Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Doma

.časopis

Rýchly Fico Parlament minulý týždeň schválil hlasmi Smeru novelu zákona o organizácii Ústavného súdu. Zakotvuje sa ňou takzvaná doktrína nevyhnutnosti, ktorá umožňuje sudcovi, vylúčenému z rozhodovania, konať, ak by jeho nekonanie viedlo k nespravodlivosti. Prijatie zákona Smer zdôvodnil situáciou na Ústavnom súde, ktorá vznikla v súvislosti s voľbou generálneho prokurátora. Zvolený kandidát na túto funkciu Jozef Čentéš a prezident Ivan Gašparovič namietli pre predpojatosť takmer všetkých ústavných sudcov.

Novela bola v parlamente prijatá v skrátenom legislatívnom konaní, a to napriek Ficovým sľubom, že tento zrýchlený postup v prípade tohto zákona nepoužije. Zmenu názoru zdôvodnil tým, že disponuje informáciami o vážnej situácii na Generálnej prokuratúre. Odmietol ich však bližšie konkretizovať.
Opozícia zákon odmietla ako neprípustný zásah do činnosti Ústavného súdu. Robert Fico sa ním podľa nej demaskoval a potvrdil, že chce do funkcie generálneho prokurátora čo najskôr presadiť svojho človeka.
.jm

Poradca ministra vnútra Stanislav Jankovič sa vzdal svojej funkcie, keď na jeho kontakty s Liborom Jakšíkom upozornil Tom Nicholson. Jakšík je človek z tzv. mafiánskych zoznamov, a v rozhovore, ktorý unikol do médií, žiada od Jankoviča pomoc. Jankovič bol vtedy viceprezidentom Policajného zboru. Podľa zdroja Toma Nicholsona mal Jankovič Jakšíkovi pomáhať aj pri spore o minerálku Mitická so Stanislavom Hatinom.
Učitelia nespokojní so stavom školstva vyzvali kolegov, aby tento utorok päť minúť pred dvanástou prerušili vyučovanie a päť minúť diskutovali so žiakmi o stave slovenského školstva.
Daniel Lipšic je notorický klamár, vyhlásil minulý týždeň Štefan Harabin na súdnom pojednávaní. Lipšic ho žaluje za urážlivé výroky ešte z roku 2008 a žiada ospravedlnenie aj odškodné 50 centov.
Práve na bratislavskom zasadnutí znížila Európska centrálna banka kľúčovú úrokovú sadzbu z 0,75 percenta na 0,50 percenta. Nižšie úroky spôsobila recesia eurozóny, vinou ktorej banky odmietajú požičiavať malým a stredným firmám.

Osobnosť: Lucia Žitňanská/
Poslankyňa za SDKÚ spolu s poslancom Beblavým upozornili na pochybný megatender ministerstva vnútra na hardvér pre štátnu správu. Podľa nich je tender z decembra 2012 šitý na mieru veľkým hráčom a nehospodárne nakladá s verejnými zdrojmi.  

Antiosobnosť: Ivetta Macejková/
Šéfka Ústavného súdu pomohla vládnej strane. Kým Smer prijímal novelu, týkajúcu sa Ústavného súdu, jeho predsedníčka nedovolila, aby plénum ÚS vyriešilo kauzu Čentéš. Vďaka novele budú o Čentéšovi rozhodovať aj namietnutí sudcovia, ktorí boli vylúčení z rozhodovania.

Citát/
Ivan Gašparovič: Som rád že som mohol navštíviť tento 'dom krási'

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite