Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Švajčiarske ovocie

.richard Lintner .časopis .šport

Našim sa zatiaľ darí, podrobne ich sledujeme a držíme palce, no dnes by som sa zameral trošku viac na to, čo sa deje v Štokholme.

V štokholmskej skupine zatiaľ, na všeobecné prekvapenie, kraľuje tím Švajčiarska. Už minulý rok sme obdivovali, aký obrovský krok Švajčiari urobili po angažovaní Seana Simpsona ako trénera. Posunul veľmi dobre a dlhodobo zažitý obranný systém Ralpha Kruegera o ďalší level. Simpson si uvedomil, že ak chcú Švajčiari zobrať osud do vlastných rúk a nečakať v každom zápase proti papierovému favoritovi len na jeho zlyhanie, budú musieť pridať k tomu, čo už majú, ešte niečo navyše. Preto sa Simpson rozhodol, že využije korčuliarsky a technický potenciál Švajčiarov a začne ich tlačiť do väčšej ofenzívnej kreativity a agresívnejšej korčuliarskej aktivity. Iba tak sa dá vytvoriť predpoklad na uchopenie zápasu a možnosti diktovania tempa  aj proti favoritom.
Bohužiaľ pre Švajčiarov im minulý rok zlyhali najdôležitejšie články mužstva: brankári. Tí sa trápili so zraneniami a možno aj s malou skúsenosťou na najvyššom medzinárodnom fóre. Aj pri vynovenom hernom prejave preto  Švajčiari skončili pred bránami štvrťfinále.
O niekoľko mesiacov nato som sa stretol so Simpsonom a pýtal som sa ho, čo sa dialo po takom neúspechu a či plánuje niečo zásadné zmeniť. Vravel, že napriek obrovským uznaniam od zahraničných odborníkov ho doma čakala lavína kritiky, takže mal čo robiť, aby si svoju víziu obhájil. Našťastie pre švajčiarsky hokej kompetentní odborníci vo zväze uznali Simpsonove argumenty a ponechali mu dôveru a voľný priestor na prácu.
Na tohtoročný šampionát prišli Švajčiari oslabení o chýbajúce hviezdy z NHL, majú tiež niekoľko zranených hráčov v útoku. No majú aj o rok staršieho a skúsenejšieho brankára Berra, a najmä dlhodobo spoľahlivého Martina Gerbera. A zrazu je už v strede šampionátu jasné, že sa Švajčiari dostanú do štvrťfinále a vybojujú si príležitosť zlomiť šesťdesiatročné obdobie bez medailí.
Tento rok sú na to pripravení viac ako kedykoľvek predtým. Majstrovstvá sveta sú veľmi krátky turnaj na to, aby sa dal úspech garantovať, ale Švajčiari idú svojmu cieľu v ústrety míľovými krokmi.

Autor komentuje zápasy pre RTVS.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite