Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mombasa pod kožou

.boba Baluchová .časopis .týždeň vo svete

Pred troma mesiacmi som začala pracovať ako terénna pracovníčka, koordinujúca poslednú fázu rozvojového projektu Trnavskej univerzity na pobreží Kene. Prvou vecou, ktorú som chcela hneď po príchode zažiť, nebolo naháňanie slonov v rezervácii Shimba Hills ani potápanie sa v Indickom oceáne, ale platenie produktov či služieb cez mobilný telefón.

To je kenská vychytávka, prevádzkovaná vplyvným operátorom, nazvaná jednoducho M-Pesa (M ako mobil a Pesa ako peniaze, po swahilsky). Tento systém mobilných platieb funguje naozaj po celej krajine bezchybne.
Keď sa ma úradníčka pri registrácii do M-Pesa databázy pýtala, aké je moje zamestnanie, odvetila som „field worker“. Spokojne vpísala do kolónky „field walker“ – terénna chodkyňa – a bolo vybavené. Radšej som nenamietala, len som sa usmiala a odkráčala do práce.
Život na pobreží je v porovnaní s hlavným mestom Nairobi či miestami pod vrchom Mt. Kenya celkom iný. Čas tu plynie inak, aj pracovný štýl sa podriaďuje vplyvu moslimskej kultúry. Mešity po celej Mombase a príkazy či zákazy v rámci obliekania (najmä od hlavy po päty zahalené ženy v čiernom odeve „buibui“ – aj počas operácie na sále v 35 stupňoch Celzia) ma už neprekvapujú.
Doma po práci sa niekedy nedá sústrediť už na nič, len odkliknúť neprečítané maily a pustiť si film (ak ide elektrina). Naposledy to bol môj obľúbený trojhodinový Počiatok od Christophera Nolana. Je to prešpekulovaný film – dá sa pozerať niekoľkokrát do roka, najmä keď má človek v zahraničí tak trochu nostalgiu za domovom. Ale na jednu vec som producentom neskočila. Bolo mi jasné, že naháňačkovú scénu z Mombasy nenakrúcali v Keni, ale v Maroku, presnejšie v Tandžíre. Logisticky (finančne, infraštruktúrne ani ľudsky) by to nebolo možné. Aj keď atmosféru vystihli – všetky vyobrazené paradoxy i filmové kulisy sedeli. Mombasa je typická neopísateľnou architektúrou, výnosným námorným biznisom, chaotickou dopravou a obrovským množstvom hluku i smogu. No táto svojská metropola, plná rozporov, prehreškov i stereotypov sa mi napriek toľkým výčitkám dostala pod kožu a fungujem tu rada.

Boba Baluchová je novinárka, pedagogička a terénna pracovníčka, koordinujúca v Keni rozvojový projekt Trnavskej univerzity, zameraný na sociálno-zdravotnícku starostlivosť o podvyživené deti do 5 rokov a ich matky v kenskom regióne Kwale.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite