Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Tajná pravda

.štefan Hríb .časopis .editorial

Ešte pred pár rokmi som tvrdil, že zakladajúcou ideou Slovenska bola cesta k majetku, a preto tento štát bude dlhodobo fungovať na korupcii. Dnes som opatrnejší, a to napriek desivej kauze tajných.

Tunelovanie tajných služieb – už toto spojenie je natoľko bizarné, že by stálo za hriech cynickej irónie. Ale fakt, že prakticky všetky orgány tohto štátu, ktoré majú dohliadať na zákonnosť, spravodlivosť a právny štát, sa podieľajú na ich rozvrate, si zaslúži vážnejší prístup. Lebo ak si zvykneme, že prokuratúra, súdy, a opakovane aj tajné služby nefungujú ako naša ochrana, ale ako mafiánske spolky, a bude to predmetom vtipov, budeme na ceste k formálnej demokracii, plnej neformálneho násilia.
Podvody vojenských agentov sleduje v našej redakcii Marek Vagovič (do tohto čísla pripravil veľký rozhovor s dôležitým svedkom), nové zistenia priniesli minulý týždeň denník Sme a Tom Nicholson. V informovaní o kauze teda problém nie je. Ten je skôr v pochopení toho, prečo sa všetko, čo na Slovensku štát založí a riadi, vrátane vojenskej špionáže, končí finančným škandálom.
Najčastejšou interpretáciou je, že korupciu vnášajú do systému bohatí hráči v pozadí, ktorí si dokážu všetko ľahko kúpiť. Tento pohľad je veľmi populárny, pretože sníma vinu zo všetkých piatich miliónov obyvateľov štátu a prideľuje ju len zopár oligarchom. Navyše, mnohí podnikatelia jej nahrávajú svojím nevycválaným správaním a občas aj veľmi plytkou mentálnou výbavou.
Ale nemyslím si, že je to celkom pravdivá interpretácia. Samozrejme, sú aj takzvaní sponzori, ktorí inak než cez štát podnikať nevedia. A príbehy veľkých tendrov sú naozaj plné hrôzy. Ale mnoho veľkých podnikateľov iba rešpektuje rámec, ktorý vytvorili iní.
Nedávno som absolvoval veľmi otvorený rozhovor s jedným z nich a znovu som počul toto: väčšina si u nás myslí, že biznis ťaží z politiky, ale všetko je tu v skutočnosti nastavené presne naopak, tak, aby politika ťažila z biznisu. Inými slovami, ak chce ambiciózny podnikateľ v rozhodujúcich sektoroch uspieť, je nútený odliať časť profitu politikom, inak vypadáva z hry.
Samozrejme, táto interpretácia je medzi kapitánmi priemyslu obľúbená, pretože pre zmenu sníma hriechy z nich. Ale niečo na nej bude. Ak sa totiž pozrieme, ako funguje väčšina politických strán, potom vidno jeden spoločný fenomén – zo strán sú vždy vytlačení zaujímaví ľudia, a vždy sa v nich navrch vyškriabu mentálne podpriemerní pritakávači statu quo. Prečo? Pretože tí prví majú tendenciu narušiť pomery, no tým druhým korupcia nielenže neprekáža, oni na vypaľovaní biznisu zakladajú svoju váhu a uznanie.
Škandál v tajných službách je, samozrejme, katastrofou. Ak tajný tuneluje, to je akoby lekár zabíjal a kňaz neznášal ľudí. Ale aj táto katastrofa má svoju príčinu. Zdá sa mi, že je ňou to chápanie štátu, ktoré politike vnútil Mečiar – že celý štát, jeho orgány, ale aj všetky firmy a všetci občania sú tu len nástrojom mentálne nedospelých politikov.
Ale presne v tom je aj nádej. Aj keď Slovensko vzniklo na ideách lži a lúpeže, musí také zostať navždy? Nie. Na zmenu postačí, ak v politike bude viac dospelých ľudí ako zakomplexovanej malosti. To je omnoho kratšia cesta k očiste tajných, než ich ďalšia reorganizácia.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite