahe.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite