Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Fleming, Florey a Chain

.eva Čobejová .časopis .téma

Je to notoricky známa historka. Alexander Fleming, britský lekár-výskumník, ktorého bavila hra s mikróbmi, si v lete 1928 pred dovolenkou nie celkom dôkladne poupratoval pracovný stôl, a keď sa z dovolenky vrátil, zistil, že sa mu v Petriho miske objavila pleseň, ktorá zabíjala stafylokoky. Tak svet objavil antibiotiká. Najmä ľudia, ktorí sa radi hrajú, ale neradi upratujú, ju milujú.

Fleming naozaj začal skúmať tú pravú pleseň, ktorá si vie poradiť so streptokokmi, stafylokokmi aj s baktériami, ktoré vyvolávajú zápal pľúc, kvapavku, meningitídu či záškrt, ale skutočný liek nikdy nevyrobil. Fleming totiž nebol chemik a nemal ani šikovného spolupracovníka – biochemika, ktorý by mu pomohol. Keď vo februári 1929 Fleming vystúpil so svojím objavom v Klube pre lekársky výskum, žiadny veľký záujem nevyvolal. Nepadla jediná otázka. Vraj aj preto, že Fleming bol mizerný rečník. Ani jeho vedecký článok o penicilíne, uverejnený v roku 1929, nevzbudil pozornosť. Fleming sám sa ďalšieho výskumu penicilínu po roku 1932 vzdal
Penicilínu sa potom v Oxforde ujal medzinárodný tím pod vedením Howarda Floreyho. Austrálsky lekár Florey mal po boku skvelého biochemika Ernsta Chaina, ktorý pre židovský pôvod ušiel z Nemecka. Floreyho tím tvrdo pracoval aj napriek ťažkým vojnovým podmienkam. Existuje fotografia, ako spolu v záhrade školy kopú protilietadlový kryt.
Začiatkom roku 1942 dostali penicilín prví pacienti a prišli prvé „zázračné“ uzdravenia. Ale o penicilín najprv farmaceutické firmy nejavili záujem. Britský vojnou oslabený priemysel nemal na to dostatok síl, a tak sa Florey obrátil na Američanov. Tí v roku 1943 vyhlásili výrobu penicilínu hneď po vývoji atómovej bomby za druhú najvyššiu prioritu ministerstva obrany. Vláda USA dokonca vyzvala farmaceutické spoločnosti, aby v tejto veci spolupracovali a nebáli sa obvinenia z kartelovej dohody.
V lete roku 1942 objaviteľ penicilínu Alexander Fleming požiadal Howarda Floreyho o penicilín pre svojho priateľa. Florey penicilín poslal a umierajúci muž sa uzdravil. Vďaka tomu sa v lete 1942 začalo v novinách písať o novom lieku a jeho objaviteľovi Flemingovi. Z nenápadného vedca sa stala celebrita. Howard Florey bol zarazený aj urazený. Uznával, že Fleming objavil penicilín, ale až jeho tím vyrobil „liečivý penicilín“. A kým Fleming si užíval slávu, Floreyho tím v Oxforde – mimo záujmu médií – stále tvrdo pracoval na tom, aby sa penicilín mohol vyrábať vo veľkom. Ale Nobelov výbor už ocenil zásluhy všetkých zúčastnených. Nobelovu cenu za fyziológiu a lekárstvo získali v roku 1945 za objav penicilínu a jeho liečebného účinku traja muži – Alexander Fleming, Howard Florey a Ernst Chain.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite