Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ako prežiť dovolenku s deťmi

.mirka Gúčiková ..ako je to (s)právne .lifestyle

Či ste vyznávači all inclusive relaxu, backpackeri, chcete precestovať celý svet alebo poznať každý kút Slovenska, deti otrasú vašimi plánmi a predstavami. Príchod potomkov však neznamená koniec cestovateľských snov a dovoleniek. Treba sa len lepšie pripraviť a učiť od profíkov.

„Zbaľ to, auto unesie,“ zvykol hovoriť môj muž, až kým sme sa prvýkrát nevybrali s bábätkom na dva týždne k jeho rodičom. Zostava my dvaja, dieťa a pes zaplnila kufor auta a nechala jedinú voľnú sedačku. Na príručnú batožinu. Keď som konečne unavená sadla do auta, dieťa zaspalo v autosedačke a nádej, že bude spať, až kým dorazíme, bola stále živá, pochopila som, že je koniec cestovaniu naľahko, narýchlo a v akúkoľvek dennú či nočnú hodinu. Časy, keď som sa na 10-dňový výlet zbalila do 20-litrového batoha a cestou naspäť v ňom doniesla stredne veľkú vodnú fajku, sú preč. Je to však dôvod zanevrieť na cestovanie a dovolenky? Keryn Means, mama dvoch chlapcov, ktorá sa odmieta vzdať svojej cestovateľskej vášne, hovorí, že nie. Napriek odhováraniu zostala cestovaniu verná a na podporu podobne zmýšľajúcich rodičov založila stránku walkingontravels.com, ktorá je plná tipov na cestovanie s drobcami.Ak vás Keryn inšpirovala a tohoročnú dovolenku si nenecháte ujsť, nepodceňte prípravu. S deťmi je jednoduchšie a menej stresujúce mať cestu naplánovanú, ubytovanie rezervované a tiež mať vopred prehľad v ponúkaných službách pre rodiny s deťmi. Aby ste všetko nerobili na poslednú chvíľu, rozplánujte si potrebné aktivity dopredu. Napríklad mesiac pred cestou skontrolujte pasy, rezervácie, zistite, aké veci pre deti hotel ponúka a čo si, naopak, musíte vziať so sebou. Týždeň pred dovolenkou začnite prať, spravte si zoznam a dokúpte, čo treba.

baľte sa naľahko a podľa zoznamu

Na internete nájdete obrovské množstvo prepracovaných zoznamov, čo si treba zabaliť na cestovanie s dieťaťom. Výborné tipy na balenie pre rôzne príležitosti a destinácie, ženy, mužov, páry aj rodiny nájdete na travelfashiongirl.com a na spomínanej stránke walkingontravels.com. O cestovaní s dieťaťom bloguje aj Shell na iheartfamilytravel.com. Shell si robí zoznam na každý výlet, po návrate spraví poznámku, čo bolo navyše, alebo čo ešte potrebovali dokúpiť. Na ďalší výlet si vyberie vhodný zoznam podľa destinácie a počasia a aktualizuje ho podľa poznámok a situácie. Veľa balenia znamená veľa vybaľovania. A to všetko dvakrát. Cestovatelia radia baliť sa naľahko, prať si veci, používať cestovné balenia kozmetiky, vziať toľko plienok a detského jedla, aby vám vystačili na 2 až 3 dni cestovania (ak idete do krajiny, kde sa dá dokúpiť). Zobrať si málo vecí vás prinúti na väčšiu kreativitu a možno nadobudnete aj pocit, že vôbec tak veľa nepotrebujete. O tejto skúsenosti hovorí Stephanie Langford, autorka kníh o zdravej výžive, na svojej stránke keeperofthehome.org. S jej manželom a štyrmi deťmi (najmladšie má len 8 mesiacov) začali svoju cestu okolo sveta v Argentíne a cestujú len s turistickými batohmi. Mimochodom, na prehľadné uloženie vecí do batohov cestovatelia odporúčajú ebags – farebné uzatvárateľné plastové taštičky. Na slovenskom trhu zatiaľ nie sú dostupné, ale myslím, že tento zázrak sa dá nahradiť aj označenými plastovými vreckami alebo taškami.

hlavne nech sú deti v pohode

Napriek tomu, že počas roka rodičia bazírujú na dodržiavaní denného režimu, diét, jedenia v pravidelných intervaloch, počas dovolenky z nich veľmi ľahko poľavujú. Psychológovia však poukazujú na to, že veľké zmeny počas dovolenky sú pre deti problémom a môžu vyvolať v ich tele stresové reakcie. Psychológ Scott E. Smith hovorí, že počas cestovania treba dbať na to, aby deti dostatočne a v rámci svojho režimu spali, pravidelne pili a jedli. Rodičom radí nepodávať deťom príliš veľa sladkostí ani jedál, obsahujúcich nadmerné množstvo farbív, pretože spôsobujú hyperaktivitu. Okrem režimu a jedla treba deťom moderovať aj počet aktivít. Nové miesta, zábavné parky a intenzívne zážitky môžu dieťa prestimulovať a vyčerpať. Je vhodné neplánovať na jeden deň príliš veľa aktivít a vytvoriť dieťaťu priestor, aby si mohlo oddýchnuť alebo sa hrať v pokojnom prostredí. Naopak, počas cestovania deťom podnety chýbajú, nudia sa a vymýšľajú. Smith radí okrem obľúbených hračiek nachystať si pár spoločných slovných hier (napr. Hádaj, na čo myslím) a tiež pribaliť na cestu pracovné zošity, kde si môže dieťa zábavnou formou zopakovať veci zo školy. V čase najväčšej nudy pri cestovaní je aj učenie zábava.Hayley Spurwaya Ross McGovern, ktorí píšu pre Rough Guide, odporúčajú dať deťom na cestu vlastný fotoaparát a starším udeliť úlohu dovolenkového kronikára. Peknou spomienkou pre celú rodinu budú zápisky, kde ste boli, čo ste jedli, aké slová v cudzom jazyku ste sa naučili. Zápisky môžete spoločne dopĺňať o mapky, propagačné materiály alebo pohľadnice. Ross pridáva výborný tip - označiť deti vašim telefónnym číslom pre prípad, že by sa stratili napríklad v dave na letisku. Obaja cestovatelia sa zhodli na tom, že či idete s malými, alebo väčšími deťmi, k neodmysliteľným pomocníkom patria detské vlhčené utierky, dezinfekcia na ruky a základné lieky.

alternatíva: Dovolenka doma

Zástanca dovoleniek doma je Tom Hodgkinson, autor bestselleruThe Idle Parent (na Slovensku vyšla pod názvom Pohodový rodič, písali sme o nej pred rokom). Podľa neho je cestovanie s deťmi prílišná námaha pre rodičov, otrava pre deti a zdroj veľkého množstva vypätých situácií. Poukazuje však aj na fakt, že ľudia venujú viac času práci na úkor rodiny, len aby si mohli dovoliť tráviť čas spolu na dovolenke. Navrhuje, aby sme sa v rámci pracovného voľna aktívne venovali deťom doma a brali ich do prírody. Vytvorili im zážitky, ktoré ich budú napĺňať, a na ktoré normálne nemáme čas. Ale psychológovia  varujú, že doma nevypneme tak, ako keď sme niekde inde. Dovolenka doma sa ľahko môže zvrhnúť na veľké upratovanie, dobiehanie a vybavovanie zameškaných rodinných restov. Aby sa to nestalo, naplánujte si na tieto dni typické dovolenkové aktivity a stráňte sa bežnej rutiny. Raňajkujte na balkóne alebo terase, nechajte si doručiť jedlo alebo jedzte v reštaurácii, nezapínajte televízor. Spravte si s deťmi prehliadku vášho mesta, choďte opekať, na túru alebo k jazeru, po večeroch hrajte spoločenské hry, čítajte knihy. Neponáhľajte sa. Vypnite mobil.Dovolenka nemusí byť pre deti len oddych a zábava, ale aj príležitosť na vlastné oči vidieť a zažiť, čo sa učia na dejepise, prírodopise či zemepise, stretnúť sa a vytvoriť si vzťah s inými krajinami, kultúrami a náboženstvami. Pre Judith Fein, cestovateľku a autorku knihy LIFE IS A TRIP: The Transformative Magic of Travel (v preklade Život je cesta: Transformačná sila cestovania) sú práve rodičia najlepším príkladom pre deti. Hovorí: „Ak otvoríte svoje srdcia tým, ktorých stretnete na cestách, poučíte sa z múdrostí iných kultúr, vaše deti tiež navždy otvoria svoje srdcia.“ Výhodou našej malej krajiny je, že za zážitkami spojenými s inými rečami a zvykmi nemusíte lietať tisícky kilometrov, stačí malý výlet za hranice alebo dlhší naprieč republikou.Dôležitou úlohou rodičov je naučiť deti mať radosť zo života. Ukážte im, že dovolenka nie je stres, naučte ich oddychovať a tešiť sa z každodenných maličkostí. Je úplne jedno, či vám rozpočet dovoľuje safari v Afrike, kempovanie v Chorvátsku, túru v Malej Fatre alebo len výlet na najbližšie kúpalisko. Najkrajšie spomienky môžu mať deti hoci aj z poľa za dedinou. Do slohu Môj najkrajší prázdninový zážitok budú písať, ako ste spolu, ležiac na lúke so steblom trávy v ústach, pozorovali oblaky. A potom začalo silno pršať a...

Autorka je spolupracovníčka týždňa.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite