Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Stredná Európa Luboša Palatu

.luboš Palata .časopis .týždeň vo svete

České Sudety sú tu v Ústí nad Labem a pri Děčíne úplne iné než tie pri Bavorsku a Rakúsku. Tu nebolo žiadne dvadsaťkilometrové hraničné pásmo a za hranicou bývali tí „dobrí Nemci“. Dobrí východní Nemci cestovali po Labe do bývalého nemeckého Aussigu parníkmi Friedrich Engels a Karl Marx, a keď sa vyhrnuli na nábrežie, blúdili mestom za lacnými výhodnými nákupmi kuchynského náčinia alebo platní. Jeden miestny chlapec, dnes už muž, mi rozprával, ako šokovaným východným Nemcom na otázku, ako sa dostanú ku Kaufhaus „Lape“, odpovedali po nemecky, že treba ísť po Hermann Göring Strasse a tam na Adolf Hitler Platz a odtiaľ to už uvidia.

Predovšetkým postaršie ročníky si tieto mená z dôb po roku 1938, keď sa sudetský Aussig stal po Mníchovskej dohode súčasťou Veľkonemeckej ríše, dobre pamätali. Do Drážďan, ktoré sú odtiaľto omnoho bližšie než Praha, chodievali zase Česi do Zwingeru, najbližšej svetovej galérie, do miestnych predajní topánok alebo po záclony.
Po celé povojnové obdobie sa tu pripomínalo skôr to, že Ústí bolo posledným veľkým mestom v Sudetoch, kde ešte v roku 1938 vládli sociálni demokrati, ako to, že to tu nakoniec tiež ovládli henleinovci, táto sudetská obdoba nacistov. V Ústí sa v júni 1945 odohral jeden z najhorších masakrov sudetských Nemcov Čechmi. Česi hovoria o osemdesiatich obetiach, Nemci až o dvoch tisíckach.
Dnes sa v tomto meste rodí ojedinelý projekt, múzeum českých Nemcov. Za pol miliardy bolo opravené tunajšie veľkolepé múzeum, za ďalšie milióny nakúpené po Nemecku aj Česku zbierkové predmety, a teraz už zostáva len päťdesiat miliónov na dokončenie expozície.
Premiér Petr Nečas sa pred niekoľkými mesiacmi pri svojej návšteve Mníchova zaručil, že tieto peniaze na múzeum v rozpočte nájde. Lenže prešlo zopár mesiacov a stále nič. V Ústí aj inde sa už prebúdzajú odporcovia múzea, ktoré chce predovšetkým predstaviť českých Nemcov ako tých, ktorí Česku priniesli mnoho pozitívneho. Čas pracuje, bohužiaľ, pre týchto odporcov. Z veľkého projektu, ktorý sa mal stať prelomom v česko-nemeckých vzťahoch, je pomaly veľký „průšvih“. Tak to už v Česku býva. Bohužiaľ.

Autor je redaktor Lidových novín a MF DNES.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite