Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Prebúdzanie

.anna Kyppö .časopis .týždeň vo svete

Fínsko je známe ako idylická Krajina tisícich jazier a lesov. Život aj v najväčšom fínskom meste, Helsinkách, je v porovnaní s európskymi metropolami pokojný, nehovoriac o menších provinčných mestách. A takým menším provinčným mestom je aj Jyväskylä v strednom Fínsku.

V zime sa so susedmi často nestretávame. Ak sa chcem s niekým stretnúť, vyjdem na jazero. Jazero je naším „spoločným dvorom“. Keď svieti slniečko, na jazere je rušno. Jedni sú na lyžiach alebo zimných kolobežkách, druhí na rybačke – vŕtajú do ľadu diery a vysedávajú pri nich od rána do večera. Nejde ani tak o úlovok, ako o relax. Zimná rybačka patrí k fínskym zimným tradíciám, ba dokonca sa považuje za zimný šport, ale v podstate je to forma príjemného oddychu.
V máji však aj v tomto kraji prichádza k dramatickým zmenám. Predstavte si, že ešte pred dvoma týždňami som sa lyžovala na jazere, a teraz behám v lese plnom vtáčieho spevu a vône zeme. Zo zeme vyráža tráva a objavujú sa prvé kvety – podbele. Ba dokonca na mojej kvetinovej hriadke vykúkajú snežienky – tie, ktoré som si priniesla pred niekoľkými rokmi zo Slovenska. Pripomínajú mi domov.
Noci sú tu síce stále chladné, ale cez deň teplota vystúpi na desať až pätnásť stupňov. A to je už oficiálne leto... Na našom jazere sa usadilo dvadsaťsedem labutí! Začína sa obdobie svetla. Najbližšie sa stmí v auguste. Dovtedy treba urobiť všetko, čo sa robí v lete – zasadiť, pozbierať úrodu, upratovať, a navyše oddychovať.
Parky a lesné chodníky sa zapĺňajú bežcami, cyklistami, rodinami s deťmi. Všetci sú v pohybe, starí aj mladí. Začína sa nový život po dlhej, ale krásnej zime. Obdobie svetla a tepla je krátke, tak rýchlo do toho!

Anna Kyppö pôsobí vo Fínsku vyše 30 rokov ako lektorka slovenského jazyka a kultúry. Lektorát slovenčiny na Univerzite v Jyväskylä je jediný slovenský lektorát v severských krajinách.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite