Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Kerry v Soule Americký minister zahraničných vecí John Kerry podniká svoju prvú zahraničnú cestu po Ázii vo vyostrenej situácii počas kórejskej krízy. V piatok pricestoval do Soulu. „Kim Čong-un musí pochopiť, a zrejme to aj chápe, aký by bol výsledok konfliktu,“ povedal.

V mene prezidenta Baracka Obamu potvrdil spojencom záväzok USA podniknúť kroky na ich obranu. Južná Kórea v tom istom čase zotrvávala na stanovisku, že Severná Kórea nemá technické kapacity, aby odpálila rakety s jadrovými hlavicami. USA sa v posledných dňoch usilovali pristupovať k severokórejskej kríze s istou ostražitosťou. Ako súčasť tohto prístupu sa dá hodnotiť aj zverejnenie správy amerických tajných služieb, v ktorej je informácia, že Severná Kórea môže mať jadrovú zbraň a aj kapacity na odpálenie jadrových rakiet. Spolu s blízkovýchodným procesom, v ktorom Kerry uprednostňuje pomalšie a efektívnejšie postupy pred rýchlejšími a efektnými, a spolu s rozbúrenou Sýriou predstavujú aktuálne okolnosti zaťažkávaciu skúšku pre dosiaľ menej výrazného nástupcu Hillary Clintonovej.
.mg

Správa spísaná na objednávku gréckej vlády unikla do médií. Podľa nej Nemecko dlží Grécku reparácie za vojnové škody, a tým sa eliminujú dlhy Atén. Nemecký minister financií to odmieta.
Rakúska ministerka financií Maria Fekter označila v tlači Veľkú Britániu za krajinu, ideálnu na daňové úniky a pranie špinavých peňazí. „To, čo žiadame od Cypru, musíme žiadať aj od Británie,“ dodala.
Sýria zažíva kritické okamihy, povedal americký prezident Obama. Uvoľnil 10 miliónov dolárov na jedlo a zdravotnícky materiál pre povstalcov a civilistov.
Nádej na zmierenie Sudánu a Južného Sudánu ožíva aj vďaka návšteve sudánskeho prezidenta Omara al-Bašíra, ktorý sa má stretnúť s juhosudánskym prezidentom Salvom Kiirom. Už v marci sa obe vlády dohodli o ťažbe a exporte ropy na juhu.
Tony Blair v článku, ktorý uverejnil New Statesman, upozornil labouristov, že ak sa príliš sústredia na odpor voči politike šetrenia, ktorú presadzujú konzervatívci, budú len stranou ľudového hnevu, nie funkčných riešení.

Antiosobnosť: Diego Maradona/
Vo Venezuele budú 14. apríla voľby. Slávny argentínsky futbalista pricestoval do Caracasu, aby pred nimi podporil kandidujúceho Nicolasa Madura, ktorý je verným nasledovníkom nedávno zosnulého marxistického prezidenta Huga Cháveza.

Osobnosť: Angela Merkelová/
Nemecká kancelárka odmieta poskytnúť Cypru viac peňazí, ako bolo dohodnuté. Zároveň vyvíja aktivity pri nadväzovaní obchodných vzťahov mimo Európy. Po stretnutí s indickým premiérom Manmohanom Singhom je údajne opäť bližšie k vzniku zóny voľného obchodu medzi EÚ a Indiou.

Citát/
Angela Merkelová: „Musíme podporiť ďalší rast, no nielen investovaním peňazí, ale aj štrukturálnymi reformami.“

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite