Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Doma

.časopis

U. S. Steel zostáva americkí oceliari zostávajú v Košiciach prinajmenšom ďalších päť rokov. V utorok sa vládna delegácia na čele s premiérom Robertom Ficom vrátila z rokovaní v centrále U. S. Steel v pennsylvánskom Pittsburghu a medzi obidvoma stranami sa podpísalo memorandum.

Američania sa zaviazali, že zachovajú v Košiciach pracovné miesta pre svojich približne 13-tisíc zamestnancov. Slovenská vláda im za to poskytne dotácie na výrobu elektrickej energie z odpadových plynov v hutníckej výrobe. Vláda tiež ustúpila železiarňam v otázke kupovania emisných povoleniek. Peniaze, ktoré za ne U. S. Steel zaplatí, sa vrátia do podniku, a ten za ne nakúpi ekologickejšie technológie. Opozícia vyčíta Smeru, že na jednej strane ničí podnikateľské prostredie plošne, a na druhej strane, keď Slovensko preto začínajú opúšťať veľké firmy, vyjednáva s nimi individuálne výnimky. Vláda tak nešikovne hasí požiar, ktorý sama spôsobila. O úmysle Američanov predať košickú hutu za začalo hovoriť v druhej polovici minulého roka. .jm

Spoločná poľsko-slovenská kandidatúra na zimnú olympiádu má podľa slovenského premiéra minimálne 33-percentnú šancu na úspech. Podobne sa vyjadril aj poľský premiér Donald Tusk, s ktorým Robert Fico o ZOH 2022 rokoval. „Budeme veľkým konkurentom pre každého,“ uviedol Tusk.
SaS prežíva turbulentné obdobie. Po odstavení Juraja Miškova z funkcie podpredsedu SaS odišiel zakladajúci člen Kamil Krnáč. Odchod stále nie je vylúčený ani v prípade Daniela Krajcera či Jozefa Kollára.
Predsedníctvo SNS schválilo začatie disciplinárneho konania proti bývalému predsedovi Jánovi Slotovi za nehospodárne nakladanie s majetkom strany, a tým ohrozenie jej existencie.
Bývalý mestský policajt, ktorý zavraždil v Hurbanove troch ľudí, dostal od Špecializovaného trestného súdu deväť rokov. Znalci vyhlásili, že v čase činu mal zníženú príčetnosť.
V parlamente neprešla do druhého čítania novela poslanca Škripeka, ktorý chcel vykázať poslancov pod vplyvom alkoholu z rokovania. Za tento deň by nedostali ani plat.

.osobnosti: Peter Sagan/
Slovenský cyklista má výbornú formu. Krátko po sebe vyhral belgickú klasiku Gent – Wevelgem aj prvú z troch etáp pretekov Tri dni De Panne. Bolo to už jeho siedme víťazstvo v tomto roku a je na prvom mieste svetového cyklistického rebríčka UCI.

.antiosobnosti: Dušan Čaplovič/
Minister školstva musel v poslednom čase vysvetľovať viacero predražených nákupov v rezorte. Objavili sa dokonca informácie, že uvažoval aj o demisii. Jeho poradca Ľubomír Andrassy mu však poradil, aby si radšej urobil poriadok s ľuďmi na ministerstve. Citát/
.mark Cavendish: „Vyzeráme pri ňom (Saganovi) ako juniori.“
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite