Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.do pozornosti

.vladimír Potančok .časopis .hudba

HUDBA LONGITAL + BRATŘI ORFFOVÉ
UTOROK 13. NOVEMBER
V bratislavskom Klube Za zrkadlom vyvrcholí ďalšia miniatúrna šnúra skupiny Longital (ex-Dlhé diely) po slovenských mestách. Kapela, ktorá je veľkú časť roka na cestách, si tentoraz privedie do Zrkadlového hája naozaj exluzívneho hosťa – krnovských elektronických folkáčov, ktorí si hovoria Bratři Orffové. Tí sa chystajú na dlhšiu koncertnú pauzu, takže bude určite príjemné zrekapitulovať si ich starší repertoár predtým, než sa pustia do písania nových pesničiek.


VÝSTAVA NIKOLA TESLA
UTOROK – NEDEĽA 13. – 19. NOVEMBER
V priestoroch SNM na Vajanského nábreží v Bratislave je otvorená nová expozícia. Výstava s názvom Nikola Tesla – človek, ktorý rozsvietil svet, je doslova a do písmena plná bleskov a vysokého napätia. Jej cieľom je prezentovať Teslove vynálezy zrozumiteľnou formou. Okrem súboru panelov, informujúcich o Teslovom bohatom a tajomnom živote významného vedca, sú na výstave aj funkčné modely, ktoré lektori záujemcom predvedú aj s výkladom o fyzikálnych javoch, ktoré s nimi súvisia.


HUDBA LONGITAL + BRATŘI ORFFOVÉ
UTOROK 13. NOVEMBER
V polovici novembra navštívi SND v Bratislave niekoľko hosťujúcich divadelných súborov zo Slovenska i Čiech. V utorok, stredu a vo štvrtok sa predstaví divákom v hlavnom meste Divadlo Andreja Bagara z Nitry s novým naštudovaním hry Kabaret. V sobotu a nedeľu bude hrať Národní divadlo z Prahy, v sobotu to budú hry Rock´n´Roll od Toma Stopparda a Na ústupe od Wiliama Nicholsona, v nedeľu zahrajú pražskí hostia komédiu Václava Štecha s názvom Dávid a Goliáš.


PERFORMANCE TRANSMEDIÁLNE
STREDA 14. NOVEMBER
Študenti ateliéru Transmediale Kunst z Univerzity úžitkového umenia vo Viedni prídu do Bratislavy namiešať unikátny a pestrý koktail, ktorého súčasťami budú performance, performatívne inštalácie i videoart. Ak ste zvedaví, čím žije súčasné vizuálne umenie u rakúskych susedov, príďte sa pozrieť do kultúrneho priestoru A4. Motto netradičného večera, organizovaného s podporou Rakúskeho kultúrneho fóra v Bratislave, je: Hlavne transmediálne!


FESTIVAL VÍKEND ATRAKTÍVNEHO DIVADLA
ŠTVRTOK – NEDEĽA 15. – 18. NOVEMBER
Zvolen už devätnástykrát zažije minifestival Víkend atraktívneho divadla, ktorý organizuje občianske združenie NKA. Tento rok sa v rámci festivalu predstavia bratislavské divadlá GunaGu a SkRAT, košické divadlo Jorik, Divadlo v Celetné z Prahy a brnianske Městské divadlo s hrou Čakanie na Godota s Bolkom Polívkom a Jiřím Pechom. Okrem divadiel sú na programe besedy, výstavy a koncerty, napríklad vystúpenie Pražského výběru 2 a Fermaty či antidiskotéka Jiřího Černého.


HUDBA MURCOF
PIATOK 16. NOVEMBER
Mexický avantgardný hudobný skladateľ a producent Fernando Corona alias Murcof, tvorca vážnej, pôsobivej elektronickej hudby s klasickými vplyvmi, predvedie jej ohromujúcu silu v živom koncerte spojenom so sugestívnymi vizuálmi. Na úvod večera v priestoroch kostola Cirkvi bratskej na Cukrovej ulici v Bratislave predstaví svoj nový sólový projekt Daniel Tóth, špičkový domáci experimentátor s ambientnou elektronikou. Hostia: Eskimo Elektra (spev), Zden (vizuály).


DIVADLO FRANTIŠEK Z ASSISI
PIATOK – SOBOTA 16. – 17. NOVEMBER 
Slovensko má nový muzikál. Jeho základ tvorí strhujúci príbeh zo života charizmatického človeka – svätého Františka z Assisi, ktorý je schopný za každých okolností neústupčivo ísť za svojou pravdou. Premiéra muzikálu je naplánovaná na víkend v Divadle Jonáša Záborského v Prešove. Libreto napísal Martin Kákoš, ktorý je aj režisérom, hudbu Gaba Dušíka s textami Martina Sarvaša naštudoval Július Selčan st. V hlavnej úlohe alternujú Miroslav Bodoki a Marek Geišberg ako hosť.


FESTIVAL JAZZ FOR SALE III.
SOBOTA 17. NOVEMBER
Na poslednom koncerte festivalu, ktorý sa koná v košickej Historickej radnici, sa objaví trio  českého gitaristu Michala Pavlíčka, slovenské Nothing But Swing Trio s hosťujúcim americkým saxofonistom Scottom Hamiltonom, skvelá etno-džezová maďarská speváčka Bea Pálya a americký bluesový gitarista Scott Henderson s basistom Jeffom Andrewsom a poľským bubeníkom Krzystofom Zawadskim. Pavlíčkovo trio zahrá o deň neskôr aj v banskobystrickom Klube 77.


KINO IRINA PALM
Maggie, päťdesiatročná vdova, stále verná svojmu mŕtvemu manželovi, nutne potrebuje peniaze, aby mohla zaplatiť liečbu svojmu chorému vnukovi. Po niekoľkých nevydarených pokusoch nájsť si prácu sa ocitne na uliciach londýnskej štvrte Soho. Do očí jej padne inzerát vo výklade podniku s názvom Sexy World, na ktorom stojí: „Prijmeme spoločníčku“. Tak sa začína smutno-smiešny príbeh plný človečiny.
Irina Palm (Belg./Lux./VB/Nem./Franc., 2007)
Réžia: Sam Garbarski. Hrajú: Marianne Faithfull, Miki Manojlović


KINO NEXT
Next je adaptáciou poviedky The Golden Man od autora sci-fi literatúry Philipa K. Dicka. Hlavný hrdina filmu je obdarený schopnosťou vidieť do budúcnosti a tiež určovať správny tok budúceho času. Je to novodobý mesiáš, ktorý musí spasiť ľudstvo a predovšetkým svoju rodinu. Niekedy to osud zariadi tak, že si musí vybrať jedno alebo druhé. Možno však existuje ešte nejaká ďalšia možnosť...
Next (USA, 2006)
Réžia: Lee Tamahori. Hrajú: Nicolas Cage, Julianne Moore, Jessica Biel


KINO MÔJ VODCA
Adolf Hitler ako hrdina komédie? S tým kedysi slávil úspech aj Charlie Chaplin, no v nemeckej kinematografii je to rúcanie tabu. Do konca roku 1944 zostáva päť dní a vodca tretej ríše prepadne depresiám z blížiaceho sa pádu. Minister propagandy Joseph Goebbels však vymyslí plán záchrany – na bodrý novoročný prejav má Hitlera pripraviť židovský herec, privezený z koncentračného tábora.
Mein Führer – Die wirklich wahrste Wahrheit über Adolf Hitler (Nemecko, 2007)
Réžia: Dani Levy. Hrajú: Helge Schneider, Ulrich Mühe
 

KINO DÉMONI
Ďalšia z tohtoročných slovenských filmových premiér. Debutujúci režisér Róbert Šveda nakrútil na digitálnu kameru s málo známymi herečkami osudy troch žien, každú v inej životnej situácii, každú v inom rozpoložení, ale všetky v spoločnom období Vianoc. Hrdinky filmu sú nútené vyhnúť sa tradičnej vianočnej idylke a ponoriť sa do vlastného sveta, v ktorom musia zápasiť so svojimi démonmi.
Démoni (SR, 2007)
Réžia: Róbert Šveda Hrajú: Adriana Ballová, Dada Duditšová, Beáta Dubielová
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite