Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vypískaný premiér

.grzegorz Górny .časopis .klub

Poľský premiér Donald Tusk sa počas návštevy Slovenska vyznal Robertovi Ficovi, že viac času ako politike venuje fandeniu a hraniu futbalu. Premiér Tusk už zabudol dodať, že futbaloví fanúškovia ho pravidelne vypískajú. Ako napríklad počas zápasov s Ukrajinou a San Marinom na Národnom štadióne. Keď sa na štadiónovom monitore objavil záber na Tuska, na tribúnach sa začalo zborovo pískať.

Vláda už dávnejšie futbalovým fanúšikom, kritickým ku vláde, vyhlásila vojnu. Šéf fanklubu Legie Varšava je už osem mesiacov zatknutý, nazývajú ho preto „osobným väzňom Tuska“. V polovici marca bolo zatknutých jedenásť futbalových fanúškov Jagiellonie Bialystok za to, že v pokrikoch nadávali premiérovi a volali po páde jeho vlády.
Provládne médiá o Tuskových výrokoch zo Slovenska povedali, že to bol žart. Niektorí premiérovi spolupracovníci však v kuloároch hovoria, že Tusk ich povedal v návale srdečnosti a úprimnosti. Viacerí súčasní európski premiéri dnes radi hovoria o svojom vzťahu k futbalu, napríklad Viktor Orbán z Maďarska alebo Mariano Rajoy zo Španielska, ale nikto z nich nevyvolal také reakcie  ako Tusk.
V čase, keď bol Tusk na Slovensku, zverejnila poľská priemyselná loby svoju správu o stave poľského hospodárstva.  Ukazuje sa, že v Poľsku pracuje dnes o 2,1 milióna ľudí menej ako pred 20 rokmi (16,4 milióna v roku 1990, 14,3 milióna dnes).  V roku 1990 pracovalo 57,5 percenta ľudí v krajine, dnes je to iba 43,9 percenta. Veľkým problémom je nezamestnanosť. Pred dvoma dekádami dosahovala 6,3 percenta, teraz až 14 percent. Znamená to, že bez práce je 2,3 milióna práceschopných obyvateľov. Keby neodišlo do emigrácie za prácou 2,2 milióna Poliakov, nezamestnanosť by dosahovala 27 percent, čo by bolo najvyššie číslo v Európe.
Pesimistické sú aj ďalšie čísla. V roku 1990 malo Poľsko v zahraničnom obchode prebytok vo výške 50 miliárd, teraz máme deficit vo výške 40 miliárd zlotých. Zahraničné zadlženie štátu bolo pred 20 rokmi vo výške  48,5 miliardy, dnes je to 280 miliárd dolárov. V tom istom čase vzrástol verejný dlh z 280 na 890 miliárd zlotých.
Čísla sú alarmujúce a podľa mnohých ekonómov Varšave hrozí krach verejných financií. Niektorí pripomenuli, ako pred pár rokmi Donald Tusk vyhlasoval, že Poľsko je „zeleným ostrovom“ na našom kontinente. Premiér to vyhlásil počas tlačovej besedy pred mapou Európy, na ktorej bola väčšina krajín Európy v recesii zobrazená na červeno. Zelenou farbou boli vyznačené iba tri krajiny. Boli to ostrovčeky, ktorým sa podarilo uniknúť pred krízou, štáty, ktoré boli označené za úspešné. Jedným z nich bolo Poľsko. Zvyšné dva boli Grécko a Cyprus.

Autor je poľský publicista, šéfredaktor revue Fronda.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite