Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komodity objavujú Slovensko

.michal Májek .časopis .týždeň v ekonomike

Investovať do ropy, striebra alebo cukru už nie je len výsadou úzkej skupiny ľudí. Už aj na Slovensku máme komoditné fondy aktívne investujúce do produktov, s ktorými sa stretávame každý deň.

Investovanie do komodít sprevádza ľudstvo od počiatkov civilizácie. Existujú dôkazy, že s rôznymi kontraktmi na ryžu sa obchodovalo v Číne už pred 6 000 rokmi. Prvé známky organizovaného komoditného investovania však môžeme badať až v 17. storočí v Japonsku, keď sa rozbehol trh s derivátmi na ryžu. Investovanie do komodít bolo tradične vyhradené len úzkej skupine investorov. Tú predstavovali predovšetkým veľké finančné inštitúcie, a potom niekoľko nadšencov, ochotných podstupovať veľké riziko. Dnes je však situácia iná a svet komodít sa otvára aj bežnému investorovi. Rozdiel oproti minulosti je aj v prístupe k takémuto investovaniu. Od pasívneho, keď investor len nakúpil a držal niektorú komoditu dlhodobo s očakávaním, že jej cena pôjde nahor, sa postupne prechádza na aktívne investovanie. To znamená, že investor sa snaží zarobiť na obdobiach rastu ceny, aj na obdobiach ich poklesu a tým znižovať riziko súvisiace s investovaním do komodít na prijateľné úrovne.

.komodity si získavajú na popularite
Keby ste ešte pred pár rokmi pri rozhovore so svojím finančným poradcom spomenuli komodity, pravdepodobne by len ohrnul nosom. A nie div. Do komodít aj veľkí investori posielali len nepatrnú časť svojho kapitálu, často na úrovni 5 až 10 percent. Komodity sa totiž ťažko obchodovali. Fyzický nákup ropy, pšenice alebo cukru nie je veľmi praktický. Len málokto má možnosť uskladniť tisíc barelov ropy alebo si nechať doviezť pred dom stádo dobytka. Drvivá väčšina komoditných investícií sa tak odohráva prostredníctvom derivátov – teda finančných nástrojov naviazaných na danú komoditu. Tie umožňujú zarobiť na raste cien komodít, avšak bez potreby ich fyzického držania. Na druhej strane, nečakané pohyby cien týchto derivátov, spôsobené napríklad hurikánom alebo inou zmenou počasia, boli odstrašujúce pre väčšinu investorov. Lenže trhy sa vyvíjajú a žiadny rozumný investor nepohrdne zaujímavou príležitosťou. Aj do komodít tak začali plynúť väčšie investície. Za uplynulé desaťročie narástol objem peňazí v komoditách z 10 miliárd dolárov na vyše 400 miliárd dolárov. Počas prvej dekády nového tisícročia dokonca komodity priniesli lepšie výnosy ako akciové investície. Prestali byť investíciou na okraji záujmu, naopak, čoraz viac sa stávajú stredobodom pozornosti investorov.

.dôležitý je aktívny prístup
Sprístupnenie investovania do komodít aj pre bežných investorov bolo prvým krokom k popularizácii tohto typu investovania. Bolo však potrebné urobiť ešte aj krok druhý – znížiť riziko. S komoditami sa tradične spája veľké riziko poklesov. Hlavný komoditný index GSCI počas finančnej krízy v roku 2008 klesol o – 71 percent! Na porovnanie americký akciový index S&P zaznamenal v rovnakom období „len“ 56-percentný prepad. Pasívne držanie komodít dokáže priniesť zaujímavé výnosy, avšak za cenu rizika veľkých priebežných poklesov investície.
Veľkú obľubu v ostatných rokoch tak získava aktívny prístup k investovaniu do komodít. To znamená, že v časoch rastúcich cien komodít sa investor snaží mať danú komoditu kúpenú a profitovať z tohto rastu. Pri otočení trendu ju okamžite predá a bude trpezlivo vyčkávať na vhodnejší čas opätovného nákupu. Môže sa pritom pokúsiť zarobiť aj na poklese ceny, keď najprv komoditu predá s prísľubom, že v budúcnosti túto pozíciu opäť zavrie prostredníctvom nákupu. Takéto aktívne nakupovanie a predávanie významným spôsobom znižuje riziko investície do komodít zo 70 percent až na oveľa znesiteľnejších 10 až 15 percent. To, čo investor v takomto produkte dostáva, je dlhodobý výnos komodít pohybujúci sa od 7 do 10 percent ročne pri prijateľnej miere rizika. Pozitívnou správou je, že už aj na Slovensku je možné investovať do takýchto riešení. Tatra Asset Management ako prvý na Slovensku prináša aktívne spravovaný komoditný fond, ktorý sa snaží profitovať v časoch rastúcich trendov a ochraňovať investíciu, keď ceny klesajú. Komodity majú pred sebou nepochybne veľkú budúcnosť a slovenskí investori zase v rukách zaujímavý nástroj na zhodnotenie svojich investícií.

Autor je portfólio manažér Tatra Asset Management

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite