Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

DM v BA

.peter Bálik .časopis .kultúra

Dvadsiateho piateho mája si určite nenechám ujsť Depeche Mode na štadióne Pasienky v Bratislave. Videl som ich dvakrát, vždy na bývalom štadióne Interu a bol to rozdielny zážitok. Prvýkrát boli fantastickí, koncertu prialo aj počasie a trojica hudobníkov vtedy vydala veľmi dobrý comebackový album Playing The Angel, z ktorého odohrali viacero vecí. Tie zneli naživo ešte lepšie ako na platni. Možno to bolo aj tým, že tu DM boli vôbec prvýkrát. Kapela sa vrátila na Slovensko o pár rokov neskôr v rámci albumu Sound Of The Universe.

Očakával som podobný zážitok, ale dopadlo to trochu ináč. Koncert zabilo počasie. Prišlo menej ľudí, na konci sme boli premočení až na trenky, aj keď Martin L. Gore, David Gahan a Andy Fletcher robili medzi kvapkami dažďa všetko, aby ich koncert stál za to. Niekedy to jednoducho nejde, sú dobré a zlé dni. Dúfam, že tento týždeň v sobotu to bude krásny deň.
V SNG ešte stále možno vidieť (do 14. júla 2013) skvelú výstavu fotografií slovenského fotografa Viliama Malíka, o ktorej .týždeň písal v posledných číslach. Medzičasom sa mi do rúk dostala krása kniha jeho fotografií, ktorú graficky upravil môj brat Palo Bálik. Potešili ma najmä fotky starej Bratislavy, pri ktorých začne človek hneď skúmať, čo je to za miesto, kde bola fotografia spravená, pričom ešte viac ho rozosmutní, že to miesto v Bratislave už neexistuje. Nič to však nemení na tom, že vďaka SNG sa môžeme dozvedieť o takom výbornom fotografovi, akým bol práve Viliam Malík.
Na budúci týždeň by som chcel vidieť dokument Roba Kirchhoffa Kauza Cervanová, na ktorý sme čakali dlho, až som sa bál, že nikdy z toho nič nebude. Ale podarilo sa. Prvé reakcie hovoria o tom, že ide o veľmi silný film, verím, že pomôže zjemniť hranicu sporov medzi tými ľudmi, ktorí veria, že siedmi Nitrania vraždu nespáchali a nespravodlivo sedeli celé roky vo väzení a tými, ktorí sú presvedčení o ich vine. Tento film je pre jedných aj druhých.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite