Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Bonnano a Štefan Hríb

.časopis .polemika

Do redakcie sme dostali podpísaný list od piatich účastníkov známej akcie v bare Bonanno. Vzhľadom na význam ich funkcií ho uverejňujeme spolu s reakciou Štefana Hríba.

Pán Hríb,
vyprosíme si od Vás invektívy a označenie „primitívi z Bonanna“, ktoré ste použili v editoriali časopisu .týždeň číslo 10/2013 zo 4. marca 2013. Najprv sme zvažovali, že Vám odpovieme Vaším slovníkom. Nehodláme však klesnúť na Vašu úroveň. Čudujeme sa, že Vy, ktorý sa hráte na intelektuála, ste sa znížili na vulgarizmy a urážky na našu adresu. Myslíte si, že také lživé osočovanie zdvihne úroveň Vášho časopisu? Nebolo by vhodnejšie a predovšetkým objektívnejšie počkať, ako o tzv. „zvrhlom žúre“ rozhodnú súdy? Tento Váš štýl nás však neprekvapuje. Vy najlepšie viete všetko vždy dopredu. Ste ako jasnovidec, ktorý vždy vie, čo sa stalo a čo sa stane. Nemyslíte si, že sa raz môžete aj mýliť?
Doteraz sme trpeli Vaše občasné útoky na naše osoby, či už vo Vašom obrázkovom časopise .týždeň alebo v televíznej relácii Večer pod lampou, ale v tomto prípade už Vaše správanie naozaj prekračuje medze slušnosti. Na tzv. „zvrhlom žúre“ sme sa neuviedli požitím návykovej látky do stavu nepríčetnosti, čo sa však nedá povedať o Vašom stave nielen podľa medializovanej fotografie zo začiatku tohto roku. Aj napriek tomu, že fotografie a video z tzv. „zvrhlého žúru“ boli čiastočne fotomontážou, nevidieť na nich nikoho opitého a na stole sú takmer zásadne nealkoholické nápoje. Na rozdiel od Vás sme sa správali slušne, boli sme schopní diskusie a vnímali sme okolie. Vy ste teda, vzhľadom na svoje správanie, posledný človek, ktorý môže kázať o etike, slušnosti a správaní sa na verejnosti. Ak máte odvahu, zverejnite na porovnanie na titulnej strane Vášho týždenníka Vašu fotografiu k článku „Opitý Hríb ako atrakcia: Odhalená hruď a zvesená hlava!“ spolu s ktoroukoľvek fotografiou z nášho tzv. „zvrhlého žúru“. Upozorňujeme Vás však na to, aby ste z našich fotografií vybrali takú, ktorá nie je fotomontážou. Dúfame, že si Vaši čitatelia urobia jasný vlastný úsudok, kto nám to tu o etike a slušnosti vlastne káže.
Len človeku zrelému na protialkoholické liečenie s negatívnou deviáciou, ktorej dôsledkom je rozsievanie zla a nenávisti, mohlo napadnúť chcieť súdiť sudcov a prokurátorov v televíznej relácii Večer pod lampou (na tému týkajúcej sa trestnej veci Cervanová) za prítomnosti odsúdených. Vaša doterajšia novinárska činnosť jasne preukazuje, že nie ste schopný viesť vyváženú diskusiu a neuznávate žiadny názor, ktorý sa odlišuje od toho Vášho. Nie raz ste Vy a redaktori Vášho časopisu preukázali, že ako investigatívni – a teda po slovensky vyšetrujúci – novinári ste na úrovni vyšetrovateľov z 50. rokov. Vy nechcete poznať fakty a dozvedieť sa skutočnú pravdu, ale už dopredu viete, kto spáchal zločin. Za každú cenu masírujete verejnú mienku a tlačíte na súdy a iné orgány, ktoré konajú, aby rozhodli v súlade s Vašimi predstavami, a nie na základe dôkazov a v súlade so zákonom. Takíto zloduchovia ako Vy robili v 50. rokoch prostredníctvom verejnej mienky nátlak na sudcov s cieľom dehonestovať a odsúdiť vopred určeného nevinného človeka.
Nie je možné zamieňať si slobodu tlače s bezbrehou možnosťou bezdôvodne ohovárať, urážať a znemožňovať osoby len preto, že nepatria do skupiny s Vami spriaznenej.
Vážený pán Hríb, žiadame Vás, aby ste sa nám ospravedlnili a ďalej sa nevyjadrovali k našim osobám a ku tzv. kauze „zvrhlého žúru sudcov“, pretože vo veci už konajú súdy a Vaše vyjadrenie nie je možné považovať za nič iné ako snahu o ovplyvnenie súdu pri jeho rozhodovaní.
Bratislava, 18. marca 2013
Ladislav Tichý, Daniel Hudák, Štefan Michalík, Juraj Seman, Milan Lipovský

Páni z Bonanna,
Váš list a duch jeho slov hovoria samy za seba, preto k nemu dodávam len tri poznámky.
1. Slovo primitívi, ktoré som použil ako Vašu charakteristiku, nie je vulgarizmus. Je to slušný pojem, primeraný Vášmu konaniu, a ako vidím, žiaľ, zrejme aj obzoru.
2. V spomenutom editoriáli píšem o tom, že chcete vysúdiť státisíce eur za to, že ste boli prichytení pri zábave na účet viacnásobnej vraždy a pri skutočných vulgarizmoch, hoci namiesto súdenia sa by ste mali aspoň previnilo mlčať. Vy to porovnávate s fotografiou, kde nešlo o zábavu nad tragédiou iných ani o vulgarizmy, pričom ja bulvár nežalujem a previnilo mlčím. Rozumiete tomu rozdielu aspoň trochu?
3.V súvislosti s Lampou o Kauze Cervanová píšete, že sa akousi deviáciou podobám zloduchom z 50. rokov, ktorí robili nátlak na sudcov, aby boli odsúdení vopred určení nevinní ľudia. Neviem či ste si všimli, ale je to presne naopak: Podľa všetkého, čo o kauze viem, v nej boli odsúdení komunistami vopred určení nevinní ľudia, a ja nerobím nič iné, než že to pripomínam. To vy vopred viete, kto bol vrah, nie ja.
Páni z Bonanna, žiaľ, nemožno sa Vám ani ospravedlniť, ani nemožno prestať písať o Vašich osobách. Je mi naozaj ľúto, že vediete prokuratúru a že pôsobíte na vrchných priečkach justície, a kým to tak bude, nemožno o Vás mlčať. Pretože vždy, keď sa o primitívoch vo vedení štátu či justície mlčalo, skôr či neskôr sa stal primitívny aj nimi spravovaný štát a v takom potom hynula aj spravodlivosť pre všetkých.
A tu máte pravdu – v tomto zmysle chcem svojou troškou naozaj ovplyvniť povedomie súdu vo Vašej kauze.
Zatiaľ bez úcty
Štefan Hríb
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite