Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Život v galérii

.časopis .kultúra

Galérie sú zvláštnymi priestormi. Väčšinou je v nich úctivé, ba priam až zbožné ticho. Aj v divadlách a koncertných sieňach filharmónií je to tak, ale len pred (a v prípade slabšieho výkonu vystupujúcich aj po) umeleckej produkcii.

Galérie ožívajú akurát na vernisážach a vtedy, keď sa v nich vystavuje celoživotné dielo van Gogha či Picassa. Ináč len potichu chodíme po prázdnych miestnostiach a sústredene hľadíme na artefakty, vediac, že nenápadná pani, sediaca v rohu miestnosti, z nás nespúšťa oči.
Vždy sa mi zdalo, že to ticho a tú upätosť treba nejako narušiť. Niekedy to urobia školopovinné deti. Stáva sa však aj to, že život do galérií prinášajú sami galeristi.
Slovenská národná galéria je v posledných rokoch výborným príkladom. A to aj napriek stiesneným priestorom, v ktorých SNG funguje.
V prvom rade: sú v nej výstavy, o ktorých sa nielen píše, ale aj hovorí. Ba dokonca na ne aj chodia ľudia. V týchto dňoch sa napríklad do Esterházyho paláca oplatí zájsť za fotografiami Viliama Malíka aj za konfrontáciou instiného a „toho druhého” (školeného? profesionálneho? intelektuálne zaujímavého?) umenia na výstave Medzi selankou a drámou (o Malíkovi sme písali v minulom, o insite v aktuálnom .týždni).
No nielen to. V nedeľu poobede možno stráviť „siestu v galérii” pri pohodovom výklade k aktuálnym výstavám (najbližšiu nedeľu o 15.00 bude výklad o insite), v kaviarni Berlinka, ktorá sa nedávno vrátila galérii, bývajú koncerty a scénické čítania a s príchodom leta sa začínajú aj koncerty v Amfiteátri SNG. Túto stredu bude prvý. O ôsmej večer tam príde zahrať skvelý pražský muzikant Tomáš Dvořák so svojím projektom Floex. Okrem neho ho tvorí speváčka Šárka Vondráčková, klarinetista Jirka Javůrek a bubeník Marián Petržela. Teda akustika aj elektronika, zvuky aj spev. V amfiteátri  čiže (v ideálnom prípade) pod hviezdami.
Tak si predstavujem život v galérii.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite