Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Stredná Európa Luboša Palatu

.luboš Palata .časopis .týždeň vo svete

Môžeme si o tom myslieť, čo chceme, ale Jaroslav Haščák a Marek Dospiva sú ľudia, ktorí európskemu priestoru rozumejú. Okrem iného preto, že tu videli svoje miliardy, na ktoré premenili dva milióny, ktoré do počiatku svojho podnikania dali pred polovicou deväťdesiatych rokov. Sú ľudia, ktorí to považujú za rozprávku, všetci navyše čítali spis Gorila... ale to nič nemení na tom, že Haščák a Dospiva sa v priestore, ktorý zase ja, naopak, považujem tak trochu za svoj, vyznajú veľmi dobre. Niekedy možno až príliš.

Preto som sa ich na tlačovke, ktorú usporiadali vo svojom zvonku nenápadnom sídle v pražských Příkopech, jednoducho spýtal, ako to s tou našou strednou Európou v budúcich rokoch vidia. Poviem to rovno, nevidia to veľmi ružovo. Slovo si zobral Haščák a ako príklad krajín, kde to ekonomicky pôjde v budúcich rokoch hore, menoval Rusko, Kazachstan a Turecko...
Zo strednej Európy videl nejaký rast v Poľsku, ale aj tam sa podľa neho ekonomika spomaľuje. A pokiaľ ide o ten zvyšok, všetko vrátane Slovenska je niekde okolo nuly, jedného percenta plus alebo jedného mínus, a to podľa tretieho najbohatšieho Slováka s majetkom pol miliardy eur bude ešte veľmi dlho. Na depresie však nie je tak úplne dôvod. „Zostávame tu viac-menej z emotívnych dôvodov,“ odpovedal na otázku, prečo ešte stále tvoria firmy Penty v strednej Európe takmer celý základ ich obrovského impéria, ktoré dnes zamestnáva okolo 33 000 ľudí. Trochu znepokojujúcim momentom je, že časť kapitálu presúva Penta do Nemecka, kde rozhodne nie je taká zisková ako v Česku a na Slovensku, ale sa jednoducho „toľko nekradne“ a z nemeckého hľadiska veľmi rozumne vládne.
Smutné na tomto príbehu je, že vnútorné rezervy našich štátov nie sú takmer žiadne. Štátny majetok predaný a rozkradnutý, dlhy už skoro vysoké na úrovni západnej Európy, školstvo podpriemerné, produktivita práce tiež, politika mizerná. Nie je tu zle, ale skvele už tu asi za našej generácie nebude. A čo sa týka našich detí a detí našich detí, tak si človek hovorí: „Pánboh s nimi.“ Človek tu jednoducho aj s pánmi Haščákom a Dospivom zostáva z emotívnych dôvodov. Ale mať tú našu strednú Európu rád, to zase nie je taký veľký problém.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite