Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Listmania!

.daniel Hevier .časopis

Sme takí: radi hodnotíme. Slovo hodnota v

Sme takí: radi hodnotíme. Slovo hodnota v sebe obsahuje zmysel toho, že je niečo nielen hodnotné, ale aj ohodnotené. Preto nie div, že pociťujeme potrebu hodnotiť aj prečítané knihy. Vytvárame rebríčky, hitparády, zoznamy najlepších kníh. V poslednom čase sa táto mánia rozrástla do neuveriteľných rozmerov. A má svoje meno: listmania!

List je v angličtine zoznam, súpis, databáza. Listmania je akousi túžbou vytvárať zoznamy. Martin Pokorný v knihe Způsoby četby napísal: „Úkol umělce může spočívat jedině v tvorbě katalogů a inventářů, ve slídění po prázdných koutech, aby v nich nechal vyvstat souvislé řadě lidských výtvorů a nástrojů.“ Ak je to tak, potom sme všetci umelci, aj tí, ktorí knihy nepíšu, „iba“ ich čítajú. A čítanie samo je potom umeleckou, aktívnou činnosťou prevyšujúcou pasívne oddávanie sa cudziemu textom. S týmto názorom sa dá súhlasiť i polemizovať, jedno je však isté. Internetizácia nášho sveta priniesla potrebu triediť, hierarchizovať, vytvárať hodnotové rebríčky. Deje sa to na úrovni jednotlivých čitateľov i kolektívnych ankiet, kde sa veľké množstvá ľudí zúčastňujú plebiscitu o NAJ knihu. Niekedy sú to literárni kritici či historici, niekedy iba ľudia s kvalifikáciou náročného čitateľa.

.amazon.com
Kde inde by mal byť domovský prístav týchto zoznamov, ako na najväčšom internetovom kníhkupectve tejto civilizácie – na Amazone. Návštevníci tohto virtuálneho kníhkupectva, ktoré už dnes nie je iba predajným miestom, ale aj kultúrnym fenoménom dnešnej doby, zverejňujú svoje obľúbené knihy v tisíckach „listov“. Na Amazone dokonca nájdeme aj „zoznam zoznamov“, najčítanejšie zoznamy. Pretože ľudia tieto rebríčky nielen radi vytvárajú, ale radi konfrontujú svoje preferencie s vkusom ostatných. A tak na Amazone nájdeme tie najbizarnejšie zoznamy: Rebríček NAJ kníh kreolskej kuchyne, Odporúčané knihy poézie v básnickej forme tanka,  Najlepšie zábavné knihy o kurčatách, z ktorých na 1. mieste je kniha Sliepka a umenie pestovania kurčiat. Niektoré zoznamy zaujmú svojím názvom (Intelektuálna apatieka), iné sú sympatické pre svoju obyčajnosť (Zoznam najlepších kníh, ktoré som čítal tohto roku).

.100 kníh, ktoré otriasli svetom
V listmanii hrá dôležitú úlohu číselná symbolika. Kľúčové čísla sú 10, 100 či 1000. Desať najlepších kníh, sto najlepších románov, tisíc kníh svetového dedičstva... Obľúbené sú aj čísla, ktoré sa pohybujú v hraničnej blízkosti týchto číslic: 99, 1001 atď.
„Som nabrúsený, nahrbený, neotesaný, zarastený a chorobný táraj, ktorý len málokedy pustí niekoho ku slovu,“ – takto charakterizoval sám seba Martin Seymour-Smith, ktorého 100 knih, které otřásly světem vyšli aj v českom preklade. Podtitul hlása, že je to „Historie myšlení od starověku po dnešek“. Je to vlastne rozsiahly súpis kníh, ktoré autor pokladá za najvýznamnejšie podľa svojich osobných a rýdzo individuálnych kritérií. Hneď na začiatku upozorňuje, že nejde o zoznam najslávnejších, najúchvatnejších alebo dokonca „najlepších“ kníh. Seymour-Smith zhromaždil knihy, ktoré mali taký zásadný vplyv na ľudskú civilizáciu, že ju dokázali zmeniť, obrátiť, posunúť dopredu, vychýliť z doterajšej cesty.

Preferuje najmä diela historikov, teológov, mysliteľov, politikov, filozofov, sociológov... Medzi 100 jeho NAJ knihami je iba 12 autorov krásnej literatúry (Homér, Vergilius, Dante, Erasmus, Rabelais, Cervantes, Shakespeare, Bunyan, Rousseau, Tolstoj, Kafka, Orwell). Je trochu kuriózne, keď sa Kafkov Proces ocitá v susedstve publikácie Obecná teória zamestnanosti, úroku a peňazí od J. M. Keynesa.
Právo na individuálny výber je však základom tejto veľkej spoločenskej hry. Každý musí rešpektovať vkus druhého a zároveň má právo vyžadovať podobnú toleranciu aj od iných.

.100 najlepších románov všetkých čias
Noviny Observer svojho času uskutočnili anketu o najväčší, najvýznamnejší a najlepší román všetkých čias. Takéto iniciatívy urobili aj BBC či týždenník Life. Kým Life uverejnil romány iba v abecednom poradí, bez nároku na hierarchiu, observeristická anketa uvádza aj poradie. Za najväčší román všetkých čias bol označený Cervantesov Don Quijote. Na 2. mieste skončila v našich končinách pomerne neznáma kniha Johna Bunyana Cesta pútnika. Nasledujú Robinson Crusoe, Gulliverove cesty a Tom Jones. A potom sa už valia meno za menom. Väčšina je všeobecne známa aj tým, čo inak knihy nečítajú. Listovanie v tomto „liste“ je však zaujímavé i poučné. Nájdeme tam autorov, ktorých sme azda sami prečítali, nájdeme tam mená a tituly, ktoré by sme si možno chceli raz prečítať. Všimneme si prevahu starších autorov minulých storočí. Zo žijúcich spisovateľov sa najlepšie umiestnil Günter Grass (70. miesto), Milan Kundera so svojou Knihou smíchu a zapomnění sa ocitol na 93. mieste. Túto silnú stovku uzatvára román nemeckého autora so silným zázemím v Británii W. G. Sebalda Austerlitz.

.1001 kníh, ktoré musíte prečítať, kým umriete
Pred časom sa v našich kníhkupectvách zjavil obsiahla „buchla“ s provokujúcim názvom 1001 filmů, které musíte vidět, než umřete. Jej literárny pendant zatiaľ ešte u nás nevyšiel, ale dá sa kúpiť v anglickom origináli. Na obálke je kresba z Burghessovho Mechanického pomaranča, ktorý má, mimochodom, v tomto superzozname až štyri knihy. Každej knihe je venovaná strana či dvojstrana, niektoré sa však museli uspokojiť iba s polstranovým stĺpčekom. Aj z toho vidno, že materiálu bolo naozaj veľa. Je sympatické, že namiesto oficiálnych portrétnych fotografií autorov sú tu často portréty kníh – ich obálky. Fascinácia obálkami je naozaj veľká. Veď sa v nej odráža vkus doby, tvár vydavateľstva i autorova charakteristika. Knihy v tomto sprievodcovi sú radené chronologicky. Na rozdiel od ankety v Observeri hrajú prím knihy 20. storočia. Preto mnohí čitatelia môžu túto inšpiratívnu publikáciu brať aj ako návod na dobrú literatúru. Jednoducho: knihy, ktoré si musíte prečítať, kým umriete.

10 najlepších románov čitateľov .týždňa
Ak máte zmysel pre podobné zostavovanie zoznamov obľúbených kníh, napíšte si svoj rebríček 10 najlepších románov všetkých čias. Možno sa nám podarí zhromaždiť dostatočnú vzorku a vytvoriť Top list čitateľov Týždňa. Stačí, ak napíšete meno autora a názov románu (teda nie zbierky poviedok a pod.) Svoje rebríčky pošlite mailom na adresu: daniel.hevier@hevi.sk. Vaše poradie sa pokúsim vyhodnotiť a publikovať v niektorom zo sviatočných koncoročných čísel .týždňa.

.10 NAJ-románov podľa Daniela Heviera

Vo svojej knižke Chcete byť šťastní? Opýtajte sa ma, ako na to... som uviedol Knihy na opustený ostrov, zoznam kníh, ktoré by som si zobral na ostrov voľného času. Čitatelia na túto udičku zareagovali veľmi intenzívne. Niektorí mi ďakovali za dobré tipy, iní zasa navrhovali svoje obľúbené knihy. Z toho som usúdil, že „listmania“ je obľúbená aj v našich zemepisných šírkach.
Pri písaní tohto článku som neodolal pokušeniu a ad hoc som si vytvoril vlastnú desiatku najsilnejších románov, ktoré ma v poslednom čase najviac zaujali. Nebudem ju komentovať, nebudem vysvetľovať, prečo je v nej ten autor a iný zasa chýba, nebudem sa ospravedlňovať. Je to môj subjektívny rebríček. Nepopieram, že o mesiac, o rok by bol iný:
1.Alasdair Gray: Lanark
2.Ernesto Sabato: Abaddón zhoubce
3.Paul Auster: Newyorská trilogie
4.Milorad Pavić: Chazarský slovník
5.Robert Irwin: Arabská noční můra
6.John Fowles: Mág
7.Pavel Krusanov: Uhryznutie anjela
8.Haruki Murakami: Kafka na pobřeží
9.Olga Tokarczuková: Pravěk       
10.China Mieville: Nádraží Perdido
Nie som si istý, či Tokarczuková má byť pred Mievillom alebo či si Auster nemal vymeniť miesto s Pavićom. Je to do istej miery hra založená na impulzívnom impulze. 

.zmysel listmanie
Všetci vieme, že literatúra sa nedá objektívne hodnotiť a hierarchizovať. Napriek tomu má jav menom listmania svoje opodstatnenie. Vyjadruje radosť čitateľov zo zážitkov z kníh. Upozorňuje ostatných na tituly, ktoré by si možno nevšimli. Ukazuje, že literatúra je neviditeľná sieť, v ktorej sú pospájané navzájom všetky knihy. Posilňuje naše vedomie spolupatričnosti s inými ľuďmi, ktorí sú rovnako ako my čitateľmi kníh. Odzrkadľuje náš osobný vkus a individualitu. Je to zábavná činnosť, ktorá skrýva pod povrchom oveľa závažnejšie významy.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite