Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nemecká nálada

.mara Deliusová .časopis .klub

Ako dlho by sme ešte mali nechať Angelu Merkelovú, aby určovala vývoj Európy? Nemecko je najväčšou ekonomikou EÚ, ale ani to nie je záruka, aby sme kancelárku poslali do minulosti.

A dôvodom nie je ani to, že táto žena bola na čele krajiny v čase nášho výnimočného, aj keď v poslednom čase trochu už zmenšujúceho sa úspechu. Zdá sa, že v Nemecku sa začína niečo hýbať a môže sa objaviť niečo, čo otrasie doterajšou hierarchiou. Zatiaľ nedochádza k politickému posunu, ani zmene smerovania. Napriek tomu sa ukazuje, že posilňovanie ľavice je spojené s nárastom euroskeptickému sentimentu.
Videli sme to už v iných krajinách, napríklad vo Francúzsku, ale Nemecko je predsa len iný príklad. Merkelovej spoločenská podpora, a samozrejme, schopnosti, dokážu stále osloviť mnohých a uraziť málokoho.
Merkelovej hlavný oponent v jesenných voľbách je Peer Steinbrück, muž, ktorý symbolizuje tento meniaci sa pohľad na európsku ideu, v nemčine Europäischer Gedanke, čo znie predsa len veľkolepejšie. Steinbrück je sociálny demokrat a jeho agenda je skrz naskrz proeurópska. Ale keď reagoval na výsledky talianskych volieb, nazval Silvia Berlusconiho a Beppe Grilla „klaunmi“. Asi je celkom príznačné, že riaditeľ najznámejšieho cirkusu v Nemecku sa voči porovnaniu s Berlusconim ohradil. Zdá sa, že aj každý dobrý nemecký klaun musí byť dostatočne vážny.
Peer Steinbrück zatiaľ nemá podľa Nemcov dostatočnú vážnosť. Prvé týždne jeho kampane boli poznačené mnohými faux pas, nevhodne zvolenými poznámkami a nemotorným zvládaním otázok o tom, koľko peňazí vlastne zarobil predtým, než sa stal lídrom sociálnych demokratov.
Napriek tomu jeho poznámka – za ktorú sa neskôr ospravedlnil Grillovi, aj keď nie verejne – hovorí o niečom vážnejšom: nálada voči Európe sa v Nemecku pomaly začína meniť. Kedysi by bol Steinbrück pokarhaný za spochybnenie domáceho politického konsenzu o EÚ. Dnes mu to prešlo. Niektorí ho dokonca pochválili.  

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite