Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Vytlačte si zbraň, steak alebo vázu

.alexander Mravčák ..ako je to (s)právne .lifestyle

Hrnčiarsky kruh je out. Teraz si vázu navrhnete v tablete a vytlačíte na 3D tlačiarni. Alebo si stiahnete náušnice, upravíte, ako len chcete a tlačiareň ich vypľuje bez toho, aby ste niekam chodili. Trojrozmerné tlačiarne sa chystajú zmeniť všetko.

Obchody predávajúce CD nosiče s hudbou a DVD s filmami pomaly miznú. Ľudia dnes kupujú hudbu digitálne, alebo si ju nelegálne stiahnu. Podobný osud možno hrozí aj množstvu skutočným predmetom – hračkám, domácim potrebám či obalom na telefón. Ak budete chcieť nový hrnček, nebudete musieť utekať do obchodu. Na internete nájdete dizajn, zakúpite model a na 3D tlačiarni si ho vytlačíte. Nemusíte čakať na zásielku. Takto nejako by mohla vyzerať budúcnosť s 3D tlačiarňami.Na rozdiel od bežných tlačiarní tie trojrozmerné nevyužívajú papier a toner, ale plast, ktorý tvarujú a vrstvu po vrstve lepia k sebe, až vznikne hotový objekt. Vytvoriť ňou tak môžete prakticky čokoľvek. Zlomil sa háčik v chodbe? Vytlačíte hneď nový. Stratili ste kryt na USB kľúč? Alebo chcete novú vázu, bicykel či vysávač?

nová priemyselná revolúcia

Technológia 3D tlače existuje už od osemdesiatych rokov. Priemysel ju využíva na tvorbu prototypov, zbrojovky tlačia aj súčiastky do stíhačiek. Ako cena zariadení postupne klesá, začína to byť zaujímavé aj pre malých výrobcov či dokonca domácnosti. Vytlačiť si môžete napríklad jednu z tisícok vecí, ktoré dizajnéri bezplatne zverejňujú na špecializovaných portáloch ako Thingiverse. Nájdete tam všetko – od náušníc po formu na ľad. Môžete to hneď použiť, tak ako to bolo navrhnuté pre väčšinu, ale upraviť podľa vlastných predstáv a potrieb. Vytvoriť vlastný celý návrh bežný človek v zložitom softvéri nezvládne, vývojári však ponúkajú jednoduchšie alternatívy. Napríklad aplikáciu na tablety Let’s Create Pottery, v nej si na virtuálnom hrnčiarskom kruhu vytvoríte vázu, ktorú následne môžete poslať do 3D tlačiarne.Aj keď tlač je zatiaľ pomalá, zo zásielkového obchodu by to iste rýchlejšie neprišlo. Niektorí odborníci prirovnávajú vynález 3D tlačiarne k osobnému počítaču. Iní hovoria, že ide o ďalšiu priemyselnú revolúciu, keďže už nebudú musieť cestovať predmety, ale len dáta.

dizajnéri v ohrození

Tlačiarne tešia aj drobných dizajnérov. Keď navrhnú lampu alebo náhrdelník, nemusia hľadať čínskeho výrobcu, aby si objednali lodný kontajner, ktorý aj tak nebudú mať kde uskladniť. Stačí ponuku zverejniť na internete a každému zákazníkovi vytlačia model ad hoc. Dizajn môžu predávať aj cez komunitné portály, akým je Sculpteo. Návrhár do katalógu nahrá svoj výtvor, zákazník si ho objedná, sprostredkovateľ vytlačí a doručí mu ho domov. Svojský obal na iPhone sa tak dá získať za dvanásť eur.Napriek tomu majú mnohí dizajnéri obavy, aby sa ich diela netlačili nezákonne. Sčasti je strach rozhodne opodstatnený. Pokiaľ sa človek dostane k trojrozmerným dátam, dokáže zreplikovať akýkoľvek predmet. Tlačiareň nerozlišuje, či ide o chránený vzor. Na Thingverse si už dnes môžete stiahnuť hračku Mickey Mousa, náušnice Lego a ďalšie predmety, ktoré používajú chránené motívy bez povolenia. Alice Taylorová, zakladateľka firmy MakieLab, ktorá tlačí 3D bábiky, sa na konferencii SXSW vyjadrila, že podobné využitie firmám nemusí ubližovať. Keď si niekto vytlačí Mickeyho, firme Disney síce nezaplatí, ale pomôže to značke a v konečnom dôsledku na tom môže aj zarobiť.

vytlačte si pištoľ

Niektorí idú ešte ďalej. Cody Wilson, študent práva na Texaskej univerzite si myslí, že 3D tlačiarne zmenia celý systém patentov a intelektuálneho vlastníctva. Vo videu, kde predstavuje svoj projekt, hovorí: „Defcad stojí proti umelému nedostatku, duševnému vlastníctvu, autorským právam, patentovateľným objektom a reguláciám vo všetkých formách.“ Defcad by mal byť niečo ako Google pre trojrozmerné modely. Médiá ho však skôr porovnávajú s pirátskou stránkou The Pirate Bay. Wilson chce ponúkať všetky dôležité predmety a sľubuje, že nikdy nič nestiahne, ani keď  pôjde o patentované modely. Wilson okrem toho pracuje aj na inom projekte, nazvanom Wiki Weapon. To bude funkčná zbraň, ktorú si môže ktokoľvek bezplatne stiahnuť a vytlačiť na svojej trojrozmernej tlačiarni. Kritici sú rozhorčení, on však hovorí, že je to krok k slobode a deregulovaniu zbraní.

steak z tlačiarne

Menej kontroverzné je využitie v rozvojovom svete. Študenti napríklad navrhli zariadenie na filtráciu vody, ktoré môže vytlačiť trojrozmerná tlačiareň. Nemocnice v Afrike môžu tlačiť pre pacientov protézy končatín alebo si vyrábať zdravotnícke pomôcky podľa potreby. Bez nutnosti čakať na zásielku. Aj keď väčšinou tlačiarne vytvárajú plastové objekty, špeciálne typy dokážu tlačiť aj z ďalších materiálov. Americký start-up Modern Meadow chce dokonca tlačiť mäso.Napriek množstvu potenciálnych využití čaká 3D tlačiarne ešte dlhá cesta. Plast do tlačiarne stojí 10 až 30 eur na kilogram, podľa toho, či je z Číny, alebo z Nemecka. Prostá domáca tlačiareň sa pohybuje od tisíc eur. Tie, ktoré tlačia väčšie a komplexnejšie modely, stoja niekoľkonásobne viac. Na Slovensku ich navyše nedostať v bežných predajniach, ale len špecializovaných. Cena však z roka na rok klesá a softvér sa zjednodušuje. Rozšíreniu pomáha aj projekt RepRap. Toho cieľom je navrhnúť 3D tlačiareň, ktorá môže byť vytlačená na inej podobnej. Ide teda o stroj, ktorý má schopnosť sám sa replikovať, rovnako ako ľudia.

Autor je spolupracovník .týždňa

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite