Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Švédsky model horí Minulý týždeň prepukli v štokholmských prisťahovaleckých štvrtiach nepokoje. Skupiny výtržníkov zapaľovali autá, banky, knižnice či školy. Začalo sa to ako reakcia na smrť 69-ročného muža, ktorého zastrelili policajti, keď ich údajne ohrozoval mačetou vo štvrti Husby. Výtržnosti porovnávajú s hrozivými scénami, aké v minulých rokoch zažil Londýn alebo Paríž. Aj vo Švédsku sa takto zviditeľnili problémy spoločnosti, ktorá sa hrdí pokojným spolunažívaním kultúr, no jej realita je zložitejšia.

Asi 15 percent populácie Švédska sa narodilo v zahraničí. Medzi prisťahovalcami je nezamestnanosť takmer trojnásobne vyššia ako medzi rodenými Švédmi. Podľa údajov OECD tu za posledných 25 rokov zo všetkých rozvinutých krajín najrýchlejšie vzrastá spoločenská nerovnosť. Súčasťou problému je aj dlhodobý návyk na štedrý systém podpôr, ktorý však od 90. rokov štát postupne redukuje, a tým tiež vzniká nespokojnosť medzi ľuďmi, ktorí sú od nich závislí. Verejná mienka vo Švédsku čoraz menej podporuje imigráciu.
.mg

Barack Obama v OSN obhajoval elimináciu militantov pomocou bezpilotných lietadiel v krajinách, ktoré nie sú vojnovými zónami. Od januára prebieha vyšetrovanie praxe, ktorú Pakistan považuje za porušenie medzinárodného práva.
Sýrska vláda by sa mohla zúčastniť na mierovej konferencii v Ženeve a hľadať politické riešenie krízy v Sýrii, oznámilo Rusko. Mohol by to byť krok k rozseknutiu gordického uzla.
Rokovania medzi Európskou úniou a Tureckom by sa mohli obnoviť. Turecko na ne opäť pozval Herman Van Rompuy. Od podpísania predvstupovej dohody medzi EÚ a Tureckom uplynulo takmer 50 rokov.
Venezuela trpí nedostatkom základných tovarov, ako je toaletný papier, mydlo či zubná pasta. Podľa prezidenta Madura je to dôsledok medzinárodného sprisahania. Podľa analytikov nutný dopad štátnej kontroly hospodárstva.
Rast HDP v Nemecku bol v prvom štvrťroku nízky, len 0,1 percenta. V porovnaní s minulým rokom je to pokles o 1,4 percenta. Export aj investície klesli, zvýšili sa mzdy a spotreba domácností.

Osobnosť: Angela Merkelová/
Nemecká kancelárka sa môže tešiť dvojnásobne. V rebríčku časopisu Forbes je opäť najmocnejšou ženou na svete. A v rebríčku popularity krajín, ktorý zostavuje BBC World Service, sú Nemci najobľúbenejším národom.

Antiosobnosť: Michael Adebolajo/
Dvadsaťosemročný britský moslim so svojím 22-ročným spoločníkom zavraždili v Londýne za bieleho dňa britského vojaka pred okoloidúcimi. Povedali, že je to odplata za prítomnosť západných armád v moslimských krajinách.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite