Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pápežov list

.george Weigel .časopis .klub

Bol to len krátky pozdrav kolegom, ale ak čítate nedávny list pápeža Františka konferencii argentínskych biskupov pozornejšie, dá sa v ňom zazrieť muž s jeho presvedčením a víziou. Najskôr slovo o ňom: Jorge Mario Bergoglio zostal predovšetkým sám sebou, akoby prijal niečo, čo sa dá nazvať pontifikálnym štýlom. Každý pápež, ktorý dokáže napísať svojim kolegom týmito slovami, je mužom, ktorý zostal vo svojej koži: „Drahí bratia, píšem vám tieto riadky, plné pozdravov a tiež ospravedlnenia za moju neúčasť, súvisiacu s 'nedávno prijatým záväzkom' (znie to dobre?).“

Potom je tu jeho presvedčenie: Pápež František je presvedčený, že cirkev v Latinskej Amerike urobila rozhodujúci krok k budúcnosti v roku 2007. Vtedy, na piatej generálnej konferencii biskupov Južnej Ameriky a Karibiku, sa biskupi rozhodli, že cirkev by sa mala zmeniť a katolicizmus minulosti, udržiavaný kultúrnymi zvykmi a establišmentom, sa má zmeniť na evanjelikálny katolicizmus, ktorý – ako píše pápež – „je sám službou v misionárskom zmysle“.  
Takáto zmena cirkvi, myslí si pápež, sa týka každého. Udržiavaný katolicizmus nemá budúcnosť nikde, a to nielen pre agresívnu sekularizáciu a iné korozívne trendy. Udržiavaný katolicizmus si nezaslúži budúcnosť, alebo – ako to napísal pápež svojim bývalým kolegom – „cirkev, ktorá nejde ďalej, bude čoskoro chorá“ z atmosféry vnímania seba samej, čo František nazýva „odkazujúca sama na seba“. Keď je cirkev viac o sebe samej než o evanjeliu a pozvaní k Ježišovi Kristovi, zrádza tým samu seba aj svojho pána. Ako? Cirkev, ktorá odkazuje na samu seba, sa stáva obeťou „istého druhu narcisizmu, ktorý vedie k duchovnej svetskosti a sofistikovanému klerikalizmu,“ čo je prekážkou toho, čo biskupi v Južnej Amerike nazvali „pôvabom a potešením z evanjelizácie“.
A pokiaľ ide o jeho víziu, František si želá viesť cirkev, ktorá sa nebojí rizika. „Je pravda,“ napísal argentínskym biskupom, že „niečo sa môže stať,“ tak ako sa nehody stávajú tým, ktorí opustia bezpečnosť domova. „Chcem vám však otvorene povedať, že mi je prednejšia tisíckrát poranená cirkev, ako cirkev chorá,“ dodal pápež.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite